15 Ιαν 2025
READING

Να γιατί οι μισοί εργαζόμενοι δυσφορούν όταν δουλεύουν με τεχνητή νοημοσύνη

5 MIN READ

Να γιατί οι μισοί εργαζόμενοι δυσφορούν όταν δουλεύουν με τεχνητή νοημοσύνη

Να γιατί οι μισοί εργαζόμενοι δυσφορούν όταν δουλεύουν με τεχνητή νοημοσύνη

Τον ενθουσιασμό πως βρισκόμαστε στην αυγή μιας θαυμαστής καινούργιας τεχνολογικής εποχής και πως οι συνεργάτες ανθρώπων είναι πια μποτς και προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνη, διαδέχτηκε ένα μούδιασμα. Όσο η χρήση διαδόθηκε και ενισχύθηκε, τόσο οι εργαζόμενοι άρχιζαν να δυσφορούν, να νιώθουν άβολα, να εκφράζουν ανησυχίες ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης οδηγούν σε ακόμη βαρύτερο φόρτο εργασίας και οι απαιτήσεις γίνονται δυσβάσταχτες, με τους ρυθμούς να επιταχύνονται.

Το 40% των εργαζομένων φοβόταν πως η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εργασία θα τους κάνει αναλώσιμους, σύμφωνα με έρευνα Ομίλου Adecco Group για το 2024. Στην Ελλάδα η στάση των εργαζομένων για τον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εργασία τους είναι ακόμη επιφυλακτική, σύμφωνα με την ManpowerGroup. Πιο θετικά είναι τα ανώτατα στελέχη σε ποσοστό 64%, τα μεσαία στελέχη ή οι προϊστάμενοι σε 58% και οι υπάλληλοι γραφείου σε 63%. Η πλειονότητα των εργαζομένων στο εργοστάσιο και στην «πρώτη γραμμή» σε ποσοστό 47%,  αισθάνονται λιγότερο αισιόδοξοι. Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τη Τεχνητή Νοημοσύνη είναι η εξοικονόμηση χρόνου κατά 90%, η δυνατότητα επικέντρωσης στους πιο σημαντικούς τομείς της εργασίας σε ποσοστό 85%, η δημιουργικότητα κατά 84% και η μεγαλύτερη απόλαυση της εργασίας μέσω της χρήσης της για το 83% των εργαζομένων. Ηλικιακά, η Γενιά Z και αλλοίμονο είναι εκείνη που χρησιμοποιεί περισσότερο εργαλεία ΑΙ, ενώ ακολουθούν οι Millennials με 78%, η γενιά Χ με 76% και τελευταίοι οι Boomers με 73%. Σύμφωνα με έρευνα της Adecco, απ τις αρχές της χρονιάς, οι εργαζόμενοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για ένα αβέβαιο μέλλον, καθώς ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στη σταθερότητα της εργασίας έχει υποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό. Μάλιστα το 13% των εργαζόμενων δήλωσαν ότι έχασαν τη δουλειά τους λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ το 40%, εκφράζει ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της εργασίας τους. Παράλληλα, το 83% των εργαζομένων υποστηρίζει ότι σκοπεύει να μείνει στον σημερινό εργοδότη του, το υψηλότερο ποσοστό διακράτησης τα τελευταία 3 χρόνια. Ωστόσο, καταγράφονται και αισιόδοξες προοπτικές σχετικά με την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης. Για παράδειγμα, το 51% των εργαζόμενων συμφωνεί ότι η απόκτηση δεξιοτήτων τεχνητής νοημοσύνης διευρύνει τις ευκαιρίες εργασίας και το 46% συμφωνεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη τους έχει δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να προοδεύσουν στο αντικείμενο εργασίας τους.

Μια νέα μεγάλη, όμως, έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Slack και πήρε συνεντεύξεις από περισσότερους από 17.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο και συνυπολόγισε νέα δεδομένα. Ανάμεσα στους ερωτηθέντες βρίσκονται και εργαζόμενοι που μοιάζουν, αφού δουλεύουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Σουηδία. Η μελέτη δείχνει ότι το 76% των εργαζομένων γραφείου θέλουν να γίνουν μεγάλοι γνώστες στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ώστε να εξοικονομούν χρόνο για περισσότερο ουσιαστικές και δημιουργικές δραστηριότητες. Από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι τον Αύγουστο του 2024, η χρήση της AI αυξάνεται σταθερά σε παγκόσμιο επίπεδο, καλύπτοντας πλέον το 36% των εργαζομένων γραφείου. Στη Γαλλία, η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης αυξήθηκε από 20% σε 33% σε μόλις μια περίοδο. Μια ερώτηση ήταν «για ποια κοινά σας εργασιακά καθήκοντα είναι καταλληλότερη από εσάς η Τεχνητή Νοημοσύνη;». Οι απαντήσεις ήθελαν τη διοίκηση στην κορυφή της λίστας με ποσοστό 87%, αμέσως μετα τη βοήθεια σε βασικά έργα εργασίας με ποσοστό 80% και τα καινοτόμα ή δημιουργικά πεδία με ποσοστό 81%. Τώρα πια και παρά την φρενιτιώδη ανάπτυξη, ο ενθουσιασμός υποχωρεί. Στο προσκήνιο βγήκαν προβληματισμοί για το αν η παραγωγικότητα είναι σημαντικότερη από την ποιότητα της εργασίας. Σχεδόν το 50% των εργαζομένων γραφείου αισθάνεται άβολα να παραδεχτεί στον προϊστάμενό του ότι έχει χρησιμοποιήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη για εργασίες ρουτίνας και όχι μόνο. Δυσφορούν γιατί αισθάνονται πως η χρήση της ΑΙ είναι εξαπάτηση και οι ίδιοι θα θεωρηθούν όχι και τόσο ικανοί και ίσως τεμπέληδες. Στη Σουηδία, το 86% των εργαζομένων αισθάνεται άβολα να αποκαλύψει τη χρήση ΤΝ. Στη Γαλλία, το 65% των εργαζομένων αισθάνεται το ίδιο, ενώ στην Ιταλία το ποσοστό αυτό πέφτει στο 61%, στην Ισπανία στο 62% και στη Γερμανία στο 58%.

Τόσο η Microsoft αλλά και η LinkedIn στον ετήσιο δείκτη εργασιακών τάσεων, που δημοσίευσαν τον Μάιο του 2025, εξέτασαν τις επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αγορά εργασίας με έρευνα σε 31.000 άτομα σε 31 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ινδίας, της Σιγκαπούρης, της Αυστραλίας και της Βραζιλίας. Διαπιστώθηκαν και εδώ τα ίδια. Το 75% των εργαζομένων χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη στον εργασιακό χώρο, πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι τη χρησιμοποιούν για τις πιο σημαντικές εργασίες τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το 53% αυτών που χρησιμοποιούν την ΤΝ στην εργασία τους για τα πιο σημαντικά τους καθήκοντα ανησυχούν ότι αυτό τους κάνει να φαίνονται αναλώσιμοι. Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί από τους επαγγελματίες ανησυχούν ότι το ΑΙ θα αντικαταστήσει τις θέσεις εργασίας τους.

Παρά την ανησυχία σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, τρεις στους τέσσερις υπαλλήλους γραφείου δηλώνουν ότι προτιμούν εργοδότες που είναι εξοικειωμένοι με αυτή. Σχεδόν δύο στους πέντε δήλωσαν επίσης ότι θα προτιμούσαν να εργάζονται σε εταιρείες που παρέχουν εργαλεία ΤΝ και ενθαρρύνουν τη χρήση τους. Η τάση αυτή είναι πιθανό να επιταχυνθεί, καθώς οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη τους δουλειά είναι 1,8 φορές πιο πιθανό να θεωρήσουν την ενεργοποίηση της AI ως «πολύ σημαντικό παράγοντα» στην αναζήτηση εργασίας τους. Στον κόσμο οι προσλήψεις που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη έχουν εκτοξευθεί κατά 323% τα τελευταία οκτώ χρόνια. Αλλά και εργαζόμενοι από μη τεχνικό υπόβαθρο που γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν εργαλεία AI, όπως το ChatGPT και το Microsoft Copilot, έχουν επίσης μεγάλη ζήτηση.

Στη κατακλείδα οι δουλειές μας θα αλλάξουν και θα προκύψουν νέες κατηγορίες θέσεων εργασίας και αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το άγχος αλλαγής, είναι να σκεφτούμε πρώτα τις δεξιότητες μας, τις νέες προοπτικές και την προσαρμογή σ αυτές. Έτσι κι αλλιώς τα είπε ο Κάρολος Δαρβίνος πρώτος και επιστημονικά πως «δεν είναι τα πιο δυνατά είδη που επιβιώνουν ή τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.