26 Νοέ 2024
READING

Η οικονομική εξασφάλιση και η αγάπη για τη θάλασσα ωθούν τους νέους στη ωαυτιλία

3 MIN READ

Η οικονομική εξασφάλιση και η αγάπη για τη θάλασσα ωθούν τους νέους στη ωαυτιλία

Η οικονομική εξασφάλιση και η αγάπη για τη θάλασσα ωθούν τους νέους στη ωαυτιλία

Στην ετήσια έρευνα με τίτλο «Επιλέγω Ναυτιλία: Νέοι και νέες στις ναυτικές σπουδές», που διεξάγεται από την ερευνητική ομάδα της Isalos.net, αποτυπώθηκε το προφίλ των νέων σπουδαστών και σπουδαστριών που επιλέγουν να ενταχθούν στις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού. Η έρευνα ανέδειξε σημαντικά και ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με τα χαρακτηριστικά, τα κίνητρα και τις προσδοκίες των μελλοντικών επαγγελματιών της ναυτιλίας, φωτίζοντας παράλληλα τις τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον του κλάδου.

Κύρια Χαρακτηριστικά των Σπουδαστών

Ξεκινώντας από τα χαρακτηριστικά των νέων που επιλέγουν να σπουδάσουν σε κάποια από τις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού, παρατηρούμε ότι το 82% είναι άνδρες, ενώ το υπόλοιπο 18% ανήκει στο γυναικείο φύλο. Εδώ εντοπίζεται μία σημαντική απόκλιση σε σχέση με το ποσοστό των γυναικών ναυτικών παγκοσμίως, το οποίο δεν ξεπερνά το 1,2%. Το υψηλό ποσοστό σπουδαστριών στις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού της χώρας μας ίσως αποτελεί ακόμη μία ένδειξη ότι ολοένα και περισσότερες γυναίκες ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την εμπορική ναυτιλία, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, αφήνοντας πίσω προκαταλήψεις και ταμπού του παρελθόντος.

Η ισορροπία των δύο φύλων στη ναυτιλία αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα, η οποία καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες τόσο για τη στήριξη των γυναικών που ήδη εργάζονται στον κλάδο όσο και για την ενθάρρυνση νέων γυναικών να επιλέξουν ναυτιλιακά επαγγέλματα.

Όσον αφορά την ηλικία των σπουδαστών, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες εκπλήξεις, καθώς πάνω από το 90% των σπουδαστών είναι έως 20 ετών. Αναλυτικά, το 49% είναι 18 ετών, το 32% είναι 19 ετών, το 10% είναι 20 ετών, το 7% είναι από 21 έως 24 ετών, ενώ μόλις το 2% είναι 25 ετών και άνω.

Τα Κίνητρα που Οδηγούν τους Νέους στη Ναυτιλία

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της έρευνας συγκεντρώνεται στο τμήμα που εξετάζει τους λόγους που οδηγούν τους νέους και τις νέες σε ναυτικά επαγγέλματα. Στις πρώτες θέσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, βρίσκονται η υψηλή επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρει ο κλάδος, οι ελκυστικές αμοιβές των ναυτικών και η αγάπη για τη θάλασσα. Είναι αξιοσημείωτο ότι η ασφάλεια που παρέχει η ναυτιλιακή βιομηχανία, τόσο στον βαθμό απορρόφησης των σπουδαστών όσο και σε επίπεδο μισθών, υπερκερνά τις δυσκολίες του κλάδου και τις θυσίες τις οποίες θα κληθούν να κάνουν οι ναυτικοί, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να περνάνε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής τους στις θάλασσες, μακρία από την οικογένεια και τους φίλους τους.

Η αλήθεια, πάντως, είναι πως οι αμοιβές των ναυτικών είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Στο πρώτο τους ταξίδι, οι σπουδαστές ή οι σπουδάστριες μπορεί να αμείβονται με έως και 1.800 ευρώ τον μήνα. Με την απόκτηση εμπειρίας και την ανέλιξή τους στην ιεραρχία του πλοίου, οι αμοιβές μπορούν να ξεπεράσουν ακόμη και τα 20.000 ευρώ τον μήνα. Με δεδομένο ότι οι πιθανότητες να φτάσει κανείς σε τέτοιο επίπεδο εισοδήματος στην Ελλάδα είναι ελάχιστες, η επιλογή ενός ναυτικού επαγγέλματος μοιάζει απολύτως λογική.

Πιο χαμηλά στη λίστα των παραγόντων που ωθούν τους νέους να ακολουθήσουν ναυτικά επαγγέλματα βρίσκεται η γενική φήμη της ναυτιλιακής βιομηχανίας, ενώ άνευ σημασίας κρίνονται η οικογενειακή παράδοση στη ναυτιλία και η έλλειψη εναλλακτικών επιλογών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 15% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε πως τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του εργάζεται στον ναυτιλιακό κλάδο.

Παρ’ όλα αυτά, η υποστήριξη από την οικογένεια στην απόφαση για σταδιοδρομία στη ναυτιλία είναι καθοριστική, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση της Isalos.net. Σύμφωνα με την έρευνα, το 52% των σπουδαστών απάντησε ότι οι γονείς τους ήταν «πάρα πολύ» υποστηρικτικοί, ενώ το 29% δήλωσε ότι ήταν «πολύ» υποστηρικτικοί. Αντίθετα, μόλις το 5% ανέφερε ότι οι γονείς τους ήταν «λίγο» ή «καθόλου» υποστηρικτικοί

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.