22 Ιαν 2025
READING

Η φινετσάτη Αίγλη Ζαππείου ξανά σε 24ωρη λειτουργία

4 MIN READ

Η φινετσάτη Αίγλη Ζαππείου ξανά σε 24ωρη λειτουργία

Η φινετσάτη Αίγλη Ζαππείου ξανά σε 24ωρη λειτουργία

Το περίκομψο συγκρότημα της Αίγλης βρίσκεται στον καταπράσινο κήπο του Ζαππείου Μεγάρου, στην καρδιά της Αθήνας, στη σκιά της Ακρόπολης, του Λυκαβηττού και με θέα στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

Με τη λειτουργία της, το 1904  αποτέλεσε πόλο έλξης για τους κατοίκους της πρωτεύουσας και οι πολιτικές συζητήσεις στο χώρο της έδιναν και έπαιρναν με ένταση και θέρμη, κάποτε εκτός ορίων.  Μετά από 120 χρόνια η Αίγλη Ζαππείου επιστρέφει στο κεντρικό της ρόλο στη ζωή της Αθήνας, ανανεωμένη, πάντα ευγενικά πολυτελής, πολυσυλλεκτική, για στιγμές και χρόνο ψυχαγωγίας που ενδιαφέρουν διαφορετικά γούστα και διαθέσεις. Η Αίγλη είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους πάντες, όλο το 24ωρο, προσφέροντας από γευστικά ποικίλα πρωινά και καφέ, μέχρι βραδινές μουσικές και κοκτέιλ. Από τους έξι συνολικά νέους χώρους της Αίγλης, μπορούμε, ήδη, να επισκεφθούμε τους δύο, ένα all day bar restaurant και ένα εστιατόριο όλο ποικιλία, ποιοτικών επιλογών. Λειτουργώντας σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, η ΑΙΓΛΗ μετατρέπεται σε ένα δυναμικό οικοσύστημα που φιλοξενεί συναυλίες, εκθέσεις, γαστρονομικές εμπειρίες, εργαστήρια και πολιτιστικές συναντήσεις.

Ο πολυδιάστατος χώρος που ετοιμάζεται να συνδυάσει ψυχαγωγία, γαστρονομία, εκδηλώσεις και πολιτιστικές παρεμβάσεις, έχει σχεδιαστεί με υψηλά αισθητικά κριτήρια. Εδώ έχει προβλεφθεί να λειτουργούν το ΑΙΓΛΗ RESTAURANT, ένα all-day bar-restaurant, το ΑΙΓΛΗ ALL DAY, τρεις σύγχρονους χώρους εκδηλώσεων, τους ΑΙΓΛΗ BALLROOM, ΑΙΓΛΗ UPSTAIRS και ΑΙΓΛΗ YARD και έναν εμβληματικό θερινό κινηματογράφο, το ΑΙΓΛΗ CINEMA. Οι επικεφαλής του εγχειρήματος κάνουν λόγο όχι για μια απλή «ανακαίνιση, αλλά για μια ολιστική επανεκκίνηση»,  με στόχο να δημιουργηθεί ένας ζωντανός οργανισμός που να αναπνέει με τον παλμό της σύγχρονης Αθήνας, που θα ναι πλατφόρμα έκφρασης και σημείο επαφής και συνάντησης.

Το συγκρότημα της Αίγλης έχει ακόμη μεγαλύτερη ιστορία από τον κυρίως χώρο του καταστήματος που όλοι έχουμε γνωρίσει. Χτίστηκε στις αρχές του 1880 σε μία Αθήνα που έψαχνε να βρει τη ζωή της, το πρόσωπο της, τα βήματα της, στις πρώτες ανάσες της μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους το 1830. Μεταξύ των στόχων της ανέγερσης ήταν, όπως σημειώνεται, η διατήρηση της καλαισθησίας των κήπων του Ζαππείου, για τον οποίο αφιέρωσε όλα τα εμπορικά της κέρδη. Το Ζάππειο Μέγαρο, στο χώρο του οποίου εντάσσεται η Αίγλη, σχεδιάστηκε από τον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν και θεμελιώθηκε τον Νοέμβριο του 1874. Υπεύθυνος για την εκτέλεση του έργου ήταν ο Κωνσταντίνος Ζάππας, ξάδελφος του Ευάγγελου Ζάππα, μεγάλου εθνικού ευεργέτη. Πολύ αργότερα ο χώρος ανακαινίστηκε και εγκαινιάστηκε από τον τότε Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, στις 22 Μαρτίου του 1961. Εδώ λειτούργησε ένας από τους πρώτους θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας, αυτό το σήμα κατατεθέν της χώρας, που λατρεύει τα παρατεταμένα της καλοκαίρια. Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1910 όταν η πρωτεύουσα απέκτησε σε εκείνο ακριβώς το σημείο θερινό κινηματογράφο ο οποίος, όπως ήταν φυσικό, αποτέλεσε σημείο αναφοράς. Οι ασπρόμαυρες εικόνες κινούντουσαν θαυμαστά και έλεγα ιστορίες, ενώ μαίνονταν μεγάλα πολιτικά πάθη, στην άκρη των Βαλκανικών Πολέμων και του Α’ Παγκοσμίου. Στο τέλος του 20ου αιώνα, η Αίγλη μεταμορφώθηκε ύστερα από μία ολοκληρωτική ανακαίνιση 2,5 ετών και τεχνολογικά είναι υπερ -μοντέρνα, έχοντας, όμως,  διατηρήσει αυτό το αρμονικό, μοναδικό νεοκλασικό της αρχιτεκτονικό στυλ. Έχει διαφυλαχθεί, έτσι, η ιστορικότητά της και ο ρόλος της στη ζωή των Αθηναίων, όπως σχεδιάστηκε να υπάρχει, με σεβασμό και ποιότητα.

Με την Ακρόπολη θέα, να επιβλέπει την πόλη της από ψηλά και να βάζει τον πήχη σε θεόρατα ύψη, η Αίγλη αναφέρεται σε όλους τους Αθηναίους, έχοντας ακόμα και ειδικά σχεδιασμένα μενού για παιδιά και πρόβλεψη για κατοικίδια ώστε να είναι όχι μόνο υψηλής κλάσης χώρος, αλλά φιλικός και ζωτικός, σαν ένα με την πόλη.  Η φιλοσοφία της νέας ΑΙΓΛΗΣ συνίσταται στη πολυσυλλεκτικότητα, στο να είναι ένας χώρος ανοιχτός σε όλες τις εκφράσεις και τις κοινότητες. Στοχεύει ακόμη, στη συνεχή αναζήτηση νέων μορφών τέχνης και εμπειρίας. Επιθυμεί να γίνει ένα μοναδικό περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς, που καλωσορίζει κάθε επισκέπτη και να δώσει έμφαση σε πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον και την κοινωνία. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι το χρόνο, επισκέπτονται την Αίγλη. Και ναι, έχει υπάρξει το σημείο συνάντησης της πνευματικής, καλλιτεχνικής και οικονομικής αφρόκρεμας της Αθήνας.

Θαμώνες της, ήταν πάντα διαπρεπείς προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης, των επιχειρήσεων, της πολιτικής, καθώς και πολλές διασημότητες που απολαμβάναν τα γλυκά, τον καφέ, τα παγωτά και τα ιδιαίτερα πάντα πιάτα ελληνικής, ποιοτικής κουζίνας. Και πως αλλιώς; Η Αίγλη Ζαππείου είναι, πια, σύμβολο της ίδιας της Αθήνας.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.