11 Δεκ 2024
READING

Διώρυγα Κορίνθου: Από την απαξίωση στην προσπάθεια για δημιουργία τουριστικού πόλου έλξης

4 MIN READ

Διώρυγα Κορίνθου: Από την απαξίωση στην προσπάθεια για δημιουργία τουριστικού πόλου έλξης

Διώρυγα Κορίνθου: Από την απαξίωση στην προσπάθεια για δημιουργία τουριστικού πόλου έλξης

Στην προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών ποντάρει το δημόσιο για την εμπορική αναβάθμιση της Διώρυγας της Κορίνθου, λίγους μήνες αφού ολοκληρώθηκε το σύνολο των εργασιών αποκατάστασης. 

Η ΑΕΔΙΚ, η θυγατρική του Υπερταμείου που έχει αναλάβει τη διαχείριση της Διώρυγας, έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για την ανάπτυξη του real estate στην περιοχή. Το δημόσιο φέρεται έτοιμο να γυρίσει σελίδα σε ένα έργο που είχε εν πολλοίς απαξιωθεί, όπως έλεγαν οι τοπικοί παράγοντες πριν ξεκινήσει η αποκατάσταση των ζημιών. Το σχέδιο για την ανάπτυξη της Διώρυγας της Κορίνθου περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο μαρινών, ενός εκπτωτικού χωριού, ποδηλατοδρόμου και χώρου άθλησης και σταθμούς φόρτισης οχημάτων (λειτουργούν ήδη δύο μονάδες ταχυφορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων), με στόχο να προσελκύει 1 εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως. Να σημειωθεί εδώ ότι το 2024 σηματοδότησε την έναρξη και λειτουργία του ψηφιακού μουσείου της Διώρυγας (χρηματοδοτούμενου από ΕΣΠΑ κατά 100%), το οποίο περιλαμβάνει χρονολόγια, εικονικές περιηγήσεις και εκπαιδευτικά παιχνίδια. Οι επενδύσεις δύναται να φτάσουν στο ύψος των 50 εκατομμυρίων ευρώ και θα προέλθουν από ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως ανέφεραν τα στελέχη του Υπερταμείου.

Ήδη φέτος ήταν αυξημένες κατά 77% οι διελεύσεις σκαφών, αφού διαμορφώθηκαν σε 4.965 το 2022, 6.879 το 2023 και σε 8.794 το 2024.

Η Διώρυγα της Κορίνθου επέστρεψε σε κερδοφορία από το 2023 και παράλληλα αποκατάσταση των πρανών.

Με τη συνδρομή και του ελληνικού δημοσίου αντιμετωπίστηκε το χρονίζον πρόβλημα των καταπτώσεων των πρανών, ενώ παράλληλα διασφαλίστηκε η εξυπηρέτηση του κοινού κατά τους θερινούς μήνες. Επίσης το δημόσιο προχώρησε στο λανσάρισμα και πλήρης λειτουργία των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Ως αποτέλεσμα το 78% των ιδιωτικών τουριστικών επέλεξε το e-ticketing. Επίσης, άνοιξε το Canal Cafe το 2024 κι  έχει εξυπηρετήσει 5.500 επισκέπτες, πελάτες, και εργαζόμενους της Διώρυγας, ενώ έγινε η αρχή για την ενοικίαση χώρων για εκδηλώσεις. Σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα, η ΑΕΔΙΚ προχώρησε στην ανανέωση του εμπορικού τιμοκαταλόγου με αύξηση κατά 18% και με τη χρήση artificial intelligence επιχείρησε τη βελτιστοποίηση χρόνων διέλευσης σε συνεργασία με μονάδα Αρχιμήδης. Συνολικά, η διείσδυση τεχνολογιών αυξήθηκε κατά 39% το 2023 σε σύγκριση με το 2022, μέσα από δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού. Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη της Διώρυγας, πέτυχε αυξημένο κατά 84% κύκλο εργασιών το 2024, σε σχέση με το 2022. Συγκεκριμένα το 2022, τα έσοδα της Διώρυγας είχαν διαμορφωθεί σε 2,8 εκατομμύρια, το 2023 σε 4,2 εκατ. και φέτος θα φτάσουν τα 5,15 εκατομμύρια ευρώ.

Η Διώρυγα ήταν σχεδόν… αδρανής για περίπου τρία χρόνια, αφού είχε διακοπεί η λειτουργία της από τις αρχές του 2021, λόγω των καταπτώσεων από τα πρανή που καθιστούσαν επικίνδυνη τη διέλευση πλοίων. Η Διώρυγα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την πλευρά της Πελοποννήσου για λόγους δημόσιας ασφάλειας και για διάστημα έξι μηνών, ενώ έπειτα δόθηκε παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Το έργο για τη μελέτη και την κατασκευή του έργου αποκατάστασης ζημιών στα πρανή της Διώρυγας Κορίνθου ανέλαβε τον Δεκέμβριο του 2021 η Άκτωρ. Ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στα 34 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε και από δάνειο έως 3,4 εκατ. που σύναψε η ΑΕΔΙΚ με την Τράπεζα Πειραιώς. Το έργο εξαιρέθηκε από την υποχρέωση τήρησης της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης και μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως Σύνθετο και Ειδικό Έργο Εθνικού Επιπέδου από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η ιδέα για τον εκσυγχρονισμό της Διώρυγας φέρεται να συνελήφθη όπως και αυτή για τη διάνοιξή της: με κινητοποίηση από τα παραδείγματα του εξωτερικού. Ήταν το 1869 όταν λειτούργησε η διώρυγα του Σουέζ και η τότε ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να εντείνει τις προσπάθειες για τη «διώρυξη του Ισθμού». Με τη ρύθμιση της κυβέρνησης Ζαΐμη, το κράτος είχε δικαίωμανα παραχωρήσει σε εταιρεία ή ιδιώτη το προνόμιο κατασκευής και εκμετάλλευσης της Διώρυγας της Κορίνθου, με αποτέλεσμα να υπογράψει σύμβαση με Γάλλους επιχειρηματίες, το 1870.

Τελικά, η σύμβαση ατόνησε και συστάθηκε η «Διεθνής Εταιρεία της Θαλάσσιας Διώρυγας της Κορίνθου» από τον Ούγγρο στρατηγό Στέφανο Τυρρ, στον οποίο το Ελληνικό Δημόσιο ένα χρόνο νωρίτερα είχε κατακυρώσει το έργο με το προνόμιο εκμετάλλευσής του για 99 χρόνια. Η Διώρυγα άνοιξε μετά από καθυστερήσεις το 1890, με τη συμβολή του Ανδρέα Συγγρού και το 1980 η εκμετάλλευση της διώρυγας περιήλθε στο ελληνικό δημόσιο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.