22 Ιαν 2025
READING

Οι «μικρές» εταιρείες πληροφορικής που έχουν πάρει έργα πολλών εκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης

4 MIN READ

Οι «μικρές» εταιρείες πληροφορικής που έχουν πάρει έργα πολλών εκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Οι «μικρές» εταιρείες πληροφορικής που έχουν πάρει έργα πολλών εκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει μετά βεβαιότητας βοηθήσει τα μέγιστα στην ανάπτυξη όλων των εγχώριων εταιρειών του κλάδου πληροφορικής, καθώς τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου είναι πολλά και όλοι έχουν πάρει σημαντικό μερίδιο από την πίτα, εκτοξεύοντας ταυτόχρονα τα μεγέθη τους.

Φυσικά, από τα 4,3 δις. ευρώ που υπολογίζονται ότι είναι οι υπογεγραμμένες συμβάσεις έργων δημοσίου για τον ψηφιακός μετασχηματισμό, τη μερίδα του λέοντος έχουν πάρει οι μεγάλοι παίκτες του κλάδου (ΟΤΕ, Nova, Vodafone, Unisystems), ωστόσο και μικρότερες εταιρείες που πριν το 2019 ήταν λίγο-πολύ άγνωστες στο ευρύ κοινό, έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν, «χτυπώντας» έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που ξεπερνούν τα 680 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα προέρχονται από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από το 2019 μέχρι σήμερα, οι εταιρίες τεχνολογίας και πληροφορικής, έχουν υπογράψει συμβάσεις που ξεπερνούν τα 4,3 δις. ευρώ για έργα σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα, κάποια από τα οποία έχουν ολοκληρωθεί ενώ άλλα βρίσκονται σε φάση υλοποίησης. Οι προϋπολογισμοί των επενδύσεων από το κράτος στην Πληροφορική είναι πλέον 10 φορές υψηλότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με το μείγμα να έχει διαφοροποιηθεί εξαιτίας του Ταμείου Ανάκαμψης. Πράγμα που φυσικά έχουν εκμεταλλευθεί και οι μικρότερες του κλάδου, ενισχύοντας οριζόντια την ανάπτυξή τους.

Η Cosmos και η Q&R

Τα περισσότερα έργα (από θέμα αξίας συμβάσεων) εκ των μικρότερων εταιρειών του κλάδου πληροφορικής έχει αναλάβει η Cosmos Business του Δημήτρη Δάφνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η συνολική αξία των συμβάσεων που έχει υπογράψει η εταιρεία πληροφορικής ξεπερνούν τα 196 εκατ. ευρώ, ποσοστό που αποτελεί το 4,51% επί της συνολικής αξίας των συμβάσεων των 4,3 δις. ευρώ.

Το μεγάλο όπλο του ομίλου είναι τα έργα πληροφορικής του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, στα οποία η εταιρεία είναι ενεργή, έχοντας ένα ανεκτέλεστο που φτάνει τα 155 εκατ. ευρώ. Η Cosmos έκανε τζίρο 60 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ στοχεύει στα 75 εκατ. ευρώ το 2025, και το 2030 να ξεπεράσει τα 115 εκατ. ευρώ.

Η Q&R, CEO της οποίας είναι ο Παναγιώτης Πασχαλάκης και βασικός μέτοχος η Σοφία Σωτηράκου, έχει συμβασιοποιημένα έργα που αγγίζουν τα 160 εκατ. ευρώ (3,66% επί του συνόλου), εκ των οποίων τα 131 εκατ. ευρώ είναι μέσω συμμετοχής σε κοινοπραξία. Τα τελευταία χρόνια η πορεία της Q&R είναι ανοδική, αναλαμβάνοντας πολλά έργα δημόσιου αλλά και ιδιωτικού τομέα,  ενώ και στο Χρηματιστήριο η μετοχή έχει γίνει…περιζήτητη. Μάλιστα πρόσφατα για πρώτη φορά μπήκαν στη μετοχή θεσμικοί επενδυτές, πράγμα που αποτελεί σύμφωνα με στελέχη της διοίκησης, μια ψήφος εμπιστοσύνης στο πλάνο της εταιρείας.

Ο κ. Πασχαλάκης έχει τονίσει στο παρελθόν ότι το πλάνο είναι η εταιρεία να μεγαλώσει τα επόμενα χρόνια ενώ ετοιμάζει εξαγορές, τουλάχιστον μία εκ των οποίων θα γίνει μέσα στο 2024.

Active και Profile

Η Active βάσει τζίρου είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής της αγοράς, καθώς το 2023 ξεπέρασε τα 42 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, στα άμεσα πλάνα της διοίκησης με επικεφαλής τον Γιάννη Στασινόπουλο, είναι η είσοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Βάσει στοιχείων, η Active έχει αξία συμβασιοποιημένων έργων λίγο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ (2,31% του συνόλου), εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ είναι μόνη της και τα υπόλοιπα ως μέρος κοινοπραξίας. Στόχος της Active για το 2024 είναι να φτάσει σε τζίρο τα 50 εκατ. ευρώ, και σε επίπεδο ομίλου άνω των 60 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη η Profile, εταιρεία ήδη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, με καλή πορεία και μεγάλη δραστηριότητα στο εξωτερικό για λύσεις στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, έχει συμβάσεις έργων δημοσίου τομέα που φτάνουν τα 94 εκατ. ευρώ (2,17% επί του συνόλου) εκ των οποίων τα 63 εκατ. ευρώ είναι ως μέρος κοινοπραξίας.

Η Profile, η οποία έχει εξελιχθεί σε leader στην αγορά λογισμικού για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, είναι μία εταιρεία που έχει σημαντική παρουσία στις Σκανδιναβικές χώρες, όπως η Σουηδία, η Δανία αλλά και η Νορβηγία. H πολιτική εξαγορών βρίσκεται υψηλά στο business plan της εταιρείας οι οποίες θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της Profile, ενώ παράλληλα το ανεκτέλεστο έργων θα φτάσει 130 εκατ. ευρώ την τριετία.

Και τα μικρότερα ποσοστά

Ακόμα μικρότερο ποσοστό από την πίτα του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει πάρει η Indigital (o πρόεδρός της Κώστας Ρούπτσος είναι και βασικός μέτοχος του Πανιωνίου), με συμβασιοποιημένα έργα της τάξης των 50 εκατ. ευρώ (1,15% επί του συνόλου).

Η InDigital είναι μια αμιγώς ελληνική τεχνολογική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της πληροφορικής και ανάπτυξης ηλεκτρονικών εφαρμογών, η οποία μάλιστα σε συνεργασία με την Medialuso έφερε στην Ελλάδα το VAR (Video Assistant Referee).

Με συμβάσεις αξίας 48 εκατ. ευρώ στη σχετική λίστα ακολουθεί η SingularLogic (1,12% επί του συνόλου) και η Real Consulting του Νίκου Β. Βαρδινογιάννη, με συμβασιοποιημένα έργα αξίας 38 εκατ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.