18 Δεκ 2024
READING

Το ελληνικό μέλι που διακρίθηκε το καλύτερο στον κόσμο πάνω από τα νεοζηλανδέζικα Μānuka των 500 ευρώ

4 MIN READ

Το ελληνικό μέλι που διακρίθηκε το καλύτερο στον κόσμο πάνω από τα νεοζηλανδέζικα Μānuka των 500 ευρώ

Το ελληνικό μέλι που διακρίθηκε το καλύτερο στον κόσμο πάνω από τα νεοζηλανδέζικα Μānuka των 500 ευρώ

Πριν από μερικές ημέρες ένα θυμαρίσιο μέλι που παράγεται στη Σύρο, έγινε το καλύτερο μέλι στον κόσμο. Κάτι που προκύπτει από τα αποτελέσματα του παγκοσμίου βεληνεκούς διαγωνισμού London International Taste Awards, όπου έλαβε την ανώτερη διάκριση «Platinum», υπερβαίνοντας μέλια παγκοσμίου φήμης όπως είναι τα νεοζηλανδέζικα Manuka, πέντε από τα οποία κατετάγησαν αμέσως μετά το ελληνικό στη δεύτερη θέση των διακρίσεων με βραβεία «Gold».

Πίσω από τη συγκεκριμένη παραγωγική προσπάθεια βρίσκεται ο Συριανός μελισσοκόμος, Γεράσιμος Σκορδίλης. «Βραβευόμαστε ανελλιπώς στον συγκεκριμένο διαγωνισμό κάθε χρόνο από το 2019 έως και σήμερα. Διατηρούμε περιορισμένη παραγωγή, αναδεικνύοντας σε κύριο μέλημά μας την ποιότητά του. Αυτή τη φορά καταφέραμε να επικρατήσουμε των μελιών Mānuka, η συμμετοχή των οποίων στη φετινή διοργάνωση έδωσε ακόμα μεγαλύτερη αξία στον διαγωνισμό», λέει ο μελισσοκόμος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή κιλού για τα Mānuka που συμμετέχουν στον διαγωνισμό με βάση τα βιοδραστικά τους χαρακτηριστικά κυμαίνεται μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ το κιλό. Το μέλι Mānuka παράγεται από ευρωπαϊκές μέλισσες (Apis mellifera) που αναζητούν τροφή στο φυτό mānuka (Leptospermum scoparium), το οποίο σύμφωνα με στοιχεία προέρχεται από την Αυστραλία και αναπτύσσεται ελεύθερο σε όλη τη νοτιοανατολική Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Οι Νεοζηλανδοί έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα προϊόν παγκόσμιας εμβέλειας, στηρίζοντάς το και με οργανωμένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες αλλά και με στοχευμένες κινήσεις μάρκετινγ και προώθησης. Το Υπουργείο Πρωτογενών Βιομηχανιών της χώρας έχει αναπτύξει ένα κυβερνητικό πρότυπο που ονομάζεται Mānuka Honey Science Definition test για να προσδιορίσει ότι όλο το μέλι mānuka είναι αγνό όταν φεύγει από τη χώρα. Η δοκιμή περιλαμβάνει πέντε χαρακτηριστικά, τέσσερα από τα οποία είναι χημικά και ένα από τα οποία είναι το DNA του Leptospermum scoparium.

Στόχος η τιμή για το ποιοτικό ελληνικό μέλι

Ο ίδιος επισημαίνει ότι το μέλι που παράγει στη Σύρο «αξίζει να είναι το ακριβότερο μέλι στον κόσμο. Είναι κάτι που προσπαθούμε να πετύχουμε. Πεποίηθησή μου είναι ότι αυτό δεν είναι ακατόρθωτο αρκεί να εντοπίσει ο κάθε μελισσοκόμος την κατάλληλη αγορά που είναι ώριμη να δεχτεί, να πληρώσει και να καταναλώσει ένα τέτοιο μέλι».

Αυτή τη στιγμή το Melisyros πωλείται στη Γαλλία με τιμή 50 ευρώ το κιλό στη χονδρική, όπως αναφέρει ο Γεράσιμος Σκορδίλης. Ωστόσο οι μεγαλύτερες ποσότητες διατίθενται στην Ελλάδα. Αποτελεί στοίχημα για το ελληνικό μέλι να μπορέσει να παρουσιάσει τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, να γίνει γνωστό στο διεθνές κοινό και να διεκδικήσει καλύτερες τιμές τα επόμενα χρόνια, διαφεύγοντας από τις κατά καιρούς αθέμιτες και αδόκιμες πρακτικές εκπροσώπων του κλάδου στην Ελλάδα, που στοχεύουν στο εύκολο κέρδος, παράγοντας, εισάγοντας ή αναμειγνύοντας αμφιβόλου ποιότητας μέλι.

«Για να στηρίξουμε την προσπάθειά μας να πετύχουμε καλύτερες τιμές για το μέλι, σκοπεύουμε ως επιχείρηση να βασιστούμε στις διεθνείς επιστημονικές έρευνες και πιστοποιήσεις που απαιτούνται αλλά και στις διακρίσεις που έχουμε λάβει τα τελευταία χρόνια σε διεθνείς διαγωνισμούς», λέει ο Γεράσιμος Σκορδίλης.

90% περιεκτικότητα σε γυρεόκοκκο

Ένα από τα βασικά βιοδραστικά στοιχεία του θυμαρίσιου μελιού της Σύρου που ο ίδιος παράγει, είναι η υψηλότερη δυνατή περιεκτικότητα σε γυρεόκοκκο, η οποία αγγίζει το 90%.

Το μέλι περιέχει ένα σημαντικό αριθμό κόκκων γύρης από τα φυτά που επισκέπτεται η μέλισσα για να μαζέψει την πρώτη ύλη για την παραγωγή μελιού. Όσο πιο υψηλό είναι αυτό το ποσοστό, τόσο πιο καθαρό και δυνατό στις ιδιότητες και την γευση είναι το μέλι. «Εκτός από το θυμαρίσιο έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμού το μέλι από φασκόμηλο και το μέλι ερείκης», προσθέτει.

Ο Γεράσιμος Σκορδίλης, 39 ετών σήμερα, εργαζόταν πριν από περίπου 15 χρόνια ως διευθυντής στο Καζίνο της Σύρου. «Αναζητούσα κάτι διαφορετικό στη ζωή μου, μέσα από την επαφή μου με τη φύση. Ξεκίνησα να διαβάζω για τη μελισσοκομία και απέκτησα τα πρώτα μου μελίσσια. Μαγεύτηκα από τον κόσμο της μέλισσας. Την πρώτη χρονιά αγόρασα 11 μελίσσια και τα έχασα όλα την αμέσως επόμενη χρονιά. Διαπίστωσα ότι το να μπορέσω να διατηρήσω τα μελίσσια μου ήταν πολύ δύσκολο λόγω της έντονης ανομβρίας που πλήττει το νησί».

Νομαδική μελισσοκομία σε Τήνο και Άνδρο

«Παρακολούθησα αρκετά σεμινάρια μελισσοκομίας, συνομιλώντας ταυτόχρονα με πανεπιστήμια και καθηγητές πανεπιστημίου, προκειμένου να ενισχύσω το γνωστικό και εμπειρικό μου υπόβαθρο. Σιγά σιγά κατάφερα να αυξήσω τα μελίσσια μου. Το 2019 αποφάσισα να ασχοληθώ αποκλειστικά με τη μελισσοκομία, δημιουργώντας το brand, “Melisyros”. Αυτό που με κράτησε και συνεχίζει να μου κινεί το ενδιαφέρον, είναι ότι έκανα το χόμπι μου, δουλειά. Για να διασώσω τα μελίσσια μου, ταξιδεύω ως νομάς μελισσοκόμος στην Άνδρο και την Τήνο, λόγω του ότι στη Σύρο δεν υπάρχει φθινοπωρινή ανθοφορία. Στη συνέχεια, επιστρέφω την άνοιξη στο νησί, προκειμένου να συνεχίσω την ανάπτυξη του νησιού εδώ. Σήμερα παράγω περίπου 2 τόνους ανά έτος, ενώ διαθέτω 300 μελίσσια».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.