20 Δεκ 2024
READING

Γκολφ: Γιατί Ισπανία, Πορτογαλία & Τουρκία άφησαν πίσω την Ελλάδα

4 MIN READ

Γκολφ: Γιατί Ισπανία, Πορτογαλία & Τουρκία άφησαν πίσω την Ελλάδα

Γκολφ: Γιατί Ισπανία, Πορτογαλία & Τουρκία άφησαν πίσω την Ελλάδα

Τη χαώδη διαφορά ανάμεσα στην εκμετάλλευση της ανοδικής πορείας του τουρισμού γκολφ ανάμεσα στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου ανέδειξε η μελέτη που παρουσίασε χθες ο ΙΟΒΕ για τη συμβολή του κλάδου στην εθνική οικονομία. 

Το γκολφ είναι ένα από τα αθλήματα που μπορεί να εισφέρει πολλαπλάσια τουριστικά έσοδα, κάτι που φέρεται να κατάλαβε νωρίς η Πορτογαλία: το άμεσο αποτέλεσμα στο ΑΕΠ της Πορτογαλίας από τα γήπεδα και τον τουρισμό φτάνει το 1 δισ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα η επίδραση περιορίζεται στα 55 εκατομμύρια. Μόνο στο Algarve τα έσοδα από τον τουρισμό γκολφ φτάνουν τα 370 εκατομμύρια και μεταφράζονται σε πάνω από 16.000 θέσεις εργασίας, ενώ στη χώρα λειτουργούν συνολικά 113 γήπεδα γκολφ.

Στον ίδιο δρόμο και η Ισπανία, όπου η τουριστική δαπάνη των γκολφ τουριστών ανήλθε στα 5,4 δισ. ευρώ. Στη χώρα ταξίδεψαν για να παίξουν γκολφ 1,2 εκατ. ξένοι επισκέπτες, με τη μέση διάρκεια παραμονής να διαμορφώνεται σε 12 ημέρες (έναντι 7 ενός τυπικού επισκέπτη) και τη μέση δαπάνη ανά ταξίδι να ανέρχεται σε 3.850 ευρώ. Το συνολικό όφελος από τον τουρισμό γκολφ υπολογίζεται σε 12,8 δισ. ευρώ σε όρους ΑΕΠ, ενώ ο κλάδος έχει αποφέρει επενδύσεις 4,2 δισ. επενδύσεων σε ακίνητα, αφού δημιουργήθηκαν 280.000 νέες κατοικίες. Συνολικά, περίπου 102.000 αλλοδαποί παίκτες του γκολφ υπολογίζεται ότι διατηρούν κατοικίες στην Ανδαλουσία.

Περίπου 308 γήπεδα γκολφ διαθέτει ο χάρτης της Ιταλίας, αλλά στις χώρες – προορισμούς για γκολφ συγκαταλέγεται και η γειτονική Τουρκία. Η Antalya έχει αναδειχθεί ως κορυφαίος προορισμός, με περισσότερα από 20 γήπεδα και η περιοχή Belek υποδέχεται περισσότερους από 100 χιλ. επισκέπτες – φίλους του αθλήματος κάθε χρόνο, κυρίως από την Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ. Με τη μέση δαπάνη ανά επισκέπτη να κυμαίνεται περίπου στα 1.200 ευρώ κατά τη διάρκεια παραμονής στην περιοχή, οι συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις από τον τουρισμό γκολφ ξεπερνούν τα 130 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα οι ταξιδιωτικές δαπάνες δεν ξεπερνούν τα 105 εκατομμύρια.

Σήμερα λειτουργούν 38.000 γήπεδα γκολφ σε πάνω από 200 χώρες. Οι ΗΠΑ αποτελούν τη χώρα με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη του αθλήματος, με περισσότερα από 16.000 γήπεδα. Από το 2000 οι παίκτες γκολφ έχουν αυξηθεί κατά 15% σε γήπεδα 9 και 18 οπών. Στην Ευρώπη υπάρχουν σχεδόν 9.000 γήπεδα γκολφ, εκ των οποίων τα περισσότερα στην Αγγλία (2.423) και ακολουθεί η Γερμανία (1.068).

Η ανάπτυξη γκολφ δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης παραθεριστικών κατοικιών από ξένους επενδυτές.

Μελέτη που διεξήχθη από την European Tour Properties33 έδειξε ότι οι κατοικίες που βρίσκονται σε εγκαταστάσεις γκολφ έχουν αξία κατά μέσο όρο 19% περισσότερο από τις αντίστοιχες κατοικίες εκτός των εγκαταστάσεων. Παράλληλα, οι κατοικίες με άμεση θέα προς τα γήπεδα εμφανίζουν μεγαλύτερη αξία κατά 9,5%. Ειδικότερα στην Ευρώπη, η σχετική με το γκολφ δραστηριότητα στα ακίνητα δημιούργησε έσοδα ύψους 6,5 δισ. ευρώ. Η συμβολή στο ΑΕΠ έφτασε τα 4,5 δισ. ευρώ υποστηρίζοντας 115.000 θέσεις απασχόλησης.

Τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν από επισκέπτες που συνδυάζουν το γκολφ με τις διακοπές τους εξηγεί το προφίλ των τουριστών – γκολφέρ. Στα χαρακτηριστικά τους ανήκει η μεγαλύτερη μέση παραμονή σε μία περιοχή, υψηλότερη δαπάνη, διαμονή σε ξενοδοχειακές μονάδες υψηλότερων κατηγοριών, ενώ πρόκειται επισκέπτες όλου του έτους και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, εξομαλύνοντας την έντονη εποχικότητα του τουρισμού.

Γιατί όμως η Ελλάδα υστερεί; Η περαιτέρω ανάπτυξη του γκολφ έρχεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις. Απαιτείται μια κρίσιμη μάζα γηπέδων για να προσδιοριστεί μια περιοχή ως προορισμός για γκολφ. Επιπλέον, χρειάζονται κατάλληλες υποδομές και καλές διεθνείς διασυνδέσεις για τη μεταφορά των επισκεπτών προς τα γήπεδα όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ η επίγνωση για το γκολφ ως άθλημα, αλλά και ως όχημα για βιώσιμο τουρισμό, είναι αρκετά περιορισμένη στην Ελλάδα. «Ο βασικός λόγος είναι ότι απαιτούνται μεγάλες εκτάσεις, όταν στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη κατάτμηση γης», είπε χθες ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΟΒΕ, Γιάννης Ρέτσος, με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Γιάννη Παράσχη να συμπληρώνει από την πλευρά του πως «οι αδειοδοτικές διαδικασίες δεν είναι ακώλυτες στη χώρα μας».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.