Σε φάση υλοποίησης εισέρχεται μετά από πολλές και διαφορετικές περιπέτειες η δεύτερη φάση του έργου για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, στην οποία περιλαμβάνεται η δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτερου έργου αστικής ανάπλασης στην Ελλάδα μετά το Ελληνικό.
Σχετικά με το συγκεκριμένο έργο, στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου υπεγράφη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η χρηματοδότηση ύψους 370 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του Μητροπολιτικού Πάρκου έκτασης 541 στρεμμάτων στον Φαληρικό Όρμο. Ο συνολικός προϋπολογισμός για την κατασκευή του πάρκου ανέρχεται σε 370 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωσή του να ορίζεται για το τέλος του 2028. Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση υλοποίησης του έργου από την Περιφέρεια Αττικής και τον περιφερειάρχη, Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Συμβολικά και λειτουργικά το συγκεκριμένο έργο ευρείας αστικής ανάπλασης, έχει σχεδιαστεί προκειμένου να λειτουργήσει ως γέφυρα που ενώνει την Αθήνα με τον Πειραιά και θα ενώνει το ανατολικό και το δυτικό τμήμα της πόλης.
Το περιπετειώδες έργο
Ωστόσο στο έργο πέρασε από αρκετές περιπέτειες πριν φτάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Το προηγούμενο διάστημα κινδύνεψε με απένταξη από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, από όπου χρηματοδοτείται. Ωστόσο η νέα περιφερειακή αρχή υπό τον Νίκο Χαρδαλιά, ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις με τα αρμόδια όργανα και φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επανέναρξή του, σε μία προσπάθεια να διασωθεί το μεγάλης σημασίας έργο για την πρωτεύουσα. Σημειώνεται ότι εις βάρος της Ελλάδας υπήρξαν αυστηρές παρατηρήσεις στο Jaspers, που αποτελεί το όχημα συνεργασίας της Κομισιόν με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και έχει ως αντικείμενο την υποστήριξη έργων στις ευρωπαϊκές περιφέρειες.
Ανοίγει οριστικά ο δρόμος της υλοποίησης
Ωστόσο όπως φαίνεται το έργο έχει ξεμπλοκάρει και εκτός απροόπτου θα υλοποιηθεί. Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές μελέτες με τις απαιτούμενες προσαρμογές. Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκχώρησης των χρημάτων για τις τελικές μελέτες με βάση τις τελευταίες ολιστικές παρεμβάσεις του Jaspers σε σχέση με τεχνικά ζητήματα στου έργου και ο φάκελος του έργο υποβλήθηκε εκ νέου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με τη σειρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τις ενστάσεις της αναφορικά με τις βασικές παραμέτρους της λειτουργίας και διαχείρισής του έργου όπως η συντήρηση, η φύλαξη αλλά και διασφάλιση ενός ανοιχτού και προσβάσιμου σε όλους πάρκου. Για σχεδόν τέσσερα χρόνια το έργο είχε μείνει στάσιμο, ενώ η έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί προϋπόθεση για να γίνει η δημοπράτηση της δεύτερης φάσης του Φαληρικού Όρμου. Η Περιφέρεια Αττικής και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθισαν στο τραπέζι επί προηγούμενης διοίκησης Πατούλη, με αντικείμενο την έγκριση του έργου, χωρίς ωστόσο να βρεθεί κοινός τόπος. Σημειώνεται ότι η πρώτη φάση που αφορούσε στην δημιουργία έργων υποδομής έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
Τι προβλέπει ο σχεδιασμός για το Μητροπολιτικό Πάρκο
Με βάση τον σχεδιασμό προβλέπεται να δημιουργηθεί Μητροπολιτικό Πάρκο με ελεγχόμενη κυκλοφορία αυτοκινήτων και με ελεύθερη πρόσβαση επισκεπτών όλο το εικοσιτετράωρο. Θα γίνει ανασύσταση του αττικού τοπίου με 2.889 δέντρα και 352.374 θάμνους. Θα δημιουργηθούν περιπατητικές διαδρομές, ποδηλατόδρομοι και πεζογέφυρες, 27 μεταλλικά κτίρια-περίπτερα και θα υλοποιηθεί η ανάπλαση υφιστάμενων κτιρίων. Επίσης, πέντε βασικοί εγκάρσιοι άξονες θα συνδέουν τον αστικό ιστό με το Πάρκο. Με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πανέλα στο στέγαστρο των υπαίθριων χώρων στάθμευσης μηχανοκίνητων δικύκλων, ενώ θα κατασκευαστεί Κέντρο Ανάκτησης Νερού στον Ελαιώνα (Κ.Α.Ν.Ε.) από τον υφιστάμενο κεντρικό αποχετευτικό αγωγό ακαθάρτων για άρδευση του πρασίνου εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Φαλήρου.
Στις προβλέψεις με βάση τον σχεδιασμό είναι να δημιουργηθεί ναυταθλητική μαρίνα, τρεις υπόγειοι χώροι στάθμευσης (χωρητικότητας 228, 367 & 298 θέσεων) καθώς και γυμναστήριο – κέντρο ευεξίας, χώροι πολιτισμού, υπαίθριοι χώροι εκδηλώσεων και πολλαπλών χρήσεων καθώς και λοιπές κτιριακές εγκαταστάσεις.
Εντός του πάρκου θα υφίσταται θερινός κινηματογράφος, έξι μίνι γήπεδα ποδοσφαίρου, πέντε γήπεδα τένις, ένα γήπεδο beach volley (με δυνατότητα να λειτουργήσει και ως συναυλιακός χώρος), τρεις κολυμβητικές δεξαμενές-κανάλια. Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών θα υπάρχουν καντίνες, μπαρ και εστιατόρια.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.