16 Ιαν 2025
READING

Δύο αδέρφια από την Κορινθία αξιοποίησαν την παράδοση της περιοχής στην καλλιέργεια οσπρίων

4 MIN READ

Δύο αδέρφια από την Κορινθία αξιοποίησαν την παράδοση της περιοχής στην καλλιέργεια οσπρίων

Δύο αδέρφια από την Κορινθία αξιοποίησαν την παράδοση της περιοχής στην καλλιέργεια οσπρίων

 Σε μία χρονική περίοδο που η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και του πρωτογενούς τομέα θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα, ωστόσο τα εμπόδια που είναι πολλά και διαφορετικά αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για κάτι τέτοιο, μία εταιρεία με βάση της τον κάμπο του Φενεού Κορινθίας και την ονομασία «Δικότυλον», που ιδρύθηκε από τον Κώστα Δάρη και τον Γιάννη Μητρόπουλο, αποφάσισε να αξιοποιήσει το μικροκλίμα της περιοχής και να παράγει όσπρια. Τη σκυτάλη ανέλαβαν στην πορεία τα δύο αδέρφια και νεότερα μέλη της οικογένειας, Δημήτρης Λύρας και Γιάννης Λύρας.

To κλίμα της περιοχής ευνοεί την ανάπτυξη των οσπρίων

Τα ιδιαίτερα κλιματικά χαρακτηριστικά του Φενεού, που επηρεάζονται καθοριστικά από το υψόμετρο και το γεγονός ότι ο κάμπος περιβάλλεται από ορεινούς όγκους, είναι αυτά που εν τέλει οδήγησαν τα δύο αδέρφια στην απόφαση να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρει η περιοχή τους. Την παραγωγή της ευνοεί επίσης το γεγονός ότι τα καλοκαίρια είναι αρκετά δροσερά, καθώς τα κτήματά τους βρίσκονται σε υψόμετρο 900 μέτρων, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη των καλλιεργειών. Οι ίδιοι συνεργάζονται με ομάδα 15 παραγωγών και ταυτόχρονα αξιοποιούν και ιδιόκτητες εκτάσεις, συλλέγοντας και συσκευάζοντας διαφορετικά όσπρια, στα οποία προσδίδουν προστιθέμενη αξία καθώς τα διαθέτουν στα ράφια ως επώνυμο προϊόν. Αυτή τη στιγμή οι συνολικές καλλιέργειες από τις οποίες συλλέγονται τα όσπριά υπερβαίνουν τα 150 στρέμματα. Ο Δημήτρης Λύρας αποφοίτησε από τη Γυμναστική Ακαδημία προπονώντας μικρότερες ηλικίες, ωστόσο διάλεξε να συνεχίσει και την οικογενειακή παράδοση στην καλλιέργεια, ασχολούμενος με τον πρωτογενή τομέα.

Η οικογενειακή επιχείρηση της Κορινθίας έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στην Αθήνα, από τις οποίες εξυπηρετεί τη διανομή της στην πρωτεύουσα και στις γύρω περιοχές. Διαθέτει αυτή τη στιγμή 7 κωδικούς, εκ των οποίων οι δύο ανήκουν στην κατηγορία προϊόντων ΠΓΕ, ήτοι η φάβα Φενεού και τα φασόλια βανίλια. Επίσης στη γκάμα της εντάσσονται τα μαυρομάτικα και οι γίγαντες Φενεού και τα μέτρια φασόλια. Ταυτόχρονα συνεργάζεται με ομάδα παραγωγών από τη Θεσσαλία, από την οποία προμηθεύεται φακές ψιλές και μέτρια ρεβύθια. Τα αγαθά που παράγει κατευθύνονται σε καταστήματα delicatessen, ενώ εξάγει σε 10 χώρες περίπου το 30% της ετήσιας παραγωγής.

Αξιοποιώντας την εύφορη γη του Φενεού

Αυτό που πέτυχαν τα δύο αδέρφια ήταν να αξιοποιήσουν ένα μέρος από τις επί σειρά ετών ανεκμετάλλευτες εκτάσεις του Φενεού. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως ο κάμπος του Φενεού έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει καλλιέργειες άνω των 50.000 στρεμμάτων, ενώ αυτή τη στιγμή μόνο τα μισά είναι ενεργά και καλλιεργούνται με προϊόντα όπως τα όσπρια, τα σιτηρά και η πατάτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή έχει κατοχυρώσει  από την Ευρωπαϊκή Ένωση την πιστοποίηση γεωγραφικής προέλευσης (ΠΓΕ) για ένα είδος φασολιών, τις λευκές βανίλιες (Βανίλιες Φενεού), που ευδοκιμούν μόνο σ’ αυτήν από το μακρινό παρελθόν και με τον ίδιο σπόρο, αλλά και για τη φάβα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα «Φασόλια Βανίλιες Φενεού» ενέχουν οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν από άλλα φασόλια γεγονός που τα καθιστά ελκυστικά για τους καταναλωτές, χάρη στην γλυκιά γεύση τους, στην ικανότητα τους να βράζουν γρήγορα και να λαμβάνονται μετά το βρασμό σπέρματα ακέραια και πλήρη με μαλακή σάρκα χωρίς να διαχωρίζονται από τον φλοιό. Τα εδάφη, που καλλιεργείται το φασόλι με την ονομασία Φασόλια «Βανίλιες Φενεού», αποτελούν τον πυθμένα της παλιάς φυσικής Λίμνης Δόξας που υπήρχε στην περιοχή, με αποτέλεσμα, να διατηρούν την σχετική υγρασία τους. Οι παραπάνω εδαφικοί παράγοντες είναι ευνοϊκοί για την καλλιέργεια του προϊόντος.

Τα προϊόντα που παράγει το «Δικότυλον»

Στα προϊόντα που παράγει και συσκευάζει το «Δικότυλον» είναι τα φασόλια γίγαντες Φενεού, η φάβα, τα μαυρομάτικα, οι φακές, τα ρεβύθια μέτρια καθώς και οι φακές ψιλές. Όλα τα προϊόντα που παράγει απεντομώνονται με κατάψυξη, καθώς μετά από γνωμάτευση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνών, η μέθοδος αυτή έχει κριθεί αποτελεσματική, ενώ παράλληλα θεωρείται ως μια οικολογική και φιλική προς το περιβάλλον.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.