18 Δεκ 2024
READING

Μακεδονία Παλλάς: Η επιστροφή στην κερδοφορία μετά από χρόνια αρνητικών αποτελεσμάτων

4 MIN READ

Μακεδονία Παλλάς: Η επιστροφή στην κερδοφορία μετά από χρόνια αρνητικών αποτελεσμάτων

Μακεδονία Παλλάς: Η επιστροφή στην κερδοφορία μετά από χρόνια αρνητικών αποτελεσμάτων

Μετά από πολλές περιπέτειες και αρκετά χρόνια ζημιογόνων αποτελεσμάτων το ιστορικό ξενοδοχείο Μακεδονίας Παλλάς κατάφερε να γυρίσει σε κερδοφορία. Ο ομογενής επιχειρηματίας, Ιβάν Σαββίδης, επένδυσε πολλά χρήματα πριν από μερικά χρόνια για την ανακατασκευή του, όταν το απέκτησε.

Έτσι, το 2023 ο κύκλος εργασιών του ξενοδοχείου ήταν 15,78 εκατομμύρια ευρώ από 14,12 εκατομμύρια ευρώ το 2022 και τα κέρδη άγγιξαν τις 430,96 χιλιάδες ευρώ προ φόρων, από ζημίες 1,14 εκατομμυρίων ευρώ. Η θεαματική στροφή μετά από μία σειρά ζημιογόνων χρήσεων, είναι ένα γεγονός που μεταξύ άλλων, οφείλεται στην ανάπτυξη της ξενοδοχειακής δραστηριότητας, τις μετακινήσεις και τα συνέδρια που έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη, ενώ για φέτος η εικόνα στο τέλος της χρονιάς που ολοκληρώνεται σε περίπου ενάμισι μήνα αναμένεται ότι θα είναι ακόμα περισσότερο βελτιωμένη, όπως τουλάχιστον εκτιμά η διοίκηση του ξενοδοχείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο Σαββίδης το είχε μισθώσει και πριν ξεκινήσει η ανακαίνισή του, ο τζίρος το 2014 ήταν μόλις 7,5 εκατομμύρια ευρώ με ζημίες 295,5 χιλιάδες ευρώ, το 2015 ο τζίρος ήταν 9,4 εκατομμύρια ευρώ με ζημίες 388,16 χιλιάδων ευρώ. Το 2016 ο τζίρος ήταν 8,7 εκατομμύρια ευρώ και οι ζημίες 1,29 εκατομμύρια ευρώ. Η ζημιογόνος πορεία του ιστορικού ξενοδοχείου συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια, για να διακοπεί τελικά το 2023. Γεγονός που δείχνει ότι πλέον ήρθε η εποχή της αντιστροφής του νομίσματος και της νέας πορείας για την επιχείρηση, η οποία έχει όλα τα εχέγγυα για να κινηθεί με ακόμα καλύτερους ρυθμούς τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Η επένδυση «αναζωογόνησης» των 12,4 εκατομμυρίων ευρώ και ο Σαββίδης

Ως προς την εξελικτική του πορεία, θα σας θυμίζω ότι το φθινόπωρο του 2013 η εταιρεία LLC Atlantis Pak, συμφερόντων του ήδη μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ τότε, Ιβάν Σαββίδη, ήταν εκείνη που κέρδιζε τον διαγωνισμό για τη μακροχρόνια μίσθωση για 30 χρόνια, με δικαίωμα παράτασης για ακόμα 10 χρόνια, του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς, στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Περίπου δύο χρόνια μετά την υπογραφή σύμβασης για την 30ετή μίσθωση του ξενοδοχείου οι επικεφαλής του ομίλου ανακοίνωναν την υλοποίηση επένδυσης ύψους 12,4 εκατ. ευρώ για την ολική ανακαίνιση του εμβληματικού ξενοδοχείου, με στόχο να καταστεί σημείο αναφοράς στον τομέα του, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Την ανακαίνισή του ανέλαβε η αρχιτεκτονική ομάδα της οποίας ηγήθηκε η Μαρία Κατσαρού – Βαφειάδη, θέτοντας ως πρότυπο στην ανακατασκευή του κτιρίου, τον σεβασμό της υφιστάμενης αρχιτεκτονικής και την ανάδειξη των χαρακτηριστικών εκείνων που το κατέστησαν ξεχωριστό στη διάρκεια των ετών.

Η δημιουργία του ξενοδοχείου σε σχέδια Δοξιάδη

Το Ταμείο Ασφαλίσεως Προσωπικού ΟΤΕ (ΤΑΠ-ΟΤΕ) αγόρασε το 1960 το οικόπεδο, έκτασης 10.000 τ.μ. με την μόνη υποχρέωση να χτιστεί το ξενοδοχείο. Τα εγκαίνια έγιναν στις 26 Οκτωβρίου 1971. Στη συνέχεια το ΤΑΠ-ΟΤΕ εντάχθηκε στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Το ξενοδοχείο είναι έργο του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δοξιάδη, μίας προσωπικότητας που σφράγισε με εξαιρετικές διαχρονικές δημιουργίες τη μεταπολεμική Ελλάδα. Και έχει καταφέρει για περισσότερα από 50 χρόνια να ταυτιστεί με την ιστορία και τις εξελίξεις της Θεσσαλονίκης. Τόσο λόγω θέσης αλλά και λόγω των υπηρεσιών και του ευρύτερου brand name που έχει καταφέρει να δημιουργήσει στη διάρκεια των ετών.

Σημείο καμπής για την εξέλιξή του αποτέλεσε όταν ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη που διαχειριζόταν το ιστορικό ξενοδοχείο από το 1994 ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από αυτό στο τέλος του 2011.

Το ΙΚΑ (μετάπειτα ΕΦΚΑ), στο οποίο ανήκει το κτίριο, εισήλθε με διεθνή διαγωνισμό νέο μισθωτή. Το ξενοδοχείο έχει ταυτιστεί με την ιστορική ομιλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το μπαλκόνι του Μακεδονία Παλλάς το 1974, του Ανδρέα Παπανδρέου το 1985, τα υπουργικά συμβούλια τη δεκαετία του ’80,τη η συνάντηση του πρωινού της Παρασκευής κάθε χρόνο πριν από τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης με φορείς και μεμονωμένα πρόσωπα από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Στα δωμάτιά του βρήκαν καταφύγιο για κάποιες νύχτες της ζωής τους η Μελίνα Μερκούρη, η Ρίτα Χέιγουορθ, η Κατρίν Ντενέβ, ο Αντονι Κουίν, συμβάλλοντας στο να δημιουργηθεί ο μύθος του εμβληματικού ξενοδοχείου της συμπρωτεύουσας. Μεταξύ των πελατών του υπήρξε και ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος ταξιδεύοντας στη Θεσσαλονίκη με την αποστολή της Νάπολι που αγωνιζόταν κόντρα στον ΠΑΟΚ, διέμεινε σε μία από τις σουίτες του πέμπτου ορόφου.

Τα δεδομένα φαίνεται ότι αλλάζουν. Και ότι η διαρκής ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος πανελλαδικά τα τελευταία τρία χρόνια, μετά τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης αλλά και της πανδημίας, δημιουργεί ένα συνολικό αποτύπωμα όχι μόνο για το εγχώριο τουριστικό προϊόν αλλά και για την εθνική οικονομία συνολικά. Μέρος όλης αυτής της συνθήκης αποτελεί και το Μακεδονία Παλλάς, η πορεία και η εικόνα του οποίου μπορούν να αποτελέσουν τον σηματωρό για την πορεία της τουριστικής δραστηριότητας της συμπρωτεύουσας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.