Έτος 1888 μ.Χ. Ο Φρειδερίκος Γ’ γίνεται αυτοκράτορας της Γερμανίας και βασιλιάς της Πρωσίας. Ο Τζακ ο αντεροβγάλτης σκοτώνει, άγρια και με αβυσσαλέο μίσος έντεκα γυναίκες στην εξαθλιωμένη περιοχή του Ανατολικού Λονδίνου. Ο Νίκολα Τέσλα παρουσιάζει το εναλλασσόμενο ρεύμα για τη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις και ο Τόμας Εντισον τον φωνόγραφο. Στην Αθήνα μπαίνει η θεμέλια λίθος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και στον Πειραιά, ο Σπύρος Μεταξάς, απ τα Ψαρά, βρίσκει εκεί, που χτίζει το καινούργιο του αποστακτήριο, ένα αρχαίο, ωραίο μετάλλιο που έχει χαραγμένο πολεμιστή της μάχης της Σαλαμίνας, του 480 π.Χ.
Αυτός, ο γενναίος Σαλαμινομάχος θα γίνει το έμβλημα του ποτού, που θυμίζει αλλά δεν είναι μπράντι, που και αν και το ονομάζουμε, διαφοροποιείται απ το κονιάκ και που από την Ελλάδα θα βρεθεί σχεδόν σε όλο το πλανήτη, συνώνυμο της ποιοτικής γεύσης, της πολυτέλειας, της αισθαντικής μοναδικότητας! Και πόσοι ξένοι γνωστοί και φίλοι στα ταξίδια μας, δε μας ζητούσαν λέγοντας με την ξενική προφορά τους, μια φιάλη απ το πολύτιμο ποτό; Και λέμε κονιάκ πια; Όχι! Λέμε ό,τι και η μεγάλη διαφημιστική καμπάνια της δεκαετίας του 70: Μεταξύ μας; METAXA. Η συνταγή για το μαγικό ποτό είναι μυστική, φυσικά. Είναι ένα ελιξίριο ευχαρίστησης από μπράντι και κρασί, με βάση τις μαύρες κορινθιακές σταφίδες της σουλτανίνας και του σαββατιανού και ενός χρόνια ωριμασμένου μοσχάτο από τις φημισμένες για τα αμπέλια τους Σάμο και Λήμνο. Χρόνια το μίγμα περιμένει την ωριμότητα του, μέσα σε χειροποίητα γαλλικά δρύινα βαρέλια του Λιμουζέν. Στο τέλος, ένα μυστικό χαρμάνι σπάνιων βοτάνων, ροδοπέταλα και αποσταγμένο νερό αρωματίζουν και τελειοποιούν τη σύγχρονη εκδοχή του Ολύμπιου νέκταρ. Το ποτό διαδίδεται ταχύτητα και γινεται ανάρπαστο σε Τουρκία και Αίγυπτο, πιο μετά στη Παλαιστίνη και στη Συρία, έπειτα στη Ρουμανία και τέλος η Ρωσία, που στις αρχές του 20ου αιώνα, γινεται μια απ τις σημαντικότερες αγορές που δεν χορταίνει Metaxa. Το 1916, το εύγευστο, μοναδικό ποτό, περνάει τον Ατλαντικό και κατατακτά την τεράστια χώρα των ευκαιριών ως κάτι σπάνιο, μοναδικό και πολυτελές, με 36.000 κιβώτια για επιλεκτικά σημεία γκουρμέ πωλήσεων, ενώ γίνεται γνωστό ως το «ιπτάμενο μπράντι». Και να πως ξεκίνησαν όλα:
Η αρχή του μύθου
Η ιστορία του Μεταξά, εξελίσσεται παράλληλα με εκείνην της ίδιας της Ελλάδας. Ο Αγγελής Βρούλος, με την ολοσχερή καταστροφή των ηρωικών Ψαρών από τους Οθωμανούς, το 1824, καταφεύγει πρόσφυγας στην Χαλκίδα. Γίνεται επιτυχημένος έμπορος μεταξιού και για αυτό παίρνει το επώνυμο Μεταξάς. Ο γιός Σπύρος Μεταξάς αποφάσισε να εγκατασταθεί στον Πειραιά, που έβλεπε το λιμάνι να είναι κυρίαρχο στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο. Το 1885, με τη σύμπραξη του αδελφού του Ηλία Α. Μεταξά, αγόρασε τα μηχανήματα ενός παλιού αποστακτηρίου ιδρύοντας την Μεταξά στην οδό Αριστείδου 7, λίγα μέτρα από την πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ άρχισε, το 1888, την παραγωγή κονιάκ και άλλων ποτών, όπως αψέντι, μαστιχάτο, σαρτρέζ, βενεδικτίνη, κερασσό, κακάο και Βερμούτ τύπου Τορίνο. Το 1909 ο Σπύρος Μεταξάς πεθαίνει και τη θέση του αναλαμβάνει η χήρα του, Δέσποινα Μεταξά και το 1913, ο γιος του Αλέξανδρος, μπαίνει συνέταιρος και μετέπειτα διευθυντής. Υπό την καθοδήγηση του, η εταιρία λαμβάνει διεθνή αναγνώριση, με σημαντικά βραβεία της εποχής, όπως το Μέγα Βραβείο Grand Prix, στη διεθνή έκθεση του Σαν Φρανσίσκο των Η.Π.Α. Και πόλεμοι, εθνικοί, βαλκανικοί, παγκόσμιοι, εμφύλιοι. Και ποτοαπαγορεύσεις στην Αμερική των μεγάλο εξαγωγών. Και κραχ και λογιών οικονομικές κρίσεις. Το METAXA επιβιώνει. Μόνο την περίοδο της Ναζιστικής Κατοχής έκλεισε το ποτοποιοί και η παραγωγή σταμάτησε. Μα ενώ όλο το λιμάνι του Πειραιά απ τους λυσσαλέους βομβαρδισμούς καταστράφηκε, το κτήριο της Μεταξάς, ήταν το μόνο που έμεινε ανέπαφο. Το 1968 όλες οι εγκαταστάσεις, οι αποθήκες, τα γραφεία, το οινοποίο, οι εξοπλισμοί παλαίωσης μεταφέρθηκαν στην Κηφισιά, που βρίσκονται έως σήμερα.
Η παγκόσμια παρουσία και φήμη, συνεχίζεται
Ο METAXA Master, Κωνσταντίνος Ράπτης, ένας από τους πέντε της ιστορίας από το 1888, «δρυΐδης» του Οίκου, είναι ο ένας από τη γενιά του που γνώριζε τη μυστική συνταγή του Σπύρου Μεταξά και τη φύλαξε για σχεδόν 36 χρόνια. Στους αμπελώνα του Μεταξά, έξω από το χωριό Βουρλιώτες της Σάμου, εκεί που διαλέγονται τα καλύτερα αρωματικά κρασιά από τη Σάμο και καλλιεργούνται τα σταφύλια Μοσχάτο, που είναι πολύτιμα για το ποτό, ανακοινώθηκε και η έναρξη διαδικασίας διαδοχής του Metaxa Masters. Ο Κωνσταντίνος Ράπτης, ο οποίος έμαθε την μυστική συνταγή από τον Ηλία Μεταξά, εγγονό του ιδρυτή, την παραδίδει στον Κωνσταντίνο Καλπαξίδη, που έχοντας σπουδάσει Γεωπονική έχει επιστημονική γνώση της αμπελοκαλλιέργειας και είναι ο 6ος METAXA Master. Από το 1989 το brand δεν ανήκει πλέον στην οικογένεια Μεταξά, ενώ από το 2000 είναι μέλος της εταιρείας Remy Cointreau. Πάρα τις οικονομικές προκλήσεις, τους σύγχρονους πολέμους, τις χρηματοοικονομικές κρίσεις, τη Πανδημία, η ΜΕΤΑΧΑ διατηρεί τη παγκόσμια παρουσία και φήμη της και σήμερα, από τα 10, και πλέον, εκατομμύρια φιάλες που παράγονται ετησίως το 80% εξάγεται σε 60 χώρες.
Γεύσεις, περισσότερες γεύσεις και METAXA Angels’ Treasure Single Cask Strength
Γεύσεις προστίθενται, άλλες μίξεις δοκιμάζονται, μετά από δεκαετίες προσπαθειών και προτείνονται, κάνοντας επιτυχία. Στις πέντε ποιότητες το “Τριών αστέρων” είναι τουλάχιστον τριών ετών, το “Πέντε αστέρων” πέντε χρόνων και αντίστοιχα των “Επτά αστέρων” και των «12 αστέρων», με μια λεπτή αίσθηση από φλούδα πορτοκαλιού, άρωμα καφέ, σοκολάτας και ποιότητα καβουρδισμένης βελανιδιάς. Το Private Reserve είναι αποστάγματα άνω των 30 ετών. Το 2008, με αφορμή τα 120 χρόνια της ποτοποιίας, διατέθηκε στην αγορά το ΜΕΤΑΞΑ ΑΕΝ σε 1.888 αριθμημένες φιάλες από φίνο Γαλλικό κρύσταλλο Σεβρών και είναι ένα μοναδικό απόσταγμα που προέρχεται από το Βαρέλι Νο1, γνωστό και ως «βαρέλι του Σπύρου Μεταξά», με χρόνο ωρίμανσης περισσότερο από 100 χρόνια. Αποτέλεσε αντικείμενο συλλογής και εξαντλήθηκε σύντομα με τιμές 1000 ευρώ για κάθε φιάλη. Πριν λίγες μόλις μέρες, παρουσιάστηκε το METAXA Angels’ Treasure Single Cask Strength, που κάθε του φιάλη έχει το δικό της μοναδικό χαρακτήρα και συμπύκνωση και που σε κάθε νέα έκδοση τους, θα προστίθεται σε μια εξαιρετική συλλογή σπάνιων αποσταγμάτων, πάντα μυστικών και θεσπέσιων.
Με νέο παγκόσμιο έμβλημα το «Taste the Unexpected», η METAXA συνεχίζει αυτή τη παγκόσμια παρουσία της, μέσα απ τους αιώνες. Και συνδέεται με τη ζωή γενεών επι γενεών Ελλήνων, απ το ποτό στο ειδικό κρυστάλλινο ποτήρι, στις μεγάλες γιορτές, μέχρι τις συνταγές για γλυκά. Και ποιος δε θυμάται, μαμάδες, γιαγιάδες, θείες, μέρες που είναι να μαζεύονται, με δυο μπουκάλια METAXA; Ένα 3αρι για τα μελομακάρονα και ένα 5αρι, για να το πιούνε οι ίδιες;
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.