07 Ιαν 2025
READING

Η Αγορά των Πολεμικών Τεχνών Θέλει να Βγάλει Νοκ-Άουτ τον Ανταγωνισμό

4 MIN READ

Η Αγορά των Πολεμικών Τεχνών Θέλει να Βγάλει Νοκ-Άουτ τον Ανταγωνισμό

Η Αγορά των Πολεμικών Τεχνών Θέλει να Βγάλει Νοκ-Άουτ τον Ανταγωνισμό

Η αγορά των πολεμικών τεχνών αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση καθώς ακουμπάει πάνω σε αρκετούς διαφορετικούς κλάδους. Εμφανίζοντας πολλά χαρακτηριστικά από την αθλητική κουλτούρα, με το στοιχείο της αυτοπροστασίας σε πρώτο πλάνο, αλλά και με έντονο άρωμα από τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης, η συγκεκριμένη αγορά έχει τους δικούς της κανόνες.

Συνήθως με συγκεκριμένο, σε άλλες περιπτώσεις μεγαλύτερο – σε άλλες μικρότερο, αλλά παραδοσιακά αφοσιωμένο κοινό, οι διάφορες πολεμικές τέχνες καταφέρνουν και διατηρούν ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς, το οποίο τα τελευταία χρόνια φαίνεται να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Με πρωταγωνιστή το αγώνισμα του MMA (Mixed Martial Arts), η αγορά των πολεμικών τεχνών γίνεται όλο και περισσότερο οικεία στον μέσο θεατή, αφού πλέον υπάρχει πιο ευρεία τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων σε σχέση με παλαιότερα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως αμφότερες οι δύο βασικές τηλεοπτικές πλατφόρμες της Ελλάδας, Nova και Cosmote, διαθέτουν τα τελευταία χρόνια κάλυψη αγώνων και εκδηλώσεων από τον χώρο της πυγμαχίας, του MMA και της πάλης.

Σε Ανοδική Τροχιά οι Αγορές των Πολεμικών Τεχνών

Πάμε ενδεικτικά να δούμε τι λένε τα νούμερα για τις αγορές της πυγμαχίας και του MMA, τα οποία αποτελούν δύο από τα πιο δημοφιλή αγωνίσματα από τον χώρο των πολεμικών τεχνών. Όσον αφορά το MMA, στοιχεία από τον οργανισμό FACT.MR αναφέρουν πως η αγορά εξοπλισμού για το αγώνισμα αξιολογήθηκε στα 565 εκατομμύρια δολάρια το 2022 και αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δις. μέχρι το 2033, καταγράφοντας μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6%, διπλασιάζοντας το αντίστοιχο νούμερο για την περίοδο 2018-2022.

Από την άλλη, ο οργανισμός Global Market Insights (GMI) αναφέρει πως η αγορά του εξοπλισμού για το πιο εδραιωμένο αγώνισμα της πυγμαχίας εκτιμήθηκε στα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να προσεγγίσει το 7,5% μεταξύ 2023 και 2032. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την πυγμαχία οδηγεί σε αυξημένη ζήτηση για γάντια, σάκους και εξοπλισμό εκπαίδευσης, αναφέρουν οι αναλυτές του GMI.

Η ανάπτυξη των επαγγελματικών πυγμαχικών γεγονότων, των πρωταθλημάτων και των τηλεοπτικών αγώνων ενισχύει τη δημοφιλία και την ορατότητα του αθλήματος, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του ενδιαφέροντος του κοινού και κατ’επέκταση μεγαλύτερη ζήτηση για εξοπλισμό. Παράλληλα, η υποστήριξη από διάσημους αθλητές και προσωπικότητες, οι οποίοι φαίνεται να ενσωματώνουν την πυγμαχία στις ρουτίνες της φυσικής τους κατάστασης, επηρεάζει σημαντικά τις προτιμήσεις των καταναλωτών, προωθώντας περαιτέρω τις πωλήσεις του εξοπλισμού και αναπτύσσοντας γενικότερα τη βιομηχανία της πυγμαχίας.

Οι Μαχητές Γίνονται Παγκόσμιοι Σταρ

Αυξανόμενη αναγνωρισιμότητα λαμβάνουν τα τελευταία χρόνια και οι πρωταγωνιστές του κλάδου των πολεμικών τεχνών. Οι αθλητές και οι παράγοντες των αγωνισμάτων μετατρέπονται σε παγκόσμιους σταρ και μπορούν πλέον να σταθούν δίπλα στα κορυφαία ονόματα του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ τόσο σε όρους δημοφιλίας, όσο και σε όρους χρηματικών αμοιβών. Οι Κόνορ ΜακΓκρέγκορ, Καμπίμπ Νουρμαγκομέντοφ και Ντάνα Γουάιτ από τον χώρο του ΜΜΑ και οι Φλόιντ Μέιγουέδερερ, Μάνι Πακϊάο από τον πυγμαχικό κόσμο είναι μερικά μόνο παραδείγματα κορυφαίων ονομάτων από τις πολεμικές τέχνες.

Η Ελλάδα Δυσκολεύεται να Ακολουθήσει

Η αγορά των πολεμικών τεχνών στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε σχετικά χαμηλό επίπεδο, αφού δεν υπάρχει ούτε η απαραίτητη προώθηση και ενημέρωση από την πλευρά των ομοσπονδιών, αλλά ούτε και κάποια οργανωμένη κάλυψη από τον χώρο των media στα events που διοργανώνονται.

Για την ώρα υπάρχουν μόνο μεμονωμένα παραδείγματα αθλητών οι οποίοι κατάφεραν με τις επιδόσεις τους να κάνουν το εκάστοτε αγώνισμα γνωστό στον κόσμο, συνήθως κάποιο καλοκαίρι Ολυμπιακών Αγώνων και να προσελκύσουν έναν αριθμό νεαρών αθλητών.

Μερικοί από τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές οι οποίοι κράτησαν την αγορά των πολεμικών τεχνών στη χώρα μας σε αξιοπρεπή επίπεδα τα τελευταία χρόνια είναι οι Μιχάλης Μουρούτσους, Αλέξανδρος Νικολαΐδης και Ελισάβετ Μυστακίδου από τον χώρο του Ταεκβοντό, ο Μιχάλης Ζαμπίδης από τον χώρο της πυγμαχίας και του κικ μπόξινγκ και οι Ηλίας Ηλιάδης και Θοδωρής Τσελίδης από το Τζούντο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.