Στις ΗΠΑ όλα τα σούπερ μαρκετ, αλλά και ειδικά μαγαζιά, κυρίως στις μεγαλουπόλεις με σημαντικό πληθυσμό ελληνικό, όπως Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Σικάγο, Φλόριντα, διαθέτουν ελληνικό γιαούρτι, στις πιο περίοπτες θέσεις και με τεράστια ζήτηση. Στη περίοδο της πανδημίας το ελληνικό γιαούρτι έγινε το νούμερο ένα προϊόν ζήτησης σε όλη την αμερικανική επικράτεια. Με γεύσεις, ή χωρίς, με μέλι ή σκέτο δεν λείπει σχεδόν από κανένα αμερικανικό ψυγείο, ενώ όλα τα άλλα γιαούρτια απλώς, έχουν εξαφανιστεί. Μιλάμε για μανία!
Στη Μεγάλη Βρετανία και στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας γνωρίζουν τις ελληνικές μάρκες, παίζουν στις τηλεοράσεις οι διαφημίσεις με τα ελληνικά μπραντς, όπου ακούς το «Φάγε» ολοκάθαρα και στις αγορές του τα ελληνικά γιαούρτια είναι στα ράφια στο ύψος των ματιών, με υποδεέστερες θέσεις για τα «τύπου ελληνικό γιαούρτι» και τα εγχωρία δικά τους. Μιλάμε για μια ιστορία επιτυχίας, άνευ προηγουμένου, που, ναι, μας εντυπωσιάζει, αφού το γιαουρτάκι μας εμείς, το χαμε δεδομένο, πριν το δούμε απ τη πλευρά των ξένων, που ούτε ρωσικό χαβιάρι, ούτε γαλλικές σαμπάνιες ή τυριά πολυτέλειας, βάζουν δίπλα του! Στην Ευρώπη, γενικά, είναι γνωστό και φημισμένο. Μα να που η Ιαπωνία είναι ο επόμενος μεγάλος σταθμός.
Η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι, θα αποστείλει εκεί, στη χώρα του Ανατέλλοντος ηλίου, μέχρι το τέλος του χρόνου, τα πρώτα φορτία frozen yogurt. Η συνεργασία γίνεται με εισαγωγική εταιρεία της Ιαπωνίας, η οποία προμηθεύει σούπερ μαρκετ. Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024 οι εξαγωγές γιαουρτιού αντιστοιχούσαν στο 62% του συνολικού της τζίρου, έχοντας αυξηθεί κατά 29,9% σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2023. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η Κρι Κρι τρέχει με ρυθμό 42% και στην Ιταλία με 21%, έχοντας αποκτήσει υψηλό μερίδιο αγοράς στο ελληνικό γιαούρτι, παρασκευασμένο στην Ελλάδα και όχι απλώς greek style. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το μερίδιό της, συμπεριλαμβανομένων και των γιαουρτιών ιδιωτικής ετικέτας, ανέρχεται σε 46% σε αξία και 66% σε όγκο και στην Ιταλία σε 24% σε αξία και 27% σε όγκο. Φέτος, η εταιρεία εισήλθε και στην αγορά της Γαλλίας, που είναι ιδιαίτερη επιλεκτική και μπλαζέ για διατροφικά είδη άλλων περήφανη πάντα για τα δικά της, με αντιδράσεις, όμως, στο ελληνικό γιαούρτι να χαρακτηρίζονται τουλάχιστον ικανοποιητικές! Η Κρι Κρι, λοιπόν, διατηρεί την αναθεωρημένη προς τα πάνω εκτίμησή της για τον τζίρο του 2024, ο οποίος αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 245 εκατ. ευρώ από 216,3 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ η αρχική εκτίμηση της ήταν ότι ο τζίρος της φέτος θα ανέλθει σε 233 εκατ. ευρώ και περιθώριο προ φόρων και τόκων κέρδους περίπου 16%. Στο 9μηνο 2024 η Κρι Κρι είχε κύκλο εργασιών 207,5 εκατ. ευρώ έναντι 176,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (αύξηση 17,4%) και EBITDA 43,7 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 5,2%.
Το γιαούρτι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των Ελλήνων, που το τρώμε όλες τις ώρες και ήταν δημοφιλές, από την Αρχαία Ελλάδα ακόμα, ως «οξύγαλα. Ήταν τροφή για τους αγρότες και φυσικά τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι πρόσθεταν μέλι για να ισορροπήσουν την οξύτητά του. Από τότε έως και σήμερα, χιλιάδες χρόνια μετά, το γιαούρτι είναι πλέον κλινικά αποδεδειγμένο ότι ανήκει στα βίο-λειτουργικά τρόφιμα, αποτελώντας μια υπερ-τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα. Αποτελεί δε, ένα από τα δημοφιλέστερα γαλακτοκομικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο και παράγεται με αυστηρές προδιαγραφές σε βιομηχανική κλίμακα. Στην Αμερική, μπαίνοντας σε ιατρεία και νοσοκομεία υπάρχουν αφίσες με ελληνικό γιαούρτι, που συνιστούν να τρώγεται καθημερινά και εξηγούν ποια είναι τα οφέλη του. Τονίζουν πως η κατανάλωση του μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, ενισχύει το ανοσοποιητικό και την υγεία των οστών, ενώ βοηθά στη γνωστική λειτουργία και διάθεση. Ακόμα προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και μειώνει της υψηλή αρτηριακή πίεση. Όλα αυτά στις ΗΠΑ!
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρεία ανάλυσης δεδομένων και έρευνας αγοράς IRI -Information Resources, Inc.- με έδρα στις ΗΠΑ, το 2020 στην Ελλάδα καταναλώθηκαν περισσότεροι από 56 χιλιάδες τόνοι με αξία τα 224 εκατ. ευρώ. Συγκριτικά με το 2019, αυτοί οι αριθμοί δείχνουν μια αύξηση μεγαλύτερη του 3% σε όγκο πωλήσεων αλλά και σε αξία. Μεγαλύτερα ποσοστά αυξήσεων είχαμε όμως στις εξαγωγές, όπου από τα 173 εκατ. € το 2019, φτάσαμε στα 204 το 2019, δηλαδή μια αύξηση που ξεπέρασε το 30%. Αντίστοιχα, η διεθνής αγορά γιαουρτιού ελληνικού τύπου, ανεξάρτητα από χώρα παραγωγής, ξεπέρασε τα 7 δις € το 2020. Αυτά πιο παλιά, γιατί σήμερα η ζήτηση του είναι αχαλίνωτη.
Παραμένοντας λίγο παραπάνω στην τεράστια αγορά των ΗΠΑ, να πούμε πως εμπορικοί πόλεμοι έχουν ξεσπάσει για το ελληνικό γιαούρτι, με σκανδαλώδη τη χρήση του όρου από την εταιρεία «Chobani» ή την Βουλγαρικής συνταγής αλλά να παράγεται στην Πενσιλβάνια φίρμα Trimona. Η τελευταία μάλιστα έκανε μότο της, αυτό που έγραφε στην συσκευασία: «Οι τους Έλληνες ας έχουν τους φιλοσόφους τους, αφήστε το γιαούρτι να είναι δική μας υπόθεση»! Χα! Δε νομίζουμε! Ούτε εμείς ως Έλληνες, αλλά ούτε και ο κόσμος ολόκληρος!
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.