Με συνολικά 27 θυγατρικές σε Ελλάδα και εξωτερικό, ο ελληνικών συμφερόντων όμιλος ανελκυστήρων, Kleemann, που ανήκει στην οικογένεια Κουκούντζου, έχει καταφέρει να αποτελέσει τον κυρίαρχο του κλάδου στην ελληνική αγορά και να διατηρεί πολυεθνικό εκτόπισμα. Mερικές μόνο από αυτές είναι η KleemannAsansor στην Κωνσταντινούπολη, η Kleemann Lifts στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Kleemann Lifts και η Kunshan Kleemann Lifts Trading με έδρα το Κουνσάν της Κίνας, η Elevator Services Group στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, η Day Accessibility & Mobility Solutions στη Νέα Υόρκη.
Κύρια δραστηριότητα των εταιρειών του μίλου είναι η παραγωγή και εμπορία συστημάτων ανελκυστήρων, όπως: υδραυλικοί ανυψωτικοί μηχανισμοί (έμβολα, μονάδες ισχύος, σασί), ηλεκτρομηχανικοί ανυψωτικοί μηχανισμοί (μηχανές, σασί, αντίβαρα), θάλαμοι (επιβατικοί, φορτηγοί, πανοραμικοί), ηλεκτρονικοί πίνακες, ηλεκτρονικά συστήματα και ανελκυστήρες ανύψωσης φορτίων τύπου Compact. Ωστόσο η ανάγκη για άμεση προσαρμοστικότητα του Ομίλου στις απαιτήσεις των πελατών και τις τάσεις του κλάδου, δημιούργησε μία νέα επιχειρηματική δραστηριότητα που είναι η προσφορά του ολοκληρωμένου πακέτου ανελκυστήρα, όπου πρόκειται ουσιαστικά για μία ολοκληρωμένη κατασκευή στον τομέα του ανελκυστήρα από την εταιρεία και όχι για επιμέρους στοιχεία που τον απαρτίζουν. Θυμίζουμε εδώ ότι τον Ιανουάριο η Kleemann εξαγόρασε την ελληνική εταιρεία Sky Lift έναντι 1,3 εκατομμυρίων ευρώ με αντικείμενο την εμπορία ολοκληρωμένων συστημάτων ανελκυστήρων. Η Kleemann δραστηριοποιείται εκτός των άλλων και στην εγκατάσταση και συντήρηση ανελκυστήρων.
Η προοπτική της παγκόσμιας αγοράς των 80 δισεκατομμυρίων
Για την Kleemann, ισχυρή προοπτική ανάπτυξης προσφέρει η διεθνής αγορά των ανελκυστήρων, η οποία θα εμφανίσει ελαφρώς ανοδική πορεία το 2024.
Στοιχεία που επικαλείται η εταιρεία δείχνουν ότι από το 2025 έως το 2027 αναμένονται σταθεροποιητικές τάσεις όπου η άνοδος θα περιοριστεί στο 1,5% περίπου ανά έτος, επικουρούμενη από την αργή αλλά σταθερή επανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου παγκοσμίως.
Με εκτιμώμενο τζίρο 80 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2024, η αγορά των ανελκυστήρων τροφοδοτείται από την ανάπτυξη της βιομηχανίας κατασκευών και κτιρίων στις χώρες της Ασίας-Ειρηνικού. Η αύξηση του πληθυσμού, των εισοδημάτων, της αστικοποίησης, καθώς και οι κυβερνητικές προσπάθειες για οικονομική ανάπτυξη οδηγούν τον κατασκευαστικό κλάδο. Η αυξημένη κατασκευή κατοικιών, βιομηχανικών και εμπορικών κτιρίων σε αυτήν την περιοχή θα οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση ανελκυστήρων για την κάθετη μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων.
Μέσος ρυθμός ανάπτυξης 2,9% για την αγορά ανελκυστήρων
Επιπροσθέτως όμως η βιομηχανική ανάπτυξη σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη κ.λπ. θα ωθήσει στην ανάπτυξη της αγοράς ανελκυστήρων με τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης για τα έτη 2024-2032 να κυμαίνεται περίπου στο 2,9%. Η σημαντικότερη αγορά, αυτή της Κίνας (65% του τζίρου των νέων εγκαταστάσεων) αναμένεται να σταθεροποιηθεί σε αυτά τα επίπεδα για τα επόμενα χρόνια, παρόλο που η μετακίνηση του πληθυσμού στις πόλεις αναμένεται να στηρίξει περαιτέρω την ζήτηση σε ανελκυστήρες τόσο στο εγγύς όσο και στο απώτερο μέλλον. Η ανάγκη ανακαίνισης στην Κίνα αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5% τα επόμενα χρόνια λόγω παλαιότητας των εγκατεστημένων ανελκυστήρων. Η αγορά της Ινδίας, που αυτή την στιγμή είναι η τρίτη παγκοσμίως σε τζίρο με 4,3% πίσω από της ΗΠΑ με 6% του τζίρου των νέων εγκαταστάσεων, ενώ παρουσιάζει διαρκή αύξηση με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,9% έως το 2032.
Αντιθέτως, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, για το διάστημα 2024-2032, δεν αναμένεται σημαντική αύξηση της ζήτησης για νέα προϊόντα, και η ανάπτυξη εκτιμάται σε λιγότερο από 2% σε ετήσια βάση και για τις δύο περιοχές. H ζήτηση προϊόντων ανακαίνισης για το ίδιο διάστημα δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 2%. Γενικότερα, στην παγκόσμια αγορά εκτιμάται αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα που έχουν καλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα, είναι φιλικά προς το περιβάλλον, έχουν λύσεις IoT και βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφάλειας, άνεσης και αποδοτικότητας.
Στο τέλος του 2023, περίπου το 57% του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικεί σε αστικές περιοχές, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί στο 68% έως το 2050. Οι πιο αστικοποιημένες περιοχές περιλαμβάνουν τη Βόρεια Αμερική (83%), τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (81%), την Ευρώπη (75%) και την Ωκεανία (67%). Το επίπεδο αστικοποίησης στην Ασία προσεγγίζει το 52%. Αντίθετα, η Αφρική παραμένει κυρίως αγροτική, με το 44% του πληθυσμού της να ζει σε αστικές περιοχές.
Η διακοπή της δραστηριότητας στη Ρωσία
Να σημειωθεί εδώ ότι μετά την ισχύ του κανονισμού του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 Ιουνίου, στο πλαίσιο των κυρώσεων προς τη Ρωσία, τα προϊόντα που διέθετε η εταιρεία στη συγκεκριμένη χώρα άρχισαν να υπόκεινται σε κυρώσεις. Τον Σεπτέμβριο η Kleemann επιχείρησε να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις που είχε από εκκρεμείς συμβάσεις που είχαν υπογραφεί πριν τον Ιούνιο, όταν και ξεκίνησε η επιβολή των κυρώσεων, ενώ στις 26 Σεπτεμβρίου η θυγατρική Kleemann Lifts Rus LTD ανέστειλε τις δραστηριότητές της στη χώρα και τέθηκε σε αδράνεια.
Ζημίες στις κάτω γραμμές του ισολογισμού
Από πλευράς οικονομικών μεγεθών η επιχείρηση συνεχίζει να αυξάνει το τζίρο της, ωστόσο παρουσίασε για μία ακόμα χρονιά ζημίες. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου το 2023 ήταν 217,1 εκατομμύρια ευρώ έναντι 213,5 εκατομμυρίων ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 1,7%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Το EBITDA του 2023 διαμορφώθηκε σε 11,3 εκατομμύρια ευρώ από 8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ είχε ζημίες μετά από φόρους ύψους 2,04 εκατομμυριων ευρώ, από 4,88 εκατομμύρια ερυώ στη χρήση του 2022. Τα μακροπρόθεσμα δάνειά της ήταν 56,37 εκατομμύρια ευρώ και τα βραχυπρόθεσμα δάνεια 18,69 εκατομμύρια ευρώ.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.