Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε. (ΔΙΑΣ) και επικεφαλής του IRIS, έχει καταγράψει ήδη, παρά το νεαρό της ηλικίας της, μια επιτυχημένη πορεία στον τραπεζικό χώρο.
Με ένα ευρύ φάσμα σπουδών αλλά και επαγγελματικής πορείας, η κ. Καμπουρίδου χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ένα από τα ικανότερα στελέχη της γενιάς της. Με πτυχίο πληροφορικής από το ΕΚΠΑ και μεταπτυχιακό δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Stanford στην Καλιφόρνια, και μάλιστα με πλήρη υποτροφία, η Σταυρούλα Καμπουρίδου εργάστηκε στην ΙΒΜ, στην Εθνική Τράπεζα και ήταν σύμβουλος του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα σε θέματα FinTech.
Μέχρι τη ΔΙΑΣ
Μπήκε στο ΕΚΠΑ το 1997, στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών από το οποίο αποφοίτησε τέσσερα χρόνια μετά και μάλιστα με διάκριση, κάνοντας και πτυχιακή εργασία με θέμα: «Προδιαγραφές Τεχνικών Ανάπτυξης Απόδοσης και Ποιότητα Υπηρεσιών Τροφοδοσίας επί Πρωτοκόλλων Διαδικτύου (IP) Ασυρμάτων Δικτύων».
Αυτή της η διάκριση δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη, και λίγους μήνες αργότερα μπήκε με πλήρη υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Stanfordόπου μάλιστα υπήρξε και βοηθός διδασκαλίας αλλά και βοηθός έρευνας.
Το 2005 ξεκίνησε στην IBM, όπου παρέμεινε μέχρι το 2009. Μάλιστα το 2006 πήρε το βραβείο «Καλύτερου Νεοπροσληφθέντος στελέχους (Rookie) της Χρονιάς» από την IBM Ευρώπης, για την επίτευξη ανώτατου στόχου πωλήσεων νεοπροσλαμβανόμενου εργαζομένου της IBM στην Ευρωπαϊκή επικράτεια με υπέρβαση των στόχων εσόδων και κέρδους κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 280%. Η σκληρή της δουλειά και οι στόχοι που πετύχαινε, την αναβάθμισαν σε Ειδικό Πωλήσεων Υλικού Η/Υ (Hardware)και αργότερα σε Διευθύντρια Πωλήσεων Εξοπλισμού στην IBM, υπεύθυνη για τους τομείς των Τραπεζών και Τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.
Το 2009 αποχώρησε από την IBM και μετέβη στην Εθνική Τράπεζα, όπου πέρασε από διάφορες θέσεις, όπως Διευθύντρια Τμήματος Προμηθειών Πληροφορικής του Ομίλου, πριν αποχωρήσει το 2016 για να πάει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Εκεί, ηγήθηκε των πρωτοβουλιών FinTech, ως Σύμβουλος του Διοικητή της ΤτΕ, όπως της δημιουργίας του Hub τον Μάρτιο του 2019 και του RegulatorySandbox που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πορεία στη ΔΙΑΣ
Η Σταυρούλα Καμπουρίδου ηγείται από το 2021 της ΔΙΑΣ που είναι ο Εθνικός Φορέας Εκκαθάρισης Διατραπεζικών Πληρωμών και εργατικότητά της έφερε αποτελέσματα, κάτι που φάνηκε από την αρχή.
Το 2022 οι τιμολογημένες συναλλαγές που επεξεργάστηκε η ΔΙΑΣ ανήλθαν σε 368 εκατομμύρια, με την αξία τους να ανέρχεται σε 407 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσια του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ φέτος αναμένεται να προσεγγίσει το επίπεδο των 400 εκατ. συναλλαγών, αξίας 450 δισ. ευρώ. Μάλιστα, με βάση τα δεδομένα στοιχεία, το 2025 η ΔΙΑΣ ΑΕ αναμένεται πως θα ξεπεράσει το όριο των 500 εκατομμυρίων συναλλαγών.
Τα τελευταία τρία χρόνια, η ΔΙΑΣ πέτυχε σωρευτική αύξηση κατά 43,4% στις τιμολογημένες συναλλαγές, κατά 47,6% στα έσοδα και κατά 235,1% στα καθαρά κέρδη (EAT), σε σύγκριση με το 2020. Ενώ παράλληλα θα διανείμει μέρισμα, ύψους €6,92 ανά μετοχή για το οικονομικό έτος 2023, ποσό που αποτελεί ρεκόρ από το 2002, έτος που ξεκίνησε η ΔΙΑΣ να δίνει μερίσματα.
Και η «γιγάντωση» του IRIS
Παράλληλα η κ. Καμπουρίδου είναι αυτή που τρέχει και έχει «γιγαντώσει» το σύστημα IRIS, το οποίο αποτελεί μια επανάσταση στο διατραπεζικό σύστημα, αντιπροσωπεύοντας μάλιστα το 68% των Άμεσων Πληρωμών της ΔΙΑΣ.
Tο ποσό των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2023 με IRIS φθάνει το 1,9 δισ. ευρώ (αύξηση 191% έναντι του 2023) και αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.
Από την από την αρχή του έτους έως και τα τέλη Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν 34 εκατ. συναλλαγές, με περίπου 3,68 δισ. ευρώ σε αξία, παρουσιάζοντας αύξηση 150% και 116% αντίστοιχα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2023.Στόχος της κ. Καμπουρίδου όπως έχει πει πολλές φορές, είναι το IRISνα γίνει προσιτό σε όλους, και «να το χρησιμοποιούμε χωρίς να καταλαβαίνουμε πως το χρησιμοποιούμε».
Το σύστημα IRIS έχει ήδη εγκατασταθεί από 551.000+ επαγγελματίες, εκ των οποίων οι 395.000 το ενεργοποίησαν εντός του 2024.
Η επιτυχία του IRIS φέρνει χαμηλότερες προμήθειες στα εμβάσματα, καθώς από τον Ιανουάριο και οι τράπεζες θα πρέπει να εξισώσουν προς τα κάτω τις χρεώσεις που επιβάλλουν για την αποστολή χρημάτων, όχι μόνο εντός συνόρων, αλλά και προς τράπεζες της ευρωζώνης.
Παράλληλα προωθείταιη υποχρεωτική εφαρμογή του στο σύνολο της αγοράς, η επέκταση του ορίου συναλλαγών στα 1000 ευρώ και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα IRIS.
Aπό τον Ιανουάριο του 2025 καταργείται η διπλή τιμολόγηση για την αποστολή εμβασμάτων, αν δηλαδή πρόκειται για απλό έμβασμα που τα χρήματα εμφανίζονται στον λογαριασμό του δικαιούχου με καθυστέρηση ωρών ή ημερών, ή για άμεση πίστωση, που τα χρήματα φαίνονται το επόμενο δευτερόλεπτο και που τώρα αυτή η υπηρεσία χρεώνεται πιο ακριβά από τις τράπεζες.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.