15 Ιαν 2025
READING

Η παγκόσμια αγορά Data Centers και οι επενδύσεις στην Ελλάδα

5 MIN READ

Η παγκόσμια αγορά Data Centers και οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Η παγκόσμια αγορά Data Centers και οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Η παγκόσμια αγορά των Data Centers γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη, με τις επενδύσεις να αυξάνονται σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί Amazon, Microsoft, Google και Meta έχουν προγραμματίσει επενδύσεις ύψους 200 δις. δολαρίων για την ανάπτυξη υποδομών Data Centers, ενώ οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας έχουν δεσμευτεί να επενδύσουν πάνω από 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέντρα δεδομένων μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανταποκρινόμενες στην αυξανόμενη ζήτηση για δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης.

Yπολογίζεται ότι μέχρι το 2030 η αξία αγοράς της Τεχνητής Νοημοσύνης σε διεθνές επίπεδο θα αγγίξει τα 4 τρισ. δολάρια, με τις επενδύσεις σε Data Centers να καταλαμβάνουν ένα πολύ σημαντικό μέγεθος της συγκεκριμένης αγοράς. Καθώς για να μπορέσει να υποστηριχθεί η ΤΝ, χρειάζεται τεράστιος όγκος δεδομένων και υπολογιστικής ισχύς, την οποία μπορούν να υποστηρίξουν μόνο οι υποδομές σε Data Centers.

Τα Data Centers και η ενεργειακή κατανάλωση

Τα Data Centers είναι κρίσιμα για την υποστήριξη των σύγχρονων τεχνολογιών, αλλά και ενεργοβόρα, με μεγάλες περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Στεγάζουν συστήματα πληροφορικής, όπως διακομιστές (servers), αποθηκευτικά μέσα και υποδομές δικτύωσης, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση, τη διαχείριση και την επεξεργασία δεδομένων. Αυτά τα κέντρα αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» του διαδικτύου και πολλών ψηφιακών εφαρμογών, όπως το cloud computing, η τεχνητή νοημοσύνη (AI), οι βάσεις δεδομένων. Ωστόσο απαιτούν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας καθώς λειτουργούν συνεχώς, ενώ θα πρέπει να υπάρχουν και δικλείδες ασφαλείας σε περίπτωση βλαβών (π.χ γεννήτριες εφεδρείας, μπαταρίες).

Οι διακομιστές που χρησιμοποιούνται παράγουν μεγάλες ποσότητες θερμότητας και απαιτούνται ισχυρά συστήματα ψύξης για να παραμείνουν σε λειτουργία. Κλιματιστικά (CRAC Units), υδρόψυκτα συστήματα και εναλλακτικά συστήματα ψύξης, όπως η ψύξη με υποβρύχια τεχνολογία είναι μερικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για να μπορέσει να λειτουργήσει το κέντρο δεδομένων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους τα ποσά ενέργειας που χρειάζονται είναι τεράστια. Σύμφωνα με έρευνα της McKinsey, η κατανάλωση ενέργειας των Data Centers στην Ευρώπη αναμένεται σχεδόν να τριπλασιαστεί έως το 2030, φτάνοντας πάνω από 150 τεραβατώρες (TWh) από περίπου 62 TWh σήμερα. Αυτό θα απαιτήσει σημαντική αύξηση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως από πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα, καθώς και αναβαθμίσεις της υποδομής του δικτύου. Ενώ η Goldman Sachs εκτιμά ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 40% έως 50% μεταξύ 2023 και 2033, λόγω της επέκτασης των Data Centers

Από την πλευρά της, η Morgan Stanley εκτιμά ότι η ανάπτυξη των Data Centers θα παράγει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας, επιταχύνοντας τις επενδύσεις σε προσπάθειες απανθρακοποίησης.

Για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες, απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές και αναβαθμίσεις δικτύων, με εκτιμώμενο κόστος μεταξύ 250 και 300 δις. δολαρίων, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η απαραίτητη παραγωγική ικανότητα ενέργειας

Όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Electric Power Research Institute τα Data Centers θα μπορούσαν να καταναλώνουν έως και το 9% της συνολικής παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το τέλος της δεκαετίας, υπερδιπλασιάζοντας την τρέχουσα κατανάλωσή τους. Ενώ ο εκτιμώμενος ετήσιος ρυθμός αύξησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τη βιομηχανία κυμαίνεται από 3,7% έως 15% έως το 2030, σύμφωνα με την ανάλυση του ινστιτούτου.

Οι επενδύσεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Knight Frank, οι επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων στην ευρωπαϊκή αγορά αυξήθηκαν κατά 168% το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η γαλλική εταιρεία Data4 είναι ο ευρωπαίος πάροχος που πρωταγωνιστεί στην ευρωπαϊκή αγορά, αφού έχει ανακοινώσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 7 δις. ευρώ μέχρι το 2030, με στόχο να καταστεί κορυφαίος πάροχος Data Centers στην Γηραιά Ήπειρο.

Η Microsoft ανακοίνωσε τον Μάιο ότι επενδύει 4 δις. ευρώ σε γαλλικά κέντρα δεδομένων και εκπαίδευση στην τεχνητή νοημοσύνη και η Amazon ανακοίνωσε τον ίδιο μήνα ότι θα επενδύσει 15,7 δις. ευρώ για την επέκταση των κέντρων δεδομένων στην Ισπανία.

Η Ελλάδα δεν έχει μείνει εκτός από αυτή την…έκρηξη επενδύσεων, αφού πολλοί ξένοι γίγαντες έχουν ανακοινώσει επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο η χώρα να γίνει ο μεγαλύτερος κόμβος αποθήκευσης και διακίνησης δεδομένων στην ΝΑ Μεσόγειο, ανταγωνιζόμενη τη Σόφια στη Βουλγαρία και τη Μασσαλία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι επενδύσεις σε Data Centers αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία. Η αγορά των Data Center εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμούς της τάξης του 8,78% ετησίως την επόμενη πενταετία, αυξάνοντας την ισχύ των κέντρων δεδομένων της στα 139 ΜW έως το 2028.

Η Data4 ανακοίνωσε επένδυση άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη ενός νέου data center campus στην Παιανία, ένα από τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα χρησιμοποιήσει η Microsoft, ενώ η ΔΕΗ σε σύμπραξη με την DAMAC (45%-55%) ανακοίνωσε την ίδρυση της Data In Scale, για επένδυση σε πρώτη φάση 150 εκατ. ευρώ σε Data Center με δυναμικότητα 12,5MW, και δυνατότητες επέκτασης στα 25MW.

Η Microsoft ολοκλήρωσε τις αδειοδοτικές διαδικασίες για την κατασκευή του πρώτου από τα τρία data centersπου σχεδιάζει στην Ανατολική Αττική, μια επένδυση συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ.

Επένδυση άνω των 300 εκατ. ευρώ σε κέντρα δεδομένων δρομολογεί και η κοινοπραξία Dromeus Capital-Apto, οι οποίες θα αναπτύξουν και θα λειτουργήσουν ένα νέο hyperscale Data Center στα Σπάτα.

H Digital Realty έχει ήδη κατασκευάσει δύο μεγάλα data centers στην Αττική, ενώ προχωράει και η αδειοδότηση για το Athens 4, μια επένδυση που αγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα προχωράει το μεγάλο κέντρο δεδομένων στο Ηράκλειο της Κρήτης (Heraklion 1), επένδυση αξίας περί των 100 εκατ. ευρώ.

Από τις αμιγώς ελληνικές εταιρείες οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη Data Centers στην χώρα μας είναι η Lancom, του Γιώργου Νώλη, η οποία μάλιστα ετοιμάζεται να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στην Τουρκία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.