15 Ιαν 2025
READING

Άκης Σκέρτσος στο Growthfund Summit: Για το 2025 έχουν συμφωνηθεί 121 μεταρρυθμίσεις και 172 δημόσιες επενδύσεις

7 MIN READ

Άκης Σκέρτσος στο Growthfund Summit: Για το 2025 έχουν συμφωνηθεί 121 μεταρρυθμίσεις και 172 δημόσιες επενδύσεις

Άκης Σκέρτσος στο Growthfund Summit: Για το 2025 έχουν συμφωνηθεί 121 μεταρρυθμίσεις και 172 δημόσιες επενδύσεις

Οι στρατηγικές που οδηγούν στον μετασχηματισμό επιχειρήσεων και οργανισμών, μέσα από τα επιτυχημένα παραδείγματα του ΟΑΣΑ, των ΕΛΤΑ και της ΕΤΑΔ αναδείχθηκαν στην ενότητα «Στρατηγικό Σχέδιο 2025-2027: Αλλάζοντας το Παράδειγμα στις Δημόσιες Επιχειρήσεις» του «2nd Growthfund Summit: Οι Επενδυτικές Συνεργασίες Καταλύτης Εθνικής Ανάπτυξης».

Ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος απευθύνοντας χαιρετισμό εστίασε στις οργανωτικές αλλαγές, τις τεχνολογικές καινοτομίες και τις νέες μεθοδολογίες, με αρχές από τον ιδιωτικό τομέα, που συμβάλλουν στη βελτίωση της αποδοτικότητας και της βιωσιμότητας, με τελικό στόχο τη βελτίωση συνθηκών ζωής των πολιτών. ​ «Πρέπει να ξεφύγουμε από το μοντέλο προηγούμενων εποχών. Κάθε δημόσια επένδυση θα πρέπει να βελτιώνει στην πράξη την καθημερινότητα των πελατών. Εάν δεν το καταφέρουμε αυτό, τότε δεν έχουμε πετύχει» τόνισε μεταξύ άλλων. ​ Από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν γίνει σημαντικά βήματα, ​ που έχουν καταστήσει την ελληνική οικονομία νησίδα σταθερότητας, στο ευρωπαϊκό και το διεθνές περιβάλλον. ​ Με παράμετρο τη σταθερότητα τα βήματα συνεχίζονται προς τα εμπρός.

Για το 2025 έχουν συμφωνηθεί 121 μεταρρυθμίσεις και 172 δημόσιες επενδύσεις. ​ ​

Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια, ο Υπουργός αναφέρθηκε στα νέα αναπτυξιακά σχέδια, προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε περιφέρειας και στις συνέργειες με τους παραγωγικούς φορείς, με στόχο τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε στα επιτυχημένα παραδείγματα των ΕΦΚΑ, ΔΕΗ, ΕΡΤ και ΔΥΠΑ, που συνέβαλαν στη δημιουργία ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. Στοιχεία που επιβεβαιώνουν την επιτυχημένη στρατηγική είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν περιοριστεί, οι συντάξεις που βγαίνουν σε μερικούς μήνες και όχι σε χρόνια, ο τετραπλασιασμός των εργαζομένων που αναβάθμισαν τις δεξιότητες και γνώσεις τους μέσα από τα κρατικά προγράμματα ΔΥΠΑ και η επιτυχία της κρατικής τηλεόρασης να παράγει περιεχόμενο ισότιμης αξίας με τα ιδιωτικά κανάλια. Αλλά και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν εκσυγχρονιστεί, ενώ σημαντικό έργο έχει γίνει και στον τομέα διαχείρισης των ακινήτων του δημοσίου. «Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την Ευρώπη και μπορεί να γίνει χώρα πρότυπο».

Το Υπερταμείο εισέρχεται στην 3η φάση την επόμενη τριετία, ανέφερε ο Στέφανος Θεοδωρίδης Πρόεδρος του Growthfund, μιλώντας στον δημοσιογράφο Στέλιο Μορφίδη από το Πρώτο Θέμα και εξέφρασε την επιθυμία το Δεκέμβριο του 2027, στο επόμενο συνέδριο, οι συγκοινωνίες να αποτελούν το προτιμητέο μέσο μεταφοράς των Αθηναίων, όπου θα πρωταγωνιστούν μοντέρνα, σύγχρονα και ασφαλή οχήματα, η διαδικασία αξιολόγησης των 36.000 κρατικών ακινήτων να έχει σημειώσει εξέλιξη με την αξιοποίηση τουλάχιστον 6.000 από το χαρτοφυλάκιο. Στόχο επίσης αποτελούν τα έργα για την ανάπλαση της ΔΕΘ να έχουν προχωρήσει και οι μπουλντόζες να ξεκινήσουν πριν το 2027, ώστε να καταστεί τοπόσημο όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για όλη την ΝΑ Ευρώπη. Ο κ. Θεοδωρίδης, έκανε επίσης αναφορά στο Στρατόπεδο Γκόνου και το Θριάσιο, επενδύσεις που ευελπιστεί ότι θα έχουν προχωρήσει, ώστε τα εμβληματικά ακίνητα να μετεξελιχθούν σε σημαντικούς εμπορευματικούς κόμβους, με διεθνές αποτύπωμα.

Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης: «Είναι σημαντικό μέχρι το 2027 το νέο Επενδυτικό Ταμείο, θυγατρική μας, που ξεκινάει σε έξι μήνες, από το 2025, να αναδείξει τουλάχιστον 7 έως 8 ​ νέες επενδύσεις, δημιουργώντας έναν πολλαπλασιαστή σε εγχώριες και ξένες επενδύσεις».

Μέσα στους πρώτους μήνες του 2025 το σύστημα πληρωμής εισιτηρίου απευθείας από πιστωτική κάρτα ή μέσω τηλεφώνου (tap and pay) που σήμερα λειτουργεί στις γραμμές του αεροδρομίου θα επεκταθεί σε 7.500 σημεία στην Αττική, όπως ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Γιώργος Σπηλιόπουλος, σημειώνοντας πως έτσι οι επιβάτες θα μπορούν να επιβιβάζονται χωρίς να περιμένουν στις ουρές στα εκδοτήρια ή να πρέπει να επιλέξουν το κατάλληλο προϊόν. Μιλώντας για την επόμενη ημέρα του Οργανισμού ο ίδιος σημείωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων για 950 νέα λεωφορεία και πρόσθεσε πως μέχρι το 2027 θα έχουμε 1.500 νέα λεωφορεία και τρόλεϊ, ενώ προχωράει και το πρόγραμμα αναβάθμισης και ανάταξης των γραμμών του Μετρό. «Θα μιλάμε για μια καινούργια κατάσταση στις συγκοινωνίες της Αττικής με βάση και το Στρατηγικό Σχέδιο Συγκοινωνιών που βρίσκεται σε επεξεργασία», τόνισε ο κ. Σπηλιόπουλος.

«Τα ΕΛΤΑ έχουν μπει σε έναν εντατικό κύκλο αναδιάρθρωσης, ανάπτυξης και αναβάθμισης των υποδομών», υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Γρηγόρης Σκλήκας, σημειώνοντας πως οι διαδικασίες πρέπει να προχωρούν γρήγορα «γιατί έχουμε μια ιστορία αδράνειας 30 ετών». Όπως είπε, το κομμάτι της αναδιάρθρωσης ολοκληρώθηκε με τη συγχώνευση ΕΛΤΑ και ELTA Courier και «πλέον έχουμε μπει στο κομμάτι της αναβάθμισης των υποδομών». «Στόχος μας είναι να αποδίδουμε καλύτερα με εργαλεία όπως ο Ψηφιακός Ταχυδρόμος που φέρνει τις υπηρεσίες στην πόρτα του πελάτη», είπε ακόμη κάνοντας και ειδική αναφορά στον εκσυγχρονισμό του στόλου οχημάτων των ΕΛΤΑ με 2.000 νέα οχήματα. Ο κ. Σκλήκας σημείωσε πως θα ενισχυθούν και τα λειτουργικά αποτελέσματα των ΕΛΤΑ επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «το 2023 κατορθώσαμε να σταματήσουμε τη ροή αρνητικών γεγονότων, διαγράψαμε χρωστούμενα πολλών παλαιών ετών και η πορεία μας για το 2024 θα είναι πολύ καλύτερη».

Τον τελευταίο χρόνο, η ΕΤΑΔ έχει σημαντικό έργο σε ό,τι αφορά στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της, ανέφερε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας, Ηρώ Χατζηγεωργίου προσθέτοντας πως έχουν θεραπευτεί πολλές παθογένειες του παρελθόντος. Η κυρία Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε στο πολύ σημαντικό έργο της καταγραφής 36.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ που θα οδηγήσει στην καλύτερη αξιοποίηση της ιδιωτικής ​ περιουσίας του δημοσίου καθώς «σήμερα το 80% των εσόδων μιας εταιρείας με τζίρο 64 εκατ. ευρώ προέρχεται από το 10% των μισθωμένων ακινήτων». Η CEO της ΕΤΑΔ σημείωσε ότι με βάση την καταγραφή θα ξεκινήσει και η εξυγίανση με σωστή προτεραιοποίηση των ακινήτων που μπορούν να αξιοποιηθούν και οργανωτική αναδιάρθρωση στην ΕΤΑΔ, ενώ έκανε και ειδική αναφορά στα εμβληματικά ακίνητα του χαρτοφυλακίου που θα αξιοποιηθούν σε συνεργασία και με άλλους φορείς όπως η μονάδα στρατηγικών συμβάσεων ​ (PPF), το Υπερταμείο και οι Περιφέρειες. «Για παράδειγμα το Τάε Κβο Ντο δεν μπορεί να το δει κανείς μεμονωμένα όταν είναι σε άμεση σύνδεση με το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και με την ανάπλαση του φαληρικού όρμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στις γενικές αρχές για την επίτευξη αποτελεσματικότητας και εξοικονόμησης από τις κυβερνήσεις, αναφέρθηκε ο Βρετανός πολιτικός και πρώην υπουργός, Λόρδος Francis Maude, συζητώντας με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Ηλία Σιακαντάρη. «Για κάθε κυβέρνηση το σημαντικό είναι να ξέρει ακριβώς τι θέλει να κάνει, αλλά αυτό είναι μόλις το 10% της πρόκλησης. Το υπόλοιπο 90% είναι πώς θα συμβεί αυτό», επισήμανε, ορμώμενος από την εμπειρία του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που εφάρμοσε, κατά την περίοδο 2010-2015, χάρη στο οποίο εξοικονομήθηκαν το 75 δισεκατομμύρια δολάρια για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ανέδειξε την ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης για τη δημιουργία ενός λειτουργικού μοντέλου, μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των υπουργείων, υπηρεσιών και θυγατρικών της, ώστε να αποφεύγεται ο κατακερματισμός των πόρων και να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση με οικονομίες κλίμακας και αξιοποίηση της τεχνολογίας. «Εμείς δεν προσπαθήσαμε να τα κάνουμε όλα από το κέντρο, υπήρχε όμως ένα σημείο όπου η δραστηριότητα καθοδηγούνταν και κατευθύνονταν προς τους επιμέρους φορείς», εξήγησε, φέρνοντας το ιδιαίτερα επιτυχημένο παράδειγμα των ψηφιακών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, που έγινε πρότυπο για τις κυβερνήσεις ΗΠΑ και Αυστραλίας.

Όπως ανέφερε ο Λόρδος Francis Maude, μόλις τον πρώτο χρόνο που ήταν στην κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύθηκε το σύνολο των συμβάσεων με τους 20 μεγαλύτερους προμηθευτές του δημοσίου, εξοικονομώντας 1 δισεκατομμύριο το πρώτο έτος. «Κάλεσα τους διευθύνοντες συμβούλους και τους είπα ότι έχουν συμβάσεις με 27 διαφορετικούς πελάτες, αλλά από εδώ και πέρα θα έχουν μόνο έναν ενιαίο πελάτη, δηλαδή εμένα, την κυβέρνηση», εξήγησε σχηματικά, κάνοντας λόγο για «γρήγορες νίκες» που δίνουν το μήνυμα ότι οι αλλαγές είναι δυνατές.

Ερωτηθείς ειδικότερα για την περίπτωση της Ελλάδας, ο ​Λόρδος Francis Maude έκανε λόγο για μια «εντυπωσιακή μεταμόρφωση» τα τελευταία χρόνια, που έχει οδηγήσει στο να γίνει πιο θελκτική σε επενδυτές και εργαζόμενους, καθώς και στη βελτίωση της ζωής των πολιτών. «Έχει γίνει μια εξαιρετική αρχή. Το Υπερταμείο αυξάνει σε μέγεθος και κλίμακα, καθώς εντάσσονται και άλλες οντότητες, άρα θα υπάρξει καλύτερη αποδοτικότητα και συνεπώς θα βελτιωθεί η ποιότητα της κερδοφορίας», κατέληξε.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.