15 Ιαν 2025
READING

Ελληνική τηλεόραση: κέρδη και ζημιές των καναλιών και η κοσμογονική αλλαγή της

4 MIN READ

Ελληνική τηλεόραση: κέρδη και ζημιές των καναλιών και η κοσμογονική αλλαγή της

Ελληνική τηλεόραση: κέρδη και ζημιές των καναλιών και η κοσμογονική αλλαγή της

Κουρασμένη, παλιακή, επαναλαμβανόμενη, πληκτική, με στερεοτυπικές σχεδόν φοβικά ιδέες και παρουσίες, αφημένη σε ευκολίες και επαναλαμβανόμενή σε παλιές στιγμές κλέους, λάμψης και δόξας. Η ελληνική, όπως και όλες οι άλλες στον κόσμο, τηλεόραση ξέρει πως θα ζήσει ριζικές αλλαγές, οι οποίες ήδη, αποτελούν συνήθειες μας.

Η συνδρομητική τηλεόραση και βέβαια οι γιγάντιες πλατφόρμες streaming, με το εξατομικευμένο, το προσαρμοζόμενο και προσποιημένο πρόγραμμα, φτιάχνουν ένα τηλεοπτικό τοπίο, που αν και το συνηθίσαμε, παραμένει εντυπωσιακό. Το νεανικό κοινό έχει ήδη, μετακινηθεί σε πιο σύγχρονες επιλογές, ενώ και την παραδοσιακή, την αναλογική, όπως λέγαμε παλιά, τηλεόραση, την παρακολουθεί μέσω διαδικτύου με δική του επιλογή στιγμών, ή από τις εκπομπές γνωστών στο είδος αυτό Youtubers. Φυσικά και η πτώση της τηλεθέασης στην ελληνική τηλεόραση, συνηγορεί στο ότι ένα ηλικιωμένο, παραδοσιακό κοινό συνεχίζει να την έχει ως κύριο μέσο ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και παρέας. Το περιεχόμενο της, επίσης, που δεν προσαρμόζεται στις νέες απαιτήσεις και συνεχίζει να αναπαράγει τον παλιό κακό εαυτό της, δε βοηθά στο αν όχι να αυξηθούν, να οχυρωθούν σε αξιοπρεπή επίπεδα να νούμερα τηλεθέασης. Σταρ της μικρής οθόνης έχουν κατακρημνιστεί σε μονοψήφιες αποδόσεις. Σιγουράκια επιτυχίας φυτοζωούν και το συνολικό αποτέλεσμα δίνει μια θλιβερή εικόνα, φτιασιδωμένη και υστερικά προσηλωμένη στον παλιό -κακό- εαυτό της. Τα κανάλια λοιπόν, οι τηλεοπτικοί σταθμοί για να το πούμε και πιο επίσημα, βλέπουν τα νούμερα να πέφτουν κάθε σεζόν και χαμηλότερα και φυσικά ανησυχούν για το αντίκτυπο τους στην διαφημιστική πίτα. Επίσης και το περιεχόμενο αρχίζει να τους ενδιαφέρει και να μην υπολογίζουν μόνο το «παίζε ό,τι πουλάει», διότι ποιος θέλει να πάρει αγαθά μετα από μια εκπομπή που ασχολείται με βρεφοκτονίες, εμπορία βρεφών και κακοποιήσεις παιδιών; Μόνο αν μπουν σπόνσορες αντιαθλητικά θα γίνει κανας τζίρος.

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, απ τις αρχές του 2024, της Omdia, η διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα φτάνει το 30%, με σταθερή άνοδο. Μέσα στην επόμενη πενταετία, η διείσδυση θα πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που βρίσκεται στο 60%, φθάνοντας κοντά στο 50%. Η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία έχουν αργήσει να ακολουθήσουν τις τηλεοπτικές αλλαγές στις προτιμήσεις της υπόλοιπης Ευρώπης, αντίθετα με την Πορτογαλία και η Ολλανδία, που πρωτοστατούν στην  Ευρώπη. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί εδώ, πως το ποσοστό της συνδρομητικής τηλεόρασης στη χώρα μας είναι πιθανότατα υψηλότερο, μιας και πλατφόρμες όπως τα Netflix και Disney δεν δημοσιοποιούν στοιχεία για τους συνδρομητές τους, μην έχοντας έτσι πλήρη εικόνα. Βασιζόμαστε λοιπόν, σε Cosmote TV, Nova και Vodafone TV, που όμως αρκετοί είναι εκείνοι, που αποκτούν παράνομα πρόσβαση στο περιεχόμενο τους. Οι εντατικές όμως, προσπάθειες κατά της πειρατείας και η αυστηροποίηση του πλαισίου, αναμένεται να βάλει τάξη σε όλο αυτό το τηλεοπτικό τοπίο, οδηγώντας το μεγαλύτερο αριθμό χρηστών να μεταβεί στις νόμιμες πλατφόρμες, εκτός κι αν είναι χάκερ επιπέδου, όπου μάλλον είναι μετρημένοι στα δάχτυλα.

Έχοντας να αντιμετωπίσουν προκλήσεις, με μειωμένα διαφημιστικά έσοδα οι τηλεοπτικοί σταθμοί, ήταν με ζημιές πέρυσί, ή στην καλύτερη σε «ίσα βάρκα, ίσα νερά» επίπεδα. Μόνο ο  όμιλος Alter Ego, που διαθέτει και το Mega, κατέγραψε συνολικά έσοδα της τάξεως των 108,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 8,4% σε σχέση με τα 100 εκατ. του 2022. Πράγμα που σημαίνει πως και στις διαφημίσεις διέπρεψαν με αύξηση των εσόδων κατά 13,2%, αλλά και στις πωλήσεις προγράμματος και παραγωγών μυθοπλασίας σε Ελλάδα και εξωτερικό! Έξυπνοι άνθρωποι και επιχειρηματίες, θα βρουν βέβαια την άκρη, μέσα από συνεργασίες και δικές του πλατφόρμες σταδιακά. Δεν ανησυχούμε, απλά, περιμένουμε να δούμε το τοπίο πως και πόσο θα αλλάξει.

Η τηλεόραση μπορεί να γίνει τόσο προσωπική υπόθεση, όσο σαρκάζοντας αστειεύονταν, ο Αμερικανοβρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Μπιλ Μπράισον σε κάποιο άρθρο του: «Συντόνισε την τηλεόρασή σου σε ένα κανάλι που δεν έχει σήμα, και το 1% του στατικού θορύβου που θα δεις είναι από τα υπολείμματα του Μπινγκ Μπανγκ. Την επόμενη φορά που θα παραπονεθείς ότι δεν έχει τίποτα η τηλεόραση, θυμήσου ότι μπορείς πάντα να παρακολουθήσεις τη γέννηση του σύμπαντος»!

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.