O μελισσοκομικός συνεταιρισμός Apis-Era όπου apis η μέλισσα στα λατινικά και era η εποχή, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή για το μέλι, ένα προϊόν που έχει βληθεί ποικιλοτρόπως τα τελευταία χρόνια, δημιουργήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο στη Λάρισα. Στην πραγματικότητα δημιουργήθηκε λίγο πριν την έλευση της κακοκαιρίας Daniel το 2023, η οποία προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στη Θεσσαλία. «Ήταν ένα όνειρο που είχαμε εγώ και ο αδερφός μου να συστήσουμε έναν συνεταιρισμό εγώ και ο αδερφός μου Δημήτρης», λέει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Ιωάννης Σενκό.
«Πιστεύουμε στη συλλογικότητα και πάντα λέγαμε ότι η Ελλάδα παράγει τα καλύτερα προϊόντα λόγω του ξηροθερμικού κλίματος που τη χαρακτηρίζει, αλλά δεν διαθέτει ικανές ποσότητες και οικονομίες κλίμακας για να καλύψει τη ζήτηση σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Για να έχουμε ποσότητες και ποιότητα υπό ένα κοινό brand και να ανταπεξέλθουμε σε μαζικές παραγγελίες, περιορίζοντας τα έξοδα παραγωγής, δημιουργήσαμε τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Θεσσαλίας. Είναι αξιοσημείωτο πως παρά το γεγονός ότι είμαστε τέταρτης γενιάς μελισσοκόμοι, πάντα αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα ότι δεν υπήρχε υπεραξία στο προϊόν μας, η οποία δεν προέρχεται από το χονδρικό εμπόριο, αλλά μόνο με τη δημιουργία ενός brand. Γι’ αυτό και συστήσαμε το Apis-Era», λέει ο παραγωγός.
Έντεκα μελισσοκόμοι με μέσο όρο ηλικίας τα 34 έτη
Στο εγχείρημα συμμετέχουν σήμερα έντεκα μελισσοκόμοι και έχουν υποβάλλει αίτηση ακόμα έξι για να συμμετάσχουν στο μέλλον, εκ των οποίων εξετάζονται ήδη τα τέσσερα αιτήματα. «Σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε την ποιότητά σε υψηλό επίπεδο. Την ίδια στιγμή ο μέσος όρος ηλικίας των μελισσοκόμων είναι τα 34 έτη. Μέλημά μας ήταν να συμμετέχουν στο σχήμα επαγγελματίες μικρότερης ηλικίας, προκειμένου να εμφυσήσουμε μία διαφορετική νοοτροπία εντός του Συνεταιρισμού. Πιο σύγχρονη, με ευαισθησία για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στην κοινωνία, κάτι που κάναμε πρόσφατα μέσα από το φεστιβάλ Bee Day που διοργανώσαμε, με αγώνα δρόμου, συναυλία αλλά και το πρώτο μελισσοκομικό κόμιξ. Επιδίωξή μας ήταν να μπορέσουμε να διαφημίσουμε τον συνεταιρισμό και τη μέλισσα, να τιμήσουμε την τροφή που μας δίνει».
Τα μέλη του συνεταιρισμού έχουν στην ιδιοκτησία τους 11.000 κυψέλες. Ωστόσο η φετινή παραγωγή κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, λόγω του ότι το 2023 χάθηκε περίπου το 50% των μελισσοσμηνών λόγω του Daniel. Επίσης, η φετινή ανομβρία σε μία περίοδο όπου ο συνεταιρισμός προσπαθούσε να επανακάμψει μετά τον Daniel, συνέτεινε στο να παραμείνει αρκετά περιορισμένη η παραγωγή.
Οι μελισσοκόμοι του συνεταιρισμού έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους σε τρεις διαφορετικές ποικιλίες. Παράγουν μέλι βελανιδιάς από Καλαμπάκα, Μαυροβούνι και Καρδίτσα, μέλι ρίγανης από τον κάμπο του Κιλελέρ και πεύκου από τη Θάσο και τη Χαλκιδική. «Είναι οι ποικιλίες που μας ενδιαφέρουν γιατί μπορούν να αποδώσουν τις ποσότητες που θέλουμε, ενώ είναι και οι πιο εμπορεύσιμες», εξηγεί ο Ιωάννης Σενκό.
«Τα μέλια μας διατίθενται κυρίως μέσω του eshop που έχουμε δημιουργήσει αλλά και σε εκθέσεις στις οποίες συμμετέχουμε. Πλέον συζητάμε για πωλήσεις στο εξωτερικό με ενδιαφέρον για αγορές όπως η Κορέα, η Κίνα και η Σαουδική Αραβία», συμπληρώνει.
Στις μελλοντικές επιδιώξεις του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θεσσαλίας είναι εδραιώσει την παρουσία του στην αγορά και να αναπτύξει νέες συνεργασίες. «Ζητούμενο για εμάς είναι να διευθετήσουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για τις εξαγωγές, προκειμένου να αρχίσουμε να κινούμαστε στο εξωτερικό διαθέτοντας τα προϊόντα μας. Στοχεύουμε να προωθήσουμε το μέλι μας σε τρίτες χώρες, δεδομένου ότι η Ευρώπη δεν είναι τόσο δεκτική καθότι έχει κατακλυστεί από νοθευμένα μέλια και επομένως πολλές εμπορικές επιχειρήσεις ζητούν φθηνό προϊόν. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το 1 στα 2 μέλια είναι νοθευμένο. Από πλευράς μας αδυνατούμε να ανταγωνιστούμε τα μέλια αυτά που πωλούνται σε πολύ χαμηλή τιμή. Είναι γεγονός ότι για να μπει κάποιος στα ευρωπαϊκά ράφια πρέπει τα προϊόντα να πωλούνται φθηνά, πρακτική με την οποία δεν μπορούμε να συμβαδίσουμε λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής και της ποιότητας, την οποία πρεσβεύουμε».
Στο πλαίσιο περαιτέρω οργάνωσης της λειτουργίας και της δραστηριότητας της επιχείρησης, μέλη του συνεταιρισμού έχουν συμμετάσχει σε σεμινάρια εκπαίδευσης του οργανισμού «Νέα Γεωργία – Νέα Γενιά», με σκοπό να γνωρίσουν καλύτερα τις συνθήκες τις αγορές και να πραγματοποιήσουν τις επαφές εκείνες που θα τους ανοίξουν την πόρτα να κινηθούν με μεγαλύτερη ευχέρεια στην αγορά.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.