15 Ιαν 2025
READING

Γιατί ο τουρισμός μετρά ακόμη κενές θέσεις εργασίας

4 MIN READ

Γιατί ο τουρισμός μετρά ακόμη κενές θέσεις εργασίας

Γιατί ο τουρισμός μετρά ακόμη κενές θέσεις εργασίας

Το ρεκόρ των επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού ακολουθεί κατά πόδας ο δείκτης των κενών θέσεων εργασίας σε φιλοξενία και εστίαση, παρά το γεγονός ότι πολιτεία και ιδιωτικοί φορείς καταβάλουν προσπάθειες για την εξειδίκευση των στελεχών. Τι γίνεται όμως στις τάξεις των – ακόμη – χαμηλόμισθων εργαζομένων και πώς θα ανταποκριθεί η αγορά στην ίδια πρόκληση και το 2025;

Τα στοιχεία για φέτος εξακολουθούν να μην είναι ενθαρρυντικά, καθώς σύμφωνα με την έρευνα συγκυρίας του πρώτου τριμήνου του 2024 από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, το 34% των ξενοδόχων δήλωσε ότι δεν μπορούσε να καλύψει τις θέσεις εργασίας. Με βάση τα στοιχεία για τις ελλείψεις προσωπικού και τις ακάλυπτες θέσεις στα ξενοδοχεία ανά περιφέρεια, στην Αττική το ποσοστό των θέσεων εργασίας που δεν καλύφθηκαν έφτασε το 22,6%, ενώ το 32,2% των ξενοδοχείων αντιμετώπισαν ελλείψεις προσωπικού, χωρίς σε αυτή τη μέτρηση να συμπεριλαμβάνονται τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Το υψηλότερο ποσοστό ξενοδοχείων που αντιμετώπισαν ελλείψεις προσωπικού εντοπίζεται στο Ιόνιο (38,3%), στα νησιά νοτίου Αιγαίου (39,8%), στην Κρήτη (36,8%) και στα νησιά βόρειου Αιγαίου (35,3%), ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό θέσεων εργασίας που δεν καλύφθηκαν βρίσκεται στα νησιά βόρειου Αιγαίου (45,4%) και στην κεντρική Ελλάδα (47,7%).

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), 80.000 κενές θέσεις επιβεβαιώθηκαν τη φετινή σεζόν από τις εργοδοτικές οργανώσεις, εκ των οποίων οι 53.000 αφορούν ξενοδοχεία και οι 30.000 την εστίαση.

Όταν το 2021 ήταν 57.700, το 2022 έφτασαν στις 60.000 και το 2023 τις υπερέβησαν. Ελλείψεις παρατηρούνται τόσο σε εξειδικευμένο, όσο και σε μη εξειδικευμένο προσωπικό. Η θέση της καμαριέρας και του σερβιτόρου αντιστοιχούν στο 21% των θέσεων που δεν καλύφθηκαν, ωστόσο, ελλείψεις παρατηρούνται και σε εξειδικευμένο προσωπικό και διευθυντικές θέσεις, όπως αυτές του γενικού διευθυντή και του front office manager.

Το πρόβλημα βέβαια εντείνεται και αν ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για έναν γηρασμένο κλάδο, όπως προκύπτει από στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ. Η κυριότερη ηλικιακή ομάδα απασχολούμενων στα καταλύματα και την εστίαση – τους δύο βασικούς κλάδους του τουρισμού –είναι 45 έως 64 ετών και αποτελούν περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών εργαζομένων. Ακολουθεί η ομάδα 30-44 ετών, που αντιπροσωπεύει το 34,2% των απασχολούμενων.

Την ίδια ώρα η πλευρά των εργοδοτών αναζητά εργαζόμενους που ζητούν «ρεαλιστικές» αποδοχές και ταυτόχρονα διαθέτουν εμπειρία. Σχετική έρευνα της Randstad για το 2024 για τον κλάδο του τουρισμού και των ξενοδοχείων, δείχνει πως το 80% των 575 συμμετεχόντων θεωρεί ότι η αντιμετώπιση του συνολικού εργατικού κόστους είναι η μεγαλύτερή του πρόκληση το 2024. Οι μη ρεαλιστικές μισθολογικές προσδοκίες (82%), η μηδενική/περιορισμένη εργασιακή εμπειρία στον κλάδο (67%) και η έλλειψη συγκεκριμένων δεξιοτήτων (28% από 52% το 2023) ήταν τα βασικότερα εμπόδια κατά τη διαδικασία στελέχωσης. Επίσης, το 65% των ερωτηθέντων θεωρεί την διατήρηση της δέσμευσης των εργαζομένων ως την πιο σημαντική πρόκληση κατά τη στελέχωση.

62% των ερωτηθέντων θεωρεί δύσκολη την προσέλκυση ταλέντων.

Στοίχημα για τους φορείς του κλάδου είναι να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ταλέντα. Στην πρόσφατη γενική συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος, Αλέξανδρος Βασιλικός τόνισε πως πρέπει «να ξεπεράσουμε το σύνδρομο των γκαρσονιών της Ευρώπης και να δώσουμε διεξόδους απασχόλησης εκεί που πραγματικά διαθέτουμε συγκριτικό πλεονέκτημα και παράγεται εθνικόςπλούτος. Να συνειδητοποιηθεί από τη νέα γενιά που αναζητάει ευκαιρίες, που θέλει να μείνει στον τόπο της και να μη φύγει στο εξωτερικό ή θέλει να επιστρέψει πίσω, πως ο τουρισμός περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων επαγγελμάτων που όχι μόνον δεν είναι ευκαιριακά αλλά προσφέρουν το σταθερό έδαφος για μια πραγματικά επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία».

 Η «ταμπακιέρα», βέβαια, στη συζήτηση για τις κενές θέσεις είναι πάντα το ύψος του μισθού. Τα στοιχεία της Randstad θέλουν τα 9.000 ευρώ για τη θέση του hotel manager να είναι ο υψηλότερος μισθός με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο που είναι 6.000 για operations manager, ενώ ο χαμηλότερος είναι 1.200 ευρώ για καμαριέρες, καθαριστές, σερβιτόρους και receptionist σε ξενοδοχεία πόλης. Στα ξενοδοχεία των νησιών 1.400 ευρώ είναι ο χαμηλότερος μισθός για τις ίδιες ειδικότητες, ενώ οι υψηλότεροι μισθοί είναι 12.000 ευρώ για hotel manager και 9.500 για executive chef.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.