Είναι κοινώς παραδεκτό ότι οι νέες γενιές δεν δείχνουν την ίδια έντονη έλξη για τον παραδοσιακό αθλητισμό όπως οι προηγούμενες. Αντιθέτως, η θέση που κάποτε κατείχε η αλάνα ή το γήπεδο έχει πλέον καταληφθεί από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τα παραπάνω φαίνεται να δημιούργησαν εν τέλει μία τάση, η οποία εξελίχθηκε σε μία βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων: τα eSports.
Τα eSports, γνωστά και ως ηλεκτρονικά αθλήματα, είναι η ανταγωνιστική μορφή βιντεοπαιχνιδιών που διεξάγεται πλέον σε επαγγελματικό επίπεδο. Στα eSports, παίκτες ή/και ομάδες διαγωνίζονται σε διάφορα παιχνίδια, όπως τα League of Legends (LoL), Counter-Strike, Dota και Fortnite. Οι αγώνες eSports συνήθως λαμβάνουν χώρα διαδικτυακά, προσελκύοντας εκατομμύρια θεατές από όλο τον κόσμο, κυρίως μέσω live streaming πλατφορμών, όπως το Twitch και το YouTube Gaming. Αρκετές φορές, ωστόσο, και κυρίως σε τελικές φάσεις των τουρνουά, πραγματοποιούνται αγώνες σε μεγάλες αρένες και στάδια, με το κοινό να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ζωντανά τις αναμετρήσεις.
Η Αγορά των eSports
Η βιομηχανία αυτή έχει εξελιχθεί από ένα απλό χόμπι σε μια παγκόσμια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, δημιουργώντας ευκαιρίες όχι μόνο για παίκτες, αλλά και για προπονητές, σχολιαστές, διαφημιστές και εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού.
Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό δεδομένων Statista, η αγορά των eSports παρήγαγε τζίρο 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί στα 4,3 δισεκατομμύρια για το 2024, ενώ μέχρι το 2029 τα έσοδα των eSports προβλέπεται να αγγίξουν τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια!
Τα παραπάνω ιλιγγιώδη έσοδα προέρχονται από διάφορες πηγές, όπως χορηγίες, στοιχηματισμό, πωλήσεις εισιτηρίων, δικαιώματα μετάδοσης, διαφημίσεις και άλλα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η βιομηχανία των eSports, χάρη στις μοναδικές της ιδιαιτερότητες, περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα κλάδων. Από εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού που δημιουργούν τα παιχνίδια, μέχρι τον τομέα της διοργάνωσης εκδηλώσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται τόσο σε ψηφιακό όσο και σε φυσικό περιβάλλον, η αλυσίδα αξίας των eSports είναι πολυδιάστατη. Παράλληλα, εμπλέκονται εταιρείες μάρκετινγκ που ασχολούνται με την προώθηση του προϊόντος και τη διεύρυνση του κοινού των eSports, ενώ ένας ανερχόμενος κλάδος είναι η εκπαίδευση και η ανάπτυξη ταλέντων. Πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν αρχίσει να εντάσσουν προγράμματα που αφορούν τα eSports, ενισχύοντας τη σύνδεση της βιομηχανίας με την εκπαίδευση και παρέχοντας εξειδικευμένες γνώσεις σε αυτόν τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα.
Η βιομηχανία έχει επίσης γεννήσει έναν τεράστιο αριθμό θέσεων εργασίας, οι οποίες περιλαμβάνουν επαγγελματίες παίκτες και προπονητές, τεχνικούς, παραγωγούς βίντεο, διαφημιστές και πολλά άλλα.
Ένα ακόμη στοιχείο που αξίζει να αναφέρουμε είναι το γεγονός πως πολλές χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει τα eSports ως επίσημο άθλημα, ενισχύοντας περαιτέρω την ανάπτυξή τους.
Εταιρείες που Επενδύουν στα eSports
Η τεράστια ανάπτυξη των eSports έχει τραβήξει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών από διάφορους κλάδους. Ενδεικτικά παραδείγματα παγκοσμίων brands που ασχολούνται ενεργά με τη συγκεκριμένη βιομηχανία είναι τα παρακάτω:
Riot Games: Η δημιουργός του παιχνιδιού-σταθμού για τα eSports, League of Legends, έχει επενδύσει σημαντικά στη διοργάνωση επαγγελματικών πρωταθλημάτων και τουρνουά σε παγκόσμιο επίπεδο. Το League of Legends World Championship αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα, συγκεντρώνοντας δεκάδες εκατομμύρια θεατές.
Epic Games: Η εταιρεία που έγινε ευρύτερα δημοφιλής μέσω του Fortnite έχει επενδύσει σε μεγάλης κλίμακας τουρνουά, όπως το Fortnite World Cup, το οποίο συγκεντρώνει τα βλέματα εκατομμυρίων θεατών παγκοσμίως.
Amazon: Μέσω της εξαγοράς της πλατφόρμας Twitch, η Amazon έχει εισέλθει δυναμικά στον χώρο των eSports. Το Twitch αποτελεί τη μεγαλύτερη πλατφόρμα live streaming για παιχνίδια και eSports, με εκατομμύρια χρήστες καθημερινά.
Intel: Η Intel συνεργάζεται με μεγάλες διοργανώσεις eSports, παρέχοντας τεχνολογικές λύσεις και χορηγίες σε σημαντικά τουρνουά.
Adidas και Nike: Οι δύο κολοσσοί στον χώρο του αθλητισμού δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τον χορό των eSports. Οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν ειδικό εξοπλισμό για παίκτες eSports, όπως gaming παπούτσια και άνετα ρούχα για πολύωρη χρήση.
Red Bull: Η εταιρεία έχει γίνει γνωστή για τη στήριξή της σε ομάδες eSports και επαγγελματίες παίκτες. Παράλληλα, διοργανώνει events και τουρνουά, προωθώντας τη σύνδεση των eSports με τον παραδοσιακό αθλητισμό.
Εκτός από τις εταιρείες που αναζητούν τρόπους να εισέλθουν σε μία άκρως υποσχόμενη και αναπτυσσόμενη βιομηχανία, βλέπουμε και αθλητικές ομάδες να προσεγγίζουν τον χώρο, στοχεύοντας να έρθουν πιο κοντά με τις νέες γενιές φιλάθλων μέσω της δημιουργίας τμημάτων eSports. Η ΑΕΚ, μάλιστα, με τον Θάνο Κράγκαρη, φαίνεται να πρωταγωνιστεί στον χώρο των eSports στην Ελλάδα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.