18 Νοέ 2024
READING

Tα μερίδια στην πίτα από τις μεγάλες βιομηχανίες καφέ στην Ελλάδα

4 MIN READ

Tα μερίδια στην πίτα από τις μεγάλες βιομηχανίες καφέ στην Ελλάδα

Tα μερίδια στην πίτα από τις μεγάλες βιομηχανίες καφέ στην Ελλάδα

Από μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις, οι οποίες εισάγουν κόκκους καφέ και στη συνέχεια τους επεξεργάζονται και τους συσκευάζουν, κυριαρχείται η αγορά του καφέ στην Ελλάδα. Ανάλογα με την κάθε επιμέρους κατηγορία καφέ, κυρίαρχες είναι διαφορετικές βιομηχανίες κατά κύριο λόγο πολυεθνικές.

Επιμερίζοντας λοιπόν σε κατηγορίες την αγορά του καφέ, ηγετική θέση στον ελληνικό καφέ κατέχει η NestleHellas, με τον Λουμίδη Παπαγάλο, η οποία σύμφωνα με την ICAP εκτιμάται ότι το 2023 είχε μερίδιο μεταξύ 45% έως και 48% στη συγκεκριμένη κατηγορία. Στον ελληνικό ακολουθεί από πλευράς μεριδίων η JacobsDouwe Egberts με τον καφέ Bravo, η οποία εκτιμάται σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ότι είχε μερίδιο μεταξύ 9% και 12% στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς. Σε αυτή την κατηγορία ωστόσο δραστηριοποιούνται και μικρότερου βεληνεκούς όπως είναι η Αρχοντάκης με έδρα την Κρήτη, η Δάνδαλης ΑΕΒΕ καθώς και η Ουζούνογλου Α.Β.&Ε.Ε. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι εάν απομονώσει κανείς τα μερίδια των προαναφερόμενων εταιρειών στον τυποποιημένο ελληνικό καφέ που πωλείται από τα σούπερ μάρκετ, είναι υψηλότερα.

Πρώτη δύναμη η Nestle στον στιγμιαίο

Στον στιγμιαίο καφέ κυρίαρχη είναι και εδώ η Nestle Hellas με τον Nescafe. Το μερίδιό της εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 77% έως και 80% για το 2023. Αντίστοιχα, το μερίδιο της Jacobs Douwe Egberts εκτιμάται στη συγκεκριμένη κατηγορία μεταξύ 5% έως και 8%. Πρόκειται για μία κατηγορία όπου ρόλο διαδραματίζουν επίσης και επιχειρήσεις όπως η Αναστασόπουλος Βασίλειος Εισαγωγική – Εμπορική Καφέ Α.Ε.

Η Kaffea Terra κυριαρχεί στον εσπρέσο στην Ελλάδα

Στον εσπρέσο, διαχρονικά την πρωτιά κατέχει η Kafea Terra Food & Drinks, με τις μάρκες Illy, Dimello και Area51. Το μερίδιό της εκτιμάται περίπου στο 28% για το 2023. Σημαντική είναι η συμμετοχή στην κατηγορία του εσπρέσο από εταιρείες όπως η Beverage Worlds με τον καφέ Lavazza, η ΑΒΕΚ Βεκράκος με τον Hausbrandt, η Nestle Hellas με τον Buondi. Ανοδική πορεία παρουσιάζει όμως και η Coca-Cola 3E, με τις μάρκες CostaCoffee και Vergnano.

Στον καφέ φίλτρου, την πρώτη θέση από πλευράς μεριδίων διατηρεί η Jacobs Douwe Egberts, με μάρκες όπως Jacobs, Bravo, Maxwell House, το μερίδιο της οποίας εκτιμάται ότι κινήθηκε στο φάσμα του 45% έως και 50% το 2023.

Ανερχόμενη κατηγορία είναι και οι κάψουλες καφέ, όπου διατηρούν δραστηριότητα πολλές επιχειρήσεις. Σημαντικός είναι ο ρόλος και η παρουσία της Nesrpesso Ελλάς στο συγκεκριμένο τομέα.

Τα τελευταία χρόνια μέρος της αγοράς καφέ έχει μετατοπιστεί και στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία πωλούνται μέσω αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Η χαμηλότερη τιμή πώλησης σε σχέση με τα επώνυμα, είναι αυτή που αποτελεί βασικό κριτήριο για τους καταναλωτές που επιδιώκουν να μειώσουν τα έξοδά τους.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, βασικό κανάλι διάθεσης του καφέ μέχρι το 2019 αποτελούσε το επαγγελματικό (χώροι μαζικής εστίασης όπως καφετέριες, εστιατόρια, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, ξενοδοχειακές μονάδες κ.λπ.), με το λιανεμπόριο (κυρίως τα supermarkets) να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση. Τα δεδομένα ωστόσο άλλαξαν από το 2020 και μετά. Το κανάλι της λιανικής και των supermarket αποτέλεσε κυρίαρχο κανάλι διανομής το 2022-2023 με εκτιμώμενο ποσοστό 55%-58%. Σε αυτό συνέβαλε και η αύξηση της κατανάλωσης του καφέ espresso κυρίως από το σπίτι λόγω της πανδημίας, καθώς και οι ανατιμήσεις που μετατοπίζουν την κατανάλωση του καφέ εντός σπιτιού.

Όσον αφορά τους χώρους μαζικής εστίασης, το εν λόγω κανάλι διάθεσης εκτιμάται ότι κάλυψε περίπου το 40%. Τέλος, τα καφεκοπτεία εκτιμάται ότι απέσπασαν το 2% – 5% της συνολικής κατανάλωσης καφέ.

Η συνολική εγχώρια κατανάλωση καφέ σε ποσότητα εκτιμάται σε 40.450 τόνους το 2023, αυξημένη κατά 1,3% σε σχέση με το 2022. Για το 2024 αναμένεται περαιτέρω άνοδος της κατανάλωης κατά περίπου 1,6%.

Από τις επιμέρους κατηγορίες, ο καφές espresso κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής κατανάλωσης το 2023, αποσπώντας μερίδιο 41,3%, ενώ ο ελληνικός καφές εκτιμάται σε 33,3%. Ο στιγμιαίος καφές κατέλαβε ποσοστό 12,7% επί της συνολικής κατανάλωσης, ο φίλτρου το 8,7% και οι κάψουλες το 4% περίπου. Η συνολική εγχώρια αγορά του καφέ σε αξία σε τιμές χονδρικής εκτιμάται σε 650 εκατομμύρια ευρώ το 2023, με τον καφέ espresso να έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή με περίπου 47%.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.