17 Ιαν 2025
READING

Αναγνώριση και συνεχείς αναβαθμίσεις για το Λιμάνι του Πειραιά

4 MIN READ

Αναγνώριση και συνεχείς αναβαθμίσεις για το Λιμάνι του Πειραιά

Αναγνώριση και συνεχείς αναβαθμίσεις για το Λιμάνι του Πειραιά

Εκτός των σημαντικών επιδόσεων που σημειώνονται στις προβλήτες εμπορευματοκιβωτίων του, το Λιμάνι του Πειραιά συνεχίζει να είνα ένα άκρως επιτυχημένο επιβατικό κέντρο της Ευρώπης, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Αυτό επιβεβαιώθηκε άλλη μία φορά, αφού το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας έλαβε το βραβείο «Ferry Shipping Port of the Year 2024» σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για την Ακτοπλοΐα (European Ferry Shipping Summit), η οποία έλαβε χώρα για πρώτη φορά φέτος στην Ελλάδα.

Οι συνεχείς επενδύσεις στο ελληνικό λιμάνι έχουν οδηγήσει στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και των υπηρεσιών μετατρέποντας τον Πειραιά στο πιο πολυσύχναστο λιμάνι της Ευρώπης και ένα από τα πιο πολυσύχναστα του κόσμου. Το λιμάνι του Πειραιά εξυπηρετεί περίπου 20 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, αποτελώντας τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά, αλλά και μία εκ των βασικών πύλεων σύνδεσης της Ευρώπης.

Οι Εγκαταστάσεις στο Επιβατικό Κομμάτι του Λιμένα

Το επιβατικό κομμάτι του λιμένα του Πειραιά χωρίζεται σε δύο μέρη – την κρουαζιέρα και την ακτοπλοϊα. Παρακάτω θα δούμε τη δομή των εγκαταστάσεων στο ελληνικό λιμάνι, αλλά και τις επιδόσεις του τελευταίου έτους.

Δραστηριότητα στον Τομέα της Κρουαζιέρας

Η ΟΛΠ Α.Ε. διαθέτει 3 επιβατικούς σταθμούς κρουαζιέρας, με ως και 11 θέσεις ελλιμενισμού (αναλόγως του μήκους των πλοίων), 240 θέσεις στάθμευσης λεωφορείων και 1 ελικοδρόμιο.

Ο Τερματικός Σταθμός Α – Μιαούλης είναι ο κύριος τερματικός σταθμός κρουαζιέρας και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το κέντρο του Πειραιά, λειτουργεί όλο το 24ωρο, με δυνατότητα εξυπηρέτησης 12.000 επιβατών και συνολική επιφάνεια 8.000 τ.μ.

Ο δεύτερος τερματικός σταθμός – Θεμιστοκλής κατασκευάστηκε το 2013 σε έναν χώρο  6.000  τ.μ.  και  διαθέτει  δύο  προβλήτες  με  βάθος  11  μέτρων. Οι προβλήτες είναι ικανοί να  δεχτούν  μεγάλα κρουαζιερόπλοια με περισσότερους από 4.500 επιβάτες.

Ο τερματικός σταθμός Γ – Αλκίμος λειτουργεί εδώ και 11 χρόνια, αλλά πραγματοποιήθηκαν έργα ανακαίνισης και επέκτασης το 2016. Πλέον ο σταθμός διαθέτει χώρο  2.100  τ.μ.,  με  δυνατότητα εξυπηρέτησης  έως  και  3.000  επιβατών.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το 2023 ο κλάδος της κρουαζιέρας σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο τόσο σε επίπεδο προσεγγίσεων όσο και σε επίπεδο επιβατικής κίνησης με τη συνολική διακίνηση να ανέρχεται σε 1.484.788 επιβάτες (έναντι 880.416 το 2022), καταγράφοντας ποσοστιαία αύξηση 68,6%. Επιπλέον, 12,3% αύξηση σημειώθηκε και στον αριθμό των προσεγγίσεων των πλοίων. Οι κατάπλοι κρουαζιερόπλοιων έφτασαν τους 760 το 2023, όταν την προηγούμενη χρονιά η καταμέτρηση είχε σταματήσει στους 677.

Δραστηριότητα στον Τομέα της Ακτοπλοΐας

Όσον αφορά την ακτοπλοϊκή δραστηριότητα του λιμανιού, αυτή εξυπηρετείται από 4 εξοπλισμένους επιβατικούς  σταθμούς – Ακτής Βασιλειάδη, Ηετίωνας Ακτής, Αγίου Διονυσίου και Ακτής Τζελέπη.

Ανάμεσα στα πρόσφατα έργα αναβάθμισης των ακτοπλοϊκών εγκαταστάσεων του ΟΛΠ βρίσκουμε την εισαγωγή ψηφιακών οθονών πληροφοριών για τους επιβάτες, την κατασκευή πεζογέφυρας, τη δωρεάν υπηρεσία μεταφοράς εντός του λιμένα, τον διάδρομο 3 χιλιομέτρων για άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς και τη δημιουργία 130 θέσεων στάθμευσης και 13 σταθμών ταξί.

Η  δραστηριότητα  της  ακτοπλοΐας  κατέγραψε  αύξηση  τόσο στις  διαδρομές  πλοίων όσο και  στις  ροές  επιβατών/οχημάτων συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, η συνολική διακίνηση επιβατών στις εσωτερικές γραμμές σημείωσε άνοδο της τάξης 7,9% το 2023 με 16.158.776 επιβάτες έναντι 14.976.394 το προηγούμενο έτος. Επίσης, αύξηση κατά 3,8% καταγράφηκε και στον τομέα διακίνησης οχημάτων με 2.878.422 οχήματα για το 2023. Τέλος, η αύξηση στις προσεγγίσεις των πλοίων ξεπέρασε το 6% με τους κατάπλους να φτάνουν τους 14.534 το 2023 έναντι 13.694 το 2022.

Τα Έργα Αναβάθμισης Συνεχίζονται

Περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου της κρουαζιέρας αναμένεται τα επόμενα χρόνια καθώς εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2021-2027 το σημαντικό λιμενικό έργο για την επέκταση του προβλήτα Θεμιστοκλη στο λιμάνι του Πειραιά. Το συνολικό κόστος ξεπερνάει τα 114 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 87 εκατ. ευρώ αφορούν την συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και τα υπόλοιπα 27 εκατ. ευρώ την συμμετοχή του ΟΛΠ.

Στο έργο προβλέπεται η επέκταση και η διαπλάτυνση του μόλου Θεμιστοκλέους, καθώς και η κατασκευή νέου προβλήτα στη Νότια πλευρά του κεντρικού λιμένα. Επιπλέον, έχει σχεδιαστεί η δημιουργία υποστηρικτικών χερσαίων δικτύων όπως απορροής υδάτων, τηλεπικοινωνιών, παροχής ρεύματος και νερού. Οι προβλήτες, σύμφωνα με την απόφαση, θα κατασκευαστούν με συνδυασμό «caissons» από ενισχυμένο σκυρόδεμα και προκατασκευασμένους κάθετους πυλώνες με πλάκα επικάλυψης επίσης από ενισχυμένο σκυρόδεμα.

Το έργο περιλαμβάνεται στο MasterPlan του ΟΛΠ, το οποίο έχει προβλέψει υποστηρικτικές επενδύσεις για να αναβαθμίσουν ακόμη παραπάνω τον κλάδο της κρουαζιέρας του Πειραιά. Αυτές οι επενδύσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κατασκευή ενός σταθμού επιβατών και τη δημιουργία δικτύων τοπικής μεταφοράς για την σύνδεση του σταθμού κρουαζιέρας με την πόλη του Πειραιά και τα δίκτυα συγκοινωνιών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.