15 Ιαν 2025
READING

Μεγάλα κατασκευαστικά έργα μα χωρίς εργαζόμενους

4 MIN READ

Μεγάλα κατασκευαστικά έργα μα χωρίς εργαζόμενους

Μεγάλα κατασκευαστικά έργα μα χωρίς εργαζόμενους

Τεράστιες κατασκευές, μοντέρνες, κομψές, πολυτελείς, τεχνολογικά ενημερωμένες, του ύψους των 15 με 16 δισ. ευρώ, έχουν ξεκινήσει, ενώ άλλες που θα φτάσουν στα 5-6 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2025, κάνουν έναρξη τους επόμενους μήνες. Καλά και θαυμαστά μέχρι εδώ, αν δεν υπήρχε ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα: η έλλειψη εργατών!  

Τα μεγάλα ιδιωτικά έργα και -κυρίως- το Ελληνικό

Τα μεγάλα έργα αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ, με στόχο υλοποίησης τριών, τεσσάρων ή και περισσότερων ετών, μα η αποχώρηση χιλιάδων εργαζομένων από τις κατασκευές και την οικοδομή κατά τη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, που είχε σταματήσει εντελώς το είδος, δεν έχει αποκατασταθεί ώστε να σηματοδοτήσει τη διαδικασία επιστροφής οικοδομών, ειδικών τεχνικών, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, συνεργείων και μηχανικών. Η εφημερίδα «Καθημερινή» για να καταστήσει αντιληπτό το μέγεθος των αναγκών, σημειώνει ότι τη δεκαετία 2014-2023 εκτελέστηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 16 δισ. ευρώ. Εκτός, λοιπόν, από έργα υποδομών και ενεργειακής μετάβασης, έχουμε εκτίναξη στις κατασκευές και στη ζήτηση τεχνιτών και ειδικών επαγγελματιών, για τα ιδιωτικά έργα. Πρώτο και κυρίαρχο βέβαια, το μεγαλεπήβολο έργο στο Ελληνικό, όπου εντοπίζονται οξυμένες καθυστερήσεις. Η Lamda Development, πρόσφατα, σημείωσε πως ο πύργος κατοικιών Riviera Tower, που έχει αναλάβει να κατασκευάσει η κοινοπραξία των Bouygues – Aktor (πρώην Intrakat), βρίσκεται περίπου έξι μήνες πίσω από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Λέγεται πως στο έργο απασχολήθηκαν αρχικά εργαζόμενοι από το Μαρόκο και πιο πρόσφατα Πολωνοί και θα ήταν πιθανή μια επιστροφή όσων εξειδικευμένων εργαζομένων έχουν καταφύγει, κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρώπη, αλλά είναι αδύνατο αυτό για εκείνους στη Μέση Ανατολή, όπου έχουν σχεδόν μηδενική φορολογική επιβάρυνση. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), κατά τη διάρκεια του 2023, δημοπρατήθηκαν 1.218 δημόσια έργα, με συνολικό προϋπολογισμό 7 δισ. ευρώ, αλλά παρά την κατακόρυφη αύξηση των κατασκευών, ο αριθμός των εργαζομένων παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος και είναι 197.000. Αντίστοιχα, στις δραστηριότητες των αρχιτεκτόνων και των μηχανικών απασχολούνταν το 2022 περίπου 74.000 άνθρωποι, αριθμός που επίσης δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη μεταβολή από το 2017. Το  ΙΟΒΕ υπολογίζει ότι κατά την περίοδο 2024-2026 ο αριθμός των εργαζομένων θα πρέπει να αυξηθεί κατά περίπου 51.000 – 55.000 ανθρώπους, αγγίζοντας τις 250.000 συνολικά, προκειμένου να υπάρξει επάρκεια, αλλιώς θα υπάρξουν καθυστερήσεις, που θα οδηγήσουν σε αυξήσεις προϋπολογισμών και σε μη τήρηση χρονοδιαγραμμάτων.

Στρατηγικές κινήσεις των κατασκευαστικών εταιρειών για εύρεση εργαζομένων

Και ενώ οι Έλληνες εξειδικευμένοι εργαζόμενοι έχουν τραβήξει δρόμους μετανάστευσης δεν είναι πια εφικτή και η εύρεση ανθρώπων από το εξωτερικό, αφού η Ελλάδα δεν αποτελεί και τον πλέον ελκυστικό προορισμό. Οι εταιρείες λοιπόν, του χώρου, καταφεύγουν σε ευρηματικές λύσεις. Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέσω της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ, για να αυξήσει το προσωπικό που απασχολείται στα έργα κατά 58% σε ένα μόλις χρόνο, από 2.905 το 2023 σε 4.614 φέτος, κατέφυγε σε εξαγορά μικρότερων εταιρειών αλλά και αναζήτησε συστηματικά και οργανωμένα άτομα από μητρώα  ανέργων και οικοδόμων. Μεταξύ των εταιρειών που αποκτήθηκαν είναι η «Αίγιστος», με 2ης τάξης εργοληπτικό πτυχίο. Επίσης, εξαγοράστηκε και η εταιρεία «Σάντα», που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών μεταφοράς βαρέων οχημάτων. Έτσι και υψηλής ποιότητας προσωπικό εξασφαλίστηκε αλλά θα μείνουν και στην εταιρεία, όπως και να έχει. Η κατασκευαστική «Αβαξ», πάλι, σχεδιάζει να αναδείξει πολύ καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αφού σημειώνεται περίοδος μεγάλης άνθησης για τον κλάδο των κατασκευών, με διάρκεια, που θα μπορέσει να αποτελέσει εργασιακή ευκαιρία για νέους ανθρώπους. Αξιολογούν το επίπεδο κατάρτισης στην Ελλάδα ως υψηλότατο και δρομολογούν την αποστολή εργοδηγών σε Αίγυπτο και  Ινδία, για εύρεση και αξιολόγηση προσωπικού. Η εταιρεία απασχολεί περίπου 1.700 εργαζομένους στα εργοτάξιά της και μαζί με τους υπεργολάβους το συνολικό νούμερο είναι περίπου 2.700. Για να ολοκληρώσει όμως, το έργο της αξίας άνω των 3 δισ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια, χρειάζεται τουλάχιστον 1.000 εργαζομένους επιπλέον. Ακόμη, η Aktor απασχολούσε 2.872 εργαζομένους, μόνο, ως εργατοτεχνικό προσωπικό, αλλά με κύκλο εργασιών 1,6 δισ. ευρώ στις κατασκευές από το 2025 και 2,9 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2030 αναζητά λύσεις για την προσέλκυση περισσότερων εργαζομένων. Πιθανή είναι η εξαγορά μικρότερων εταιρειών. Η ΜΕΤΚΑ του ομίλου Metlen, ήδη δαπάνησε 14 εκατ. ευρώ η για την εξαγορά της εταιρείας Μ.Τ. ΑΤΕ.

Σύμφωνα με περσυνά στοιχεία της Adecco, το 45% των Ελλήνων εργαζομένων εκδηλώνει ανησυχία για τη μισθολογική του κατάσταση και μόλις το 5% των εργαζομένων θεωρεί ότι αμείβεται δίκαια για την παραγωγικότητα και τις ώρες που αφορούν την εργασία του. Άρα όλα είναι θέμα τιμής, παροχής και σεβασμού στον εργαζόμενο και να, που, έτσι απλά, μπορούν να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα όλων.

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.