Ο Μάρκος Βερέμης πιστεύει στην αξία της δημιουργίας από μία ομάδα κι αυτό είναι που μπορεί να χαρακτηρίσει την επιχειρηματική του πορεία.
Η γέννηση εταιρειών μέσα στην Upstream, την οποία ίδρυσε μαζί με τον Θεσσαλονικιό Αλέξη Βρατσκίδη στην αυγή του μιλένιουμ φανερώνει του λόγου το αληθές. Ο επιχειρηματίας δημιούργησε την πρώτη θερμοκοιτίδα start ups σε μία περίοδο που δεν είχε καν διαδοθεί ο όρος. Η Persado προέκυψε από ένα πείραμα που ξεκίνησε στους κόλπους της Upstream, ενώ η Workable γεννήθηκε από την ιδέα στελεχών της Upstream, οι οποίοι μέσα από τη δραστηριοποίησή τους στην εταιρεία αντιλήφθηκαν ότι έπρεπε να γίνει το επόμενο βήμα στον κλάδο του human resourcing, εγχείρημα το οποίο στήριξαν οι ιδρυτές της Upstream το 2012, και αυτά δεν είναι τα μοναδικά παραδείγματα. Η ίδια η Upstream ήταν παιδί του dotcom boom, ξεκίνησε από ένα γραφείο στους Αμπελόκηπους, απέναντι από τον Ερυθρό Σταυρό. Στόχος των δύο συνεταίρων με background σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ ήταν να μεγιστοποιήσουν την αποδοτικότητα του marketing μέσω κινητών για τους πελάτες τους. Όταν συστάθηκε η εταιρεία, ο κλάδος του digital marketing βρισκόταν στα σπάργανα, καθώς η Upstream ήταν μία από τις πρώτες τέσσερις εταιρείες mobile marketing παγκοσμίως. Να θυμίσουμε εδώ ότι ο Μάρκος Βερέμης παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ελληνικής θυγατρικής στο τέλος του 2023, καθώς δεν είχε ενεργό ρόλο στις δραστηριότητες της εταιρείας επί ελληνικού εδάφους και δεν ασκούσε διοικητικά καθήκοντα.
Έμεινε στην Αγγλία για περίπου μία δεκαετία, αφού σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες & Διεθνείς Σπουδές στο πανεπιστήμιο του Warwick και προχώρησε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ευρωπαϊκή Πολιτική & Κοινωνία στην Οξφόρδη. Το 1997, ζώντας στο Λονδίνο, ξεκίνησε να εργάζεται στο χώρο της διαφήμισης, στη McCann, στην Grey και στην DDB. Εργάστηκε ως marketing strategist στους ομίλους Omnicom, WPP και IPG αναπτύσσοντας την διεθνή στρατηγική επικοινωνίας μαρκών όπως οι Nestlé, Smithkline Beecham, Johnson & Johnson και Sony Electronics.
Η ίδρυση της Upstream το 2001 αποτέλεσε το πρώτο του εγχείρημα, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, στην οποία ανέλαβε καθήκοντα προέδρου και από το 2008 ανέλαβε ρόλο μέντορα στο επενδυτικό κεφάλαιο Οpenfund, που επικεντρώνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις στον χώρο του Διαδικτύου και της υψηλής τεχνολογίας.
Σήμερα είναι εταίρος στην BigPi Venture Capital, που έχει γυρίσει το κλειδί και δεύτερου fund ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Έχει διατελέσει επενδυτής και μέλος διοικητικών συμβουλίων εταιρειών τεχνολογίας, όπως οι Persado, Workable, Softone, Hellas Direct και Softomotive (η οποία εξαγοράστηκε από την Microsoft). Η πίστη του στην πρόοδο του οικοσυστήματος τεχνολογικών εταιρειών έχει πάρει και θεσμική μορφή, καθώς είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων της Ελλάδας, πρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ, του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE), της Endeavour και της ΔιαΝΕΟΣΙΣ. Το 2013 έλαβε το βραβείο του Έλληνα «Επιχειρηματία της Χρονιάς» της ΕΥ.
Παρόλο που οι σπουδές του δείχνουν πως ίσως είχε επηρεαστεί από την ακαδημαϊκή πορεία του πατέρα του, Θάνου Βερέμη, το DNA της επιχειρηματικότητας φαίνεται να το κληρονόμησε μάλλον από τον παππού του, τον οποίο δε γνώρισε, αφού πέθανε λίγο μετά τη γέννησή του. Με καταγωγή από την Τρίπολη, μετανάστευσε στην Αμερική, έχασε την περιουσία του στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αλλά έχτισε το αμερικανικό όνειρο εξ’ αρχής. Ήταν εκείνος που έφερε τις πρώτες επιγραφές νέο και απασχολήθηκε και σε άλλους τομείς του επιχειρείν, μεταξύ των οποίων η αντιπροσώπευση των ανελκυστήρων OTIS.
Όπως έχει πει ο Μάρκος Βερέμης, μιλώντας στο 35ο Συνέδριο Ηγεσίας της Ένωσης Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), πέρασαν κάποια χρόνια για να αντιληφθεί την ηγεσία ως προνόμιο, που το απολαμβάνουν λίγοι άνθρωποι. Για τον ίδιο, οι καλύτεροι ηγέτες είναι εκείνοι που θα ήταν εντάξει με το να ξεχαστεί το όνομά τους, αν μείνει στη μνήμη όλων η αξία της ομάδας που έφτιαξαν, ενώ έχει εξομολογηθεί ότι θυμάται περισσότερο τις ήττες από τις νίκες, καθώς αυτές είναι που δένουν τις ομάδες. Πιστεύει επίσης ότι όποιος καταφέρει να δημιουργήσει ηγέτες μέσα στην εταιρεία του, θα την ωφελήσει και θα της δώσει συνέχεια στο χρόνο, επειδή «στις επιχειρήσεις δε χωράει ναρκισσισμός».
Άλλωστε, συμβουλή του πατέρα του, όταν παρολίγο να αισθανθεί παντοδύναμος, ήταν να παραμείνει προσγειωμένος. Ως ιστορικός, τον συμβούλεψε να διαβάσει τα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη, όπου συμπέρανε ότι πρέπει να τολμά, να έχει ενσυναίσθηση, να φέρεται δίκαια και να δρα με μέτρο.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.