15 Ιαν 2025
READING

Ο ελληνικός τουρισμός «επιβιώνει» από την κλιματική κρίση

4 MIN READ

Ο ελληνικός τουρισμός «επιβιώνει» από την κλιματική κρίση

Ο ελληνικός τουρισμός «επιβιώνει» από την κλιματική κρίση

Την ανθεκτικότητα της Ελλάδας στην κλιματική αλλαγή φανερώνει η αντίληψη των τουριστών που έφτασαν στη χώρα ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια των τελευταίων χρόνων, σύμφωνα με έκθεση της Mabrian που παρουσιάστηκε στην Arabian Travel Market 2024.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ως παράδειγμα την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, ιδίως της υπερθέρμανσης του πλανήτη, στην αντίληψη των ταξιδιωτών για πέντε ανταγωνιστικές μεσογειακές χώρες, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Τουρκία και την Πορτογαλία, το καλοκαίρι του 2023. Αυτό,  προκειμένου να εξετάσουν πώς η ανθεκτικότητα και η αντίληψη των επισκεπτών μπορούν να γίνουν το κλειδί για την οικοδόμηση, την προστασία και την προβολή της φήμης κάθε προορισμού και της εικόνας κάθε brand σε όλο τον κόσμο. Οι μετρήσεις προήλθαν από την αντίληψη των ταξιδιωτών από βασικές αγορές – πηγές αυτών των μεσογειακών προορισμών, δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Δανία. Όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης, τόσο πιο ικανοποιημένοι είναι οι ταξιδιώτες από τον καιρό στον προορισμό, καθώς οι προσδοκίες τους ανταποκρίνονται.

Κατά την ανάλυση για τη θερινή του 2023, ο συγκεκριμένος δείκτης δείχνει την πιο σταθερή απόδοση για το κλίμα της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. Η Πορτογαλία είναι ο προορισμός που έχει καλύτερη συνολική αντίληψη του δείκτη του κλίματος (90,8 στις 100 μονάδες κατά μέσο όρο), παρόλο που οι υψηλές θερμοκρασίες της καλοκαιρινής περιόδου είχε σαφή επίδραση, ωθώντας τον δείκτη προς τα κάτω τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η Ελλάδα σκόραρε 88,8 βαθμοί κατά μέσο όρο και είναι ο μόνος προορισμός που αναλύθηκε με πιο σταθερή αντίληψη για το κλίμα κατά τους μήνες που μελετήθηκαν.

Η ετοιμότητα και οι πληροφορίες δεδομένων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στην αντίληψη για τους προορισμούς μπορούν να κάνουν τη διαφορά κατά το σχεδιασμό και την εκτέλεση στρατηγικών προώθησης, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι προσδοκίες των ταξιδιωτών δεν απέχουν πολύ από την πραγματική εμπειρία, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ενδιαφέρον κατά τους ίδιους είναι ότι δεν ακολουθούν όλοι οι προορισμοί ένα ενιαίο μοτίβο. Η Τουρκία είναι ένα καλό παράδειγμα χαμηλότερης απόδοσης κατά τη διάρκεια της σεζόν πριν από το καλοκαίρι, αλλά ανακάμπτει δυναμικά, με προοδευτική αύξηση κατά τους μήνες αιχμής και γίνεται ο μεσογειακός προορισμός που βελτιώθηκε είναι ο Δείκτης Κλιματικής Αντίληψης περισσότερα, ανεβαίνοντας σχεδόν στα επίπεδα της Πορτογαλίας και της Ελλάδας (86,6 μονάδες).

Αντίθετα, η Ιταλία (90,5 έως 87,4 στους 100 δυνατούς βαθμούς), και ειδικότερα η Ισπανία (από 90,8 σε 83,4 μονάδες) είχαν τη λιγότερο σταθερή απόδοση βάσει του Δείκτη Αντίληψης για το Κλίμα, αφού παρατηρήθηκαν σοβαρές πτώσεις στην κορύφωση της σεζόν, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η Ισπανία είναι, στην πραγματικότητα, ο προορισμός που υποφέρει περισσότερο από τον αντίκτυπο της κρίσης και επομένως της αντίληψης των τουριστών για το κλίμα, καθώς ο δείκτης είναι πολύ μεταβλητός, εμφανίζοντας έντονες αντιθέσεις σε όλη την περίοδο που μελετήθηκε. Σημειωτέον ότι ορισμένες από τις κύριες αγορές της (η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες) είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Κρίση ή ευκαιρία

Από την άλλη, η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός πως μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την επέκταση της σεζόν σε αγορές όπως η ελληνική, που «πάσχει» από το «μονοπώλιο» του μοντέλου «Ήλιος και Θάλασσα», με αποτέλεσμα προορισμοί να μένουν αναξιοποιήτοι και εκτός της πίτας των τουριστικών εσόδων. Όπως δείχνει η τελευταία έρευνα της European Travel Commission, η κλιματική αλλαγή έχει ανοίξει την όρεξη των, νέων ειδικά, ταξιδιωτών να φτιάξουν βαλίτσες και το χειμώνα, καθώς το 73% των ερωτηθέντων από τους ερευνητές σχεδιάζει να ταξιδέψει μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου, σημειώνοντας αύξηση 6% σε σύγκριση με πέρσι. Αξιοσημείωτη είναι αύξηση που αναφέρεται στους Ευρωπαίους ηλικίας κάτω των 45 ετών, καθώς το ηλικιακό κοινό 35-44 ετών είναι πιθανότερο να ταξιδέψουν κατά 78%. Το 39% των Ευρωπαίων σχεδιάζει να ταξιδέψει μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου και το 33% σκέφτεται να επισκεφθεί μια γειτονική χώρα, ενώ ο Δεκέμβριος παραμένει ο πιο δημοφιλής μήνας για τους εκδρομείς.

Να σημειωθεί εδώ ότι η κλιματική κρίση και η πράσινη μετάβαση στον τουρισμό έφτασε μέχρι τις Βρυξέλλες, όπου 10 πανευρωπαϊκές οργανώσεις του κλάδου και φορείς του ταξιδιωτικού και τουριστικού τομέα συσκέφθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο με τον Επίτροπο για τις Βιώσιμες Μεταφορές και τον Τουρισμό, Απόστολο Τζιτζικώστα, ευρωβουλευτές και εκπροσώπους της Κομισιόν για τη δημιουργία ευκαιριών χρηματοδότησης και την ανταλλαγή αποτελεσματικών βέλτιστων πρακτικών, ούτως ώστε να εφαρμοσεί μια ενιαία στρατηγική βιώσιμου τουρισμού.

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.