04 Δεκ 2024
READING

Ο Γιώργος Οικονόμου επανέρχεται στον κλάδο των «containers» την κατάλληλη περίοδο

4 MIN READ

Ο Γιώργος Οικονόμου επανέρχεται στον κλάδο των «containers» την κατάλληλη περίοδο

Ο Γιώργος Οικονόμου επανέρχεται στον κλάδο των «containers» την κατάλληλη περίοδο

Ο Γιώργος Οικονόμου και η εταιρεία του TMS Dry φέρονται να βρίσκονται πίσω από την παραγγελία τεσσάρων πλοίων χωρητικότητας 7,900 TEUs που έχουν παραλάβει τα ναυπηγεία της HJ Shipbuilding & Construction στη Νότια Κορέα, με τα νεότευκτα πλοία να προορίζονται για μακροχρόνια ναύλωση στη ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα στη Χάιφα του Ισραήλ ZIM Line.

Η παραγγελία αυτή σηματοδοτεί την επιστροφή του Έλληνα εφοπλιστή στον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων, έπειτα από τέσσερα χρόνια. Για την ακρίβεια, η τελευταία κίνηση του Οικονόμου στον κλάδο των containers ήταν η πώληση του πλοίου Miramarin, το οποίο πλέον ονομάζεται KMTC Delhi, με χωρητικότητα 6,500 TEUs και έτος κατασκευής το 2010, στην Korea Marine TransportCompany (KMTC Line) έναντι 27,5 εκατ. δολαρίων το 2020.

Τα τέσσερα νέα πλοία που παραγγέλθηκαν κοστολογούνται στα 108,5 εκατ. δολάρια το καθένα, με προγραμματισμένη παράδοση μεταξύ των τελευταίων μηνών του 2026 και το 2027.

Τα πλοία θα είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν τη μεθανόλη ως καύσιμο και είναι παρόμοια με δύο άλλα πλοία που παρήγγειλε η Navios Maritime Partners της Αγγελικής Φράγκου από το ίδιο ναυπηγείο τον Ιούνιο, τα οποία έχουν ήδη δεσμευτεί για μακροχρόνια ναύλωση στην Ocean Network Express(ONE), εταιρεία με ιαπωνικές ρίζες και έδρα στη Σιγκαπούρη.

Η MB Shipbrokers (πρώην Maersk Broker) ανέφερε ότι η TMS Dry παρήγγειλε τα πλοία με βάση την συμφωνημένη επταετή ναύλωση στη ZIM Line, η οποία αποτελεί πλέον τον ένατο μεγαλύτερο διαχειριστή γραμμών εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως.

Η MB Shipbrokers σημείωσε: «Σύμφωνα με τη πρόσφατα αυξημένη δραστηριότητα στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων και ναυλώσεων, η αισιοδοξία για νέες κατασκευές πλοίων εμπορευματοκιβωτίων αυξάνεται ξανά, με αρκετές εταιρείες να φέρονται να ξεκινούν νέα έργα, ειδικά στην κατηγορία 8,000 – 16,000 TEUs.»

Ο ναυλομεσίτης συνέχισε: «Δεδομένου η χωρητικότητα που έχει μείνει διαθέσιμη για ναύλωση είναι αρκετά περιορισμένη, το ερώτημα εδώ είναι αν θα δούμε βελτίωση των όρων σε αυτό το τμήμα ή αν η αγορά θα παραμείνει σταθερή, όπως ήταν τις τελευταίες εβδομάδες και τους τελευταίους μήνες».

Η Αγορά του «Container Shipping» Προσελκύει Νέες Επενδύσεις

Γενικότερα, η αγορά του «container shipping» διανύει μία αρκετά καλή περίοδο σε όρους ναύλων, καθώς οι συνεχείς αναταράξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο, κυρίως σε Ερυθρά, αλλά και Μάυρη Θάλασσα, έχει προκαλέσει μία συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών.

Αν και τους τελευταίους μήνες, παρατηρείται μία σημαντική μείωση των ναύλων, οι τιμές παραμένουν σε σχετικά υψηλό επίπεδο συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια. Αυτός είναι κι ένας από τους κύριους λόγους που έχει οδηγήσει τις κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο να καταγράφουν βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα.

Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα της έκθεσης του δανέζικου οργανισμού Sea-Intelligence, βάσει των οποίων οι κορυφαίες εταιρείες του κλάδου κατέγραψαν συνολικά κέρδη προ φόρων και τόκων (earnings before interests and taxes, EBIT) ύψους 17,06 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 600% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Αναλυτικά, ο κινεζικός ναυτιλιακός γίγαντας COSCO σημείωσε τα υψηλότερα κέρδη για το τρίτο τρίμηνο του 2024, ύψους 4.71 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, παρά το υψηλό EBIT, η COSCO δεν είχε την υψηλότερη αναλογία EBIT ανά TEU (δηλαδή κέρδος ανά κοντέινερ που μετέφερε στα πλοία της), καθώς αυξήθηκε αρκετά και ο συνολικός της όγκος κατά 10,8%. Η αναλογία EBIT/TEU της COSCO ήταν 716 δολάρια, που ξεπεράστηκε από την αντίστοιχη της ZIM, η οποία κατέγραψε EBIT/TEU ύψους 1,273 δολαρίων. Μετά την COSCO, ακολούθησε η ONE με EBIT/TEU 567 δολαρίων, ενώ η Maersk κατέγραψε EBIT/TEU ύψους 446 δολαρίων.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω αποτελέσματα, φαίνεται ότι η αγορά βρίσκεται σε μια κατάσταση αντιφατική,» επεσήμανε ο Alan Murphy, CEO της Sea-Intelligence, συνυπολογίζοντας πως οι λειτουργικές προκλήσεις που προκαλούν οι διαταραχές στον ναυτιλιακό κλάδο φαίνεται να έχουν παράλληλα έναν ευνοϊκό αντίκτυπο στην κερδοφορία των εταιρειών.

Ο Murphy τόνισε πως «παρόλο που η κερδοφορία του τρίτου τριμήνου του 2024 δεν βρίσκεται στα επίπεδα της περιόδου της πανδημίας, είναι υψηλότερη από οποιοδήποτε ‘κανονικό’ τρίτο τρίμηνο.»

Σύμφωνα με τον Murphy, φαίνεται ότι οι εν εξελίξει διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα έχουν ταρακουνήσει την αγορά αρκετά ώστε να αυξηθούν οι ναύλοι, να αυξηθούν οι όγκοι και να αυξηθεί σημαντικά η κερδοφορία των ναυτιλιακών εταιρειών σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί σε βάθος δεκαετίας πριν από την πανδημία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.