15 Ιαν 2025
READING

Οι τεράστιες αλλαγές στο τρόπο εργασίας και οι ευέλικτοι χώροι δουλειάς

5 MIN READ

Οι τεράστιες αλλαγές στο τρόπο εργασίας και οι ευέλικτοι χώροι δουλειάς

Οι τεράστιες αλλαγές στο τρόπο εργασίας και οι ευέλικτοι χώροι δουλειάς

Σε έναν κόσμο που αλλάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, κανένα δεδομένο μας, πραγματικότητα, καθημερινότητα δεν μένουν ίδια! Η επικοινωνία, οι ρυθμοί μας, η μετακίνηση, οι άλλοι, εμείς οι ίδιοι, ο τρόπος εργασίας διαμορφώνονται αλλιώς και ριζικά. Η τηλεργασία και η υβριδική εργασία εδραιώνονται και η βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και σχέσεων, επιβάλλεται.

Τηλεργασία και υβριδική εργασία κυριαρχούν

Έχει αναλυθεί, γραφεί και συζητηθεί η μεγάλη αλλαγή που επέφερε η  πανδημία με τον κορονοϊό, στις δουλειές και πως οι εργαζόμενοι παγκοσμίως, αρνήθηκαν να γυρίσουν σε αυτές, Φεβρουάριο του 2021, ειδικά στις ΗΠΑ, ορίζοντας το φαινόμενο ως Great Resignation, Μεγάλη Παραίτηση. Η μαζική αντίδραση, που σε πολλούς κλάδους φαίνεται πια να έχει οπισθοχωρήσει, έδειξε πως οι εργαζόμενοι έβρισκαν αφόρητο τον τρόπο εγκλεισμού στα γραφεία και επιθυμούσαν να συνεχίσουν να εργάζονται με τηλεργασία και on line, ή με νέα ευέλικτα μοντέλα υβριδικής, όπως λέγεται, εργασίας. Η υβριδική εργασία αποτελεί ένα συνδυασμό παραδοσιακής εργασίας από το γραφείο και απομακρυσμένης εργασίας εκτός γραφείου, επιτρέποντας στους υπαλλήλους να απολαμβάνουν μεγαλύτερη ευελιξία στη ζωή τους. Στις ΗΠΑ πλέον, τεράστιος αριθμός εργαζομένων δουλεύει με αυτό το τρόπο, ακόμα και νοσηλευτές, ή προσωπικό υγείας σε μεγάλα νοσοκομεία, που βρίσκονται στη δουλειά 1 ή 2 μέρες την εβδομάδα και τις υπόλοιπες εργάσιμες ακολουθούν το πρόγραμμα τους απ το σπίτι. Σύμφωνα με όλες τις έρευνες των τελευταίων ετών, τα 3/4 των ερωτηθέντων εργαζομένων δηλώνουν κατηγορηματικά πως η τηλεργασία ή η υβριδική εργασία αποτελεί κάτι για το οποίο δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν, αλλιώς καλύτερα να αλλάξουν δουλειά.

Η τεράστια αλλαγή στα εταιρικά ακίνητα

Ακολουθώντας -θέλοντας και μη- τις διαθέσεις των εργαζομένων οι μισές από τις εταιρείες με περισσότερους από 50.000 εργαζομένους σχεδιάζουν να μειώσουν τους χώρους των γραφείων τους από 10% έως 20%, μέσα στην επόμενη τριετία, σύμφωνα με έρευνα της Knight Frank, σε 350 ηγετικές κτηματομεσιτικές εταιρείες,  διεθνώς, φέροντας μια επανάσταση και στα εμπορικά ακίνητα! Τα δεδομένα υποδεικνύουν πως οι αναγκαίοι χώροι εργασίας έχουν μειωθεί κατά 84% λόγω της τηλεργασίας και της υβριδικής εργασίας, μειώνοντας παράλληλα και τα εταιρικά λειτουργικά έξοδα. Σύμφωνα με πρόσφατη μεγάλη δημοσκόπηση που έλαβε χώρα στις ΗΠΑ, όμως, 36% των εργοδοτών αλλάζουν μεγάλα μέρη των ακινήτων τους και τα μετατρέπουν σε κοινούς χώρους κοινωνικών συναντήσεων και εργασιακών εμπειριών αφού οι εργαζόμενοι χρειάζονται κοινωνικά και διαπροσωπικά κίνητρα για να επιστρέψουν στα γραφεία. Οι μεγάλοι κερδισμένοι αυτής της εξέλιξης στην εργασίας, είναι οι εταιρείες που προσφέρουν γραφεία με ευέλικτους χώρους εργασίας, που ειδικά στις ΗΠΑ βρίσκονται παντού, όπως και στις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης.

Οι ευέλικτοι χώροι εργασίας σε ραγδαία ζήτηση και στην Ελλάδα

Η Ελλάδα ακολουθήσε, διστακτικά στην αρχή, μα πιο έντονα, σταδιακά, τη διεθνή τάση και τώρα αναμένεται να παρατηρηθεί ραγδαία τάση ζήτησης σε ευέλικτους χώρους εργασίας. Ο παγκόσμιος κολοσσός ευέλικτων χώρων εργασίας IWG, με παρουσία 30 χρόνων στην χώρα, προκειμένου να ανταπεξέλθει στη ζήτηση στοχεύει το 2025 να δημιουργήσει τρία νέα κέντρα και εξετάζει την επέκταση και σε άλλες πόλεις της χώρας, πέρα από Αττική και Θεσσαλονίκη. Με 13 επιχειρηματικά κέντρα δίνει πρόσβαση όλες τις ώρες και μέρες της εβδομάδας, σε χώρους συνεδριάσεων, αίθουσες συσκέψεων και αίθουσες εκπαίδευσης, που περιλαμβάνονται σε ένα πλήρες πακέτο υπηρεσιών, με υλικοτεχνική υποδομή και μπορούν να μισθώσουν τον χώρο για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν. Από ένα μήνα έως και χρόνια, χωρίς να υπάρχει χρονικός περιορισμός. Η κάθε εταιρεία ή εργαζόμενος, μπορεί να έχει διαθέσιμο γραφείο σε κάθε χώρο της IWG που βρίσκεται στο παγκόσμιο δίκτυο του ομίλου και να διαλέξει γραφεία ανάλογα τις ανάγκες του, δηλαδή γραφεία για ενοικίαση, μερικής χρήσης, κοινόχρηστα ή εικονικά. Εκεί, ακόμα και αν κάποιος δουλεύει σε άλλη πόλη, χώρα ή μένει  απλά σπίτι, μπορεί να έχει υπηρεσίες επικοινωνίας, τηλεφωνικό κέντρο που να τον εξυπηρετεί, υπηρεσία τηλεδιάσκεψης και διαχείριση αλληλογραφίας. Κοινώς όλο το μοντέλο είναι προσαρμοσμένο στις σύγχρονες αλλαγές που επέβαλλαν οι εργαζόμενοι. Ακόμα κι αν ορισμένοι εργοδότες πιστεύουν πως μπορούν να πάνε κόντρα στη νέα αυτή πραγματικότητα, οι νόμοι πολλών χωρών πια στηρίζουν την ελαστικότητα στην εργασία. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο εργαζόμενοι έχουν επηρεαστεί από νέα νομοθεσία η οποία διευκολύνει την τηλεργασία ή την υβριδική εργασία.

Οι αντιρρήσεις που κάμφθηκαν νωρίς

Στην αρχή όλης αυτής της αλλαγής υπήρξαν πολλές αντιδράσεις. Ο Ντέιβιντ Σόλομον της Goldman Sachs, το 2021, χαρακτήρισε την τηλεργασία ως «παρέκκλιση από την κανονικότητα που θα αλλάξει το νωρίτερο δυνατό» και πολλοί συντάχθηκαν μαζί του. Δεν βγήκε αληθινός και στα γραφεία της Goldman, σήμερα δουλεύει το 65% των εργαζομένων της και οι περισσότεροι απ αυτούς κάνουν χρήση της υβριδικής εργασίας. Παρ όλα αυτά, η  υβριδική εργασία δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Οι διαχωριστικές γραμμές της εργασίας από την προσωπική ζωή γίνονται δυσδιάκριτες και το 25% των εργαζομένων μέσω υβριδικής εργασίας νιώθουν απομονωμένοι κοινωνικά, ενώ το 59% εξ αυτών υποστηρίζουν πως ο χώρος εργασίας τους θα πρέπει να δίνει μεγαλύτερη σημασία στην ψυχολογική και σωματική τους υγεία.

Η CEO της Moneypenny, της παγκόσμιας λογιστικής εταιρείας με αντικείμενο τη βιομηχανία του θεάματος, Τζοάνα Σουάς, είπε αυτό που τελικά, συνοψίζει την εποχή μας: «αν και πιστεύω στη δύναμη του γραφείου, πιστεύω επίσης πως οποιοσδήποτε εργαζόμενος πρέπει να εργάζεται εκεί που νιώθει πιο άνετα».

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.