15 Ιαν 2025
READING

Πειραιάς: Το «next big thing» του ελληνικού real estate

4 MIN READ

Πειραιάς: Το «next big thing» του ελληνικού real estate

Πειραιάς: Το «next big thing» του ελληνικού real estate

Ραγδαία είναι η εξέλιξη του Πειραιά τα τελευταία χρόνια καθώς διαδοχικές επενδύσεις αλλάζουν το πρόσωπο της πόλης και δημιουργούν σταδιακά ένα νέο περιβάλλον για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Καθοριστική είναι η δημιουργία σταθμού μετρό αλλά και η άφιξη του τραμ στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Ωστόσο και στον τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων οι εξελίξεις είναι διαδοχικές καθώς ολόκληρες συνοικίες όπως για παράδειγμα ο Άγιος Διονύσιος, ο οποίος είχε μέχρι πριν από λίγα χρόνια μηχανουργεία και καταστήματα πώλησης ναυτιλιακών ειδών και πολλά εγκαταλελειμμένα κτίρια, πλέον μεταβάλλεται δραστικά. Η αρχή έγινε με τις παλιές εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτου στον Πειραιά και συγκεκριμένα στον  Άγιο Διονύσιο, όπου η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, Dimand, προχώρησε αρχικά στην ανάπτυξη τριών κτιριακών συγκροτημάτων σε οικόπεδα με επιφάνεια 17.841 τ.μ. Έτσι, δημιούργησε μεγάλη στεγασμένη επιφάνεια 65.743 στα νέα κτίρια που παρουσίασε. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής που έγινε σε κοινοπραξία με τη Grivalia Properties, μέλος του ομίλου Eurobank, το σύνολο των ιδιοκτησιών μεταβιβάστηκε από την Ολοκλήρου στη δεύτερη. Σημειώνεται ότι στην αρχική κοινοπραξία ανάπτυξης των κτιρίων του συγκροτήματος Piraeus Port Plaza συμμετείχε και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Επενδύσεων (EBRD) στα κτίρια 2 και 3. Μάλιστα στο κτίριο 3 στεγάζεται και το πρώτο βιοκλιματικό πάρκινγκ στην Ελλάδα, το οποίο η Dimand πιστοποίησε με το διεθνές πρότυπο για χώρους στάθμευσης, Parskmart Bronze Certification.

Το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά

H Dimand έχει αναλάβει να αναπτύξει και το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά που επίσης αναμένεται ότι θα δώσει περαιτέρω πνοή στην περιοχή. Το οικόπεδο που ανεγείρεται το νέο δικαστικό μέγαρο του Πειραιά, αποτέλεσε για 28 χρόνια το μήλον της έριδος μεταξύ του δήμου Πειραιά και των ιδιοκτητών –κληρονόμων της οικογένειας Παπαστράτου, καθώς ο πρώτος επιδίωξε να το απαλλοτριώσει και να το χρησιμοποιήσει για τις ανάγκες του, χωρίς ωστόσο να έχει τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους για να καταβάλει το τίμημα προς τον ιδιοκτήτη. Μετά από ενέργειες που έκανε η Dimand, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και τον δήμο Πειραιά κατάφερε να αναλάβει το ακίνητο και να προχωρήσει στην ανάπτυξή του.

Στο κτίριο θα στεγάζονται περίπου 800 δικαστικοί υπάλληλοι κατά την ολοκλήρωσή του, ενώ η συνολική του ανωδομή θα είναι 30.000 τετραγωνικά μέτρα και οι υπόγειοι χώροι επιπλέον 10.000 τετραγωνικά μέτρα. Το ακίνητο θα διαθέτει 300 θέσεις υπόγειας στάθμευσης καθώς και 70 υπαίθριες. Πρόκειται να πιστοποιηθεί κατά LEED και θα είναι το πρώτο πράσινο κτίριο ιδιοκτησίας του δημοσίου στην Ελλάδα. Το συνολικό ύψος της δαπάνης ανέρχεται στα 81 εκατομμύρια ευρώ, με χρηματοδότηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επιπλέον, σε όμορο οικόπεδο με αυτό των δικαστηρίων Πειραιά, έκτασης 4 στρεμμάτων πρόκειται να δημιουργηθεί πλατεία με φύτευση πρασίνου και εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας, η οποία θα παραδοθεί προς το κοινό.

Kαθοριστική στην συνολική εικόνα της πόλης ήταν η ανάπλαση του Πύργου Πειραιά, στην ανάπλαση του οποίου επένδυσαν η Dimand, η Prodea και η EBRD, αναβιώνοντας το αναξιοποίητο επί σειρά ετών κτίριο με τη δημιουργία χώρων γραφείων στους ορόφους και εμπορικούς χώρους στο ισόγειο που μισθώνονται από τηZara και τη JD Sports.

Η συνολική επιφάνεια ανέρχεται στα 34.000 τ.μ., διαθέτει 22 ορόφους και το ύψος του είναι 82 μέτρα.

Piraeus Gate: Το mega οικιστικό project της DKG Development

Mία μεγάλη επένδυση που επίσης υλοποιείται στην περιοχή είναι το Project Piraeus Gate από την DKGDevelopment, επικεφαλής της οποίας είναι ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Πετρίδης. Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται στην οδό Ομηρίδου Σκυλίτση απέναντι από το εργοστάσιο του Καρέλια και έχει δομημένη επιφάνεια πάνω από 81.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ εκτός από τα οργανωμένα και διαχειριζόμενα διαμερίσματα (serviced appartments) που θα ενταχθούν σε αυτό, εντός του project θα υφίσταται και ξενοδοχειακή μονάδα.Προβλέπεται η κατεδάφιση του παλιού εργοστασίου ζαχάρων και αλεύρων της βιομηχανίας ΑΖΕΛ, το οποίο παραμένει ανενεργό επί σειρά ετών.

Οι ξενοδοχειακές επενδύσεις στην περιοχή

Στον τομέα των ξενοδοχειακών επενδύσεων ο όμιλος Μήτση ενέταξε στο χαρτοφυλάκιό του το Mitsis N’U Piraeus Port, που βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο στεγάζεται στο παλιό εργοστάσιο του Μεταξά στην οδό Αριστείδου. Το ξενοδοχείο έχει εκμισθωθεί από τον όμιλο Μήτση με σκοπό την αξιοποίησή του και την ενίσχυση του ξενοδοχειακού αποθέματος στο μεγάλο λιμάνι.

To περασμένο φθινόπωρο η Hellenic Properties με επικεφαλής τον Ερρίκο Αρρώνες εγκαινίασε ένα νέο ξενοδοχείο στη συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Καραολή και Δημητρίου. Είναι 33 κλειδιών με συνολική επιφάνεια δόμησης 1.473 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο ανέπτυξε η εταιρεία και αυτή τη στιγμή είναι μισθωμένο με εικοσαετή σύμβαση στον όμιλο Santikos Collection. Η Hellenic Properties επένδυσε περίπου 5 εκατ. ευρώ για το Twinn Downtown Piraeus, όπως ονομάζεται.

Ράλι τιμών στις κατοικίες

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι τιμές των κατοικιών στον Πειραιά και τα προάστιά του σε επίπεδο ετήσιας μεταβολής – σύμφωνα με την πλατφόρμα spitogatos -, καθώς καταγράφεται υψηλή αύξηση των τιμών που απορρέει από την έντονη ζήτηση που υφίσταται για την περιοχή του μεγάλου λιμανιού. Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024 το κέντρο του Πειραιά κατέγραψε αύξηση της μέσης τιμής ενοικίασης κατοικίας κατά 36% η περιοχή Ταμπούρια-Αγία Σοφία κατά 33,8%, η Δραπετσώνα κατά 31,6%, η Ανθούσα κατά 29,7% και ο Άγιος Ιωάννης Ρέντης κατά 27,9%.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.