Έχετε ακούσει για Θεωρία του Νεκρού Διαδικτύου, που αυτή τη περίοδο τρεντάρει στο τέως Twitter, νυν X; Αν όχι, χάνεται μια ευφάνταστη θεωρία συνομωσίας, που έχει απ όλα μέσα! Ούτε λίγο πολύ διαδίδεται σαν βεβαιότητα ο ισχυρισμός ότι το Διαδίκτυο κυριαρχείται από δραστηριότητα ρομπότ και η παραγωγή περιεχομένου είναι αυτόματη, χειραγωγούμενη από την αλγοριθμική επιστασία.
Στόχος είναι να χειραγωγηθεί ο πληθυσμό της οικουμένης και να ελαχιστοποιηθεί κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα και ελεύθερη σκέψη. Οι ένθερμοι οπαδοί θα λέγαμε, της συγκεκριμένης θεωρίας συνομωσίας, πιστεύουν ότι τα ρομπότ αυτά δημιουργήθηκαν για να χειραγωγήσουν τους αλγορίθμους και να ενισχύσουν αποτελέσματα αναζητήσεων, ώστε να πείθονται σχεδόν υπνωτισμένα οι καταναλωτές προϊόντων αλλά και ιδεών. Ναι! Αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως οι κρατικές υπηρεσίες κυρίως των ΗΠΑ, χρησιμοποιούν ρομπότ ώστε να χειραγωγήσουν την αντίληψη του λαού. Σπάνια, πια, αλληλοεπιδρούμε με πραγματικούς ανθρώπους ή ακόμη και βλέπουμε δημοσιεύσεις που δημιουργούνται από αυτούς! Η χρονιά που ορίζεται πως συνέβη ο θάνατος του Διαδικτύου είναι το 2016 αλλά η θεωρία εμφανίστηκε το 2021, πριν από την εμπορική κυκλοφορία του ChatGPT και η τεχνητή νοημοσύνη γίνει τόσο καυτό θέμα. Η θεωρία ενισχύθηκε το 2021 μέσα από μια μεγάλη ανάρτηση που την περιέγραφε, που δημοσιεύτηκε με τίτλο «Dead Internet Theory: Most Of The Internet Is Fake», στο φόρουμ Agora Road’s Macintosh Cafe. Τώρα, το Νεκρό Διαδίκτυο έχει γίνει κάτι σαν μιμίδιο και ημι-ειρωνική περιγραφή του internet!
Η Θεωρία του Νεκρού Διαδικτύου άρχιζε να κερδίζει έδαφος όταν παρατηρήθηκαν διάφορα φαινόμενα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Πρόσφατα ένα τουίτ ανέφερε πως η μουσική του Καϊζακσταν ακούγοταν σαν κλάξον. Το βρήκαν πολύ ευστοχο και αστείο, κάποιοι δίνοντας 24.000 like, ήτοι το συμβουλο καρδούλα. Μόνο που η ανάρτηση δεν είχε… ήχο! Αρα τι τους άρεσε. Μια βροχη χιλιάδων σχολίων άνεκυψε, λέγοντας πως τα bots έσεπευσαν να σηκωσουν τον συγκεριμένο λογαριασμό, πως όλα είναι «μαγειρεμένα» και τι αξία πια έχει όλο αυτό, όταν παύει να είναι η σύνδεση ανθρώπων με ανθρώπους και είναι πια η «κατανάλωση περιεχομένου». Γινεται viaral η ανάρτησή ενός 30αρη, που ανησυχεί, νιωθει μοναξιά και αισθανεται στα όρια της παράνοιας, απογοητευμενος και φοβισμένος από την κατάσταση του Διαδικτύου. Αισθανεται πως η τεχνητή νοημοσύνη έχει καταπνίξει με επιτυχία την πλειοψηφία της διαδικτυακής ανθρώπινης δραστηριότητας και τελικα, ναι το Διαδίκτυο είναι δολοφονημένο από τους αλγόριθμους.
Σύμφωνα με το περιοδικό «Nature», το 2018, το 31% των tweets που αναπαράγουν περιεχόμενο κυβερνητικής προπαγάνδας και fake news είναι δημιούργημα των bots. Αυτά χρησιμοποιήθηκαν μαζικά, απ’ τη Ρωσία για προπαγάνδα μετά το ξεκίνημα του πολέμου στην Ουκρανία. Τον περασμένο Ιανουάριο, μια γερμανική έρευνα βρήκε ότι, μέσα σε έναν μήνα, 50.000 λογαριασμοί bots παρήγαγαν πάνω 1 εκατομμύριο αντι-ουκρανικά posts στα γερμανικά. Το «personalized», το ατομικευμένο, προσωπικό περιεχόμενο που εμφανίζεται στις οθόνες μας, πια, όταν στο YouTube βλέπαμε συγκεκριμένα κανάλια, μας είναι αδιάφορο συχνά και εκνευριστικό γιατί εμφανίζεται παντού μπροστά μας. YouTube shorts, βιντεάκια τάχα μου αστεία και βροχή από ποστ που τάχα θα σε ενδιαφέρουν, ενώ αναρωτιέσαι που είναι εκείνοι που πραγματικά σε ενδιαφέρουν στο Facebook, Instagram reels από κάποιους που δεν ξέρεις και δεν θες να μάθεις. Ο αλγορίθμος μοιάζει να παίζει λοταρία για τις προτιμήσεις μας, που καταντάει εκτεταμένη ενόχληση. Και αυτοί που δεν είναι bots ξαφνικά κάνουν περιεχόμενο με βάση όλα όσους ευνοεί ο αλγόριθμος για να έχουν like! Δηλαδή, αν θέλω εγω τωρα να με διαβάσετε θα πρέπει να βάλω τίτλο: «Νεκρό Διαδυκτίο και η θεωρία της Ειρήνης Μουρτζούκου», γιατί μόνο αυτή τρεντάρει τελευταία!
Βάλε τώρα και και τη ραγδαία ανάπτυξη του generative-AI που έχει κυριεύσει το διαδίκτυο με το 57% του online περιεχομένου να αποτέλεσμα τενχητής νοημοσύνης, ενώ το 50% της online «κίνησης» προέρχεται από bots. Και τα bot δημιουργούν δικά τους bots, τα οποία με τη σειρά τους προγραμματίζουν νέα bots, και ούτω καθεξής. Ε, αν δεν είναι νεκρό, ήδη, το διαδίκτυο μοιάζει τουλάχιστον να ψυχορραγεί! Ποιος είναι ο σκοπός αυτών των bots; Ε, μα και εσείς! Σα να ρωτάμε «άσπρο και στρογγυλό, να η κότα που το έκανε, τι λες να είναι;». Μα, βέβαια, το εταιρικό κέρδος. Η αγορά 5.000 προβολών στο YouTube κοστίζει 15 δολάρια. Πώς λειτουργούν αυτές οι προβολές; Κατά κανόνα, προέρχονται από «click farms» στην Ασία, εγκαταστάσεις με εκατοντάδες smartphone, τα οποία βλέπουν ένα βίντεο για 15 δευτερόλεπτα για μια «προβολή» και πάνε στο επόμενο! Είναι πάρα πολλοί όσοι βρίσκουν το σημερινό Διαδίκτυο βαρετό, πολύ εταιρικό και εμπορικό, που πλασσάρει επικίνδυνες ιδέες, ενώ η δημοτικότητα μιμιδίων όπως το Raptor Jesus όπου ο Ιησούς είναι ερπετόμορφος ή καβάλα σε ερπετά σαν άλογα, Foul Bachelor Frog, με έναν βρωμιάρη βάτραχο και Pepe the Frog, πολύ γνωστή φιγούρα επίσης, ανθρωπόμορφου βατράχου, που οικειοποιήθηκε η alt-right ακροδεξιά στις ΗΠΑ, είναι απόδειξη μιας μορφής AI που μεταλλάσσεται.
Οι άνθρωποι εξακολουθούν να φτιάχνουν το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου και να χρησιμοποιούν για επικοινωνία το Twitter, το Reddit, το Facebook ή το TikTok. Το Διαδίκτυο μπορεί να μας φαίνεται, πολλές φορές βαρετό, αγοραφοβικό, παρορμητικό, άψυχο και αλγοριθμικό, αλλά εμείς είμαστε αυτό και σε αυτό. Το αξιοπρόσεκτο, το πνευματώδες σχόλιο, ή οι εσκεμμένες παρερμηνείες, οι προσωπικές επιθέσεις, οι ατεκμηρίωτες, φρικτές απόψεις, οχλαγωγία που χαρακτηρίζουν τον διαδικτυακό λόγο εξακολουθούν να γίνονται από μας. Αλλά τα σκουπίδια που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη που το περιβάλλουν αυξάνονται.
Το σημερινό Διαδίκτυο, όχι δεν έχει την ποικιλομορφία και την έκπληξη του παρελθόντας, αφού τεράστιες πλατφόρμες μεγάλων εταιρειών, που επιδιώκουν να κερδίσουν χρήματα, αδιαφορούν για κάθε τι άλλο. Και ναι, το Νεκρό Διαδίκτυο είναι μια θεωρία συνωμοσίας, αλλά καταθλιπτικά και φοβικά, κοντά στην πραγματικότητα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.