20 Δεκ 2024
READING

Το Πρόσωπο: Χάρης Καρώνης

4 MIN READ

Το Πρόσωπο: Χάρης Καρώνης

Το Πρόσωπο: Χάρης Καρώνης

Η φωτογραφία στο λήμμα του αυτοδημιούργητου ανήκει σίγουρα στο Χάρη Καρώνη. Ακόμα κι αν ο χαρακτηρισμός «συγκρουσιακός» ή συντηρητικότερα, «διεκδικητικός», φιγουράρουν πιο ψηλά στην αρθρογραφία του τελευταίου χρόνου, λόγω της διαμάχης με τη JP Morgan, με αφορμή την αποτίμηση της Viva Wallet. «Χρωστάμε πολλά στα προβλήματα», όπως είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός από την πλευρά των τραπεζών, έχει δηλώσει ο Χάρης Καρώνης, παραδεχόμενος πως η Viva «βγήκε μέσα από την κόντρα».

Ο 50χρονος Χάρης Καρώνης δεν εμφανίστηκε ενώπιον των μεγαλύτερων εγχώριων και μεγάλων ξένων επενδυτών με κοστούμι κλασσικής γραμμής, αφού το δημιούργημά του είχε γίνει ήδη θέλγητρο για τα διεθνή κεφάλαια, αλλά και κόκκινο πανί για τις τράπεζες. Αποφοιτώντας από λύκειο του Περιστερίου, από το οποίο στην πραγματικότητα δεν έφυγε ποτέ, όπως λέει, μπαίνει στο ΤΕΙ Πειραιά με την τρίτη προσπάθεια, όπου γρήγορα… βαρέθηκε.

Περνώντας από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, σχεδιάζει το δίκτυο του ελληνικού στρατού το 1999, εξ’ου και το απολυτήριό του από το στρατό αναφέρει ως ειδικότητα το «χάκερ». Την ίδια περίοδο δημιουργεί τη Realize, προκάτοχο της Viva Wallet Holdings, και στη συνέχεια ασχολείται με την τηλεφωνία μέσω ίντερνετ (VoIP), δραστηριότητα από την οποία ο ίδιος και οι συνέταιροί του εξασφαλίζουν ρευστότητα 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο, η οποία ήταν αρκετή για να τον «συνταξιοδοτήσει», ωστόσο είναι μόλις 33 ετών και θέλει να δημιουργήσει. Σε συνεργασία με τον Ευτύχη Βασιλάκη, για τον οποίο έχει μιλήσει με θερμά λόγια, κάνει πραγματικότητα το online ticketing της Aegean. Ενώ ήταν σε αναμονή της νομοθέτησης της είσπραξης πληρωμών έναντι τρίτων, δημιουργεί τη σημερινή πλατφόρμα More για την έκδοση εισιτηρίων, μεταξύ άλλων ακτοπλοΐας και θεαμάτων, και γίνεται ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Εν τέλει κατοχυρώνει την άδεια πληρωμών το 2012 και προσελκύει ήδη ομίλους όπως η Euronet, με την οποία διαπραγματεύεται επί 9 μήνες για την εξαγορά του 20% της Viva στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τις συζητήσεις να οδηγούνται σε ναυάγιο.

Όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή του, όταν υπήρξε ανάγκη ρευστότητας εμφανίστηκε ο Απόστολος Ταμβακάκης και άνοιξε την πόρτα της χρηματοδότησης από το family office της Μαριάννας Λάτση.

Ο επιχειρηματίας που έγινε ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στο παγκόσμιο γίγνεσθαι του fintech, είχε γίνει δέκτης 28 απορρίψεων από επενδυτές. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη στο δημιούργημα του Καρώνη και του συνεταίρου του, Μάκη Αντύπα, οδηγεί την οικογένεια Λάτση να μετατρέψει γρήγορα το δανεισμό 3 εκατομμυρίων ευρώ σε equity και να καταστεί μέτοχος της Viva Wallet με 20%. Ακολούθησε η συνεργασία με τη DECA Investments, την οποία αρχικά απέφευγε όπως έχει ομολογήσει. Η εξέλιξη της Viva Wallet είναι ταχεία, καθώς ανοίγει μία ξένη αγορά κάθε 45 ημέρες, ενώ ο Χάρης Καρώνης  «εποφθαλμιά» την Praxia Bank, προβλέποντας ότι στην Ελλάδα δε θα τα κατάφερνε. Εν τέλει καταθέτει πρόταση εξαγοράς για την πρώτη ψηφιακή τράπεζα και μπαίνει σφήνα στο Μιχάλη Σάλλα.

Αφοπλιστικά ειλικρινής, δεν έχει διστάσει να ομολογήσει πως ο γύρος χρηματοδότησης τον οποίο κάλυψε η EBRD, o πρώτος επενδυτής του Facebook Jim Breyer και η κινεζική τράπεζα Tencent ήταν αποτέλεσμα της αναζήτησης του τρόπου που θα έβγαζε από το μετοχικό κεφάλαιο της Viva Wallet τη DECA Investments. To 2022 η JP Morgan συμφωνεί να αγοράσει το 49% της Viva Wallet σε ένα deal που αποτιμά την εταιρεία σε 1,5 δισ. ευρώ. Δύο χρόνια αργότερα, αυτό ακριβώς το σημείο της συμφωνίας φέρεται να γίνεται σημείο τριβής και να βάζει σε κίνδυνο την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Αυτή δεν είναι η μόνη κόντρα που είδε το φως της δημοσιότητας, αφού η Viva μέσω εξώδικης καταγγελίας κατηγόρησε τις SoftOne και Entersoft για αθέμιτο ανταγωνισμό και καταχρηστικές πρακτικές, προσφεύγοντας σε ασφαλιστικά μέτρα.

Στο μέτωπο της Viva, έπειτα από αλλεπάλληλες βολές εκατέρωθεν, δικαστική απόφαση έκανε δεκτά ορισμένα από τα επιχειρήματα τόσο της JP Morgan, όσο και του Χάρη Καρώνη, και με την απόφασή της ουσιαστικά καθορίζει και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τόσο η νέα αποτίμηση της Viva, όσο και η επέκτασή της σε νέες αγορές, στην οποία ο Καρώνης εκτιμούσε ότι βάζει εμπόδια η τράπεζα. «Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε την πίστη και την εμπιστοσύνη της ομάδας της Viva προς την JP Morgan. Θέλουμε ένα μέτοχο που σέβεται τις βασικές αρχές εταιρικής διακυβέρνησης ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, που θέτει σε προτεραιότητα τα συμφέροντά του και δεν δημιουργεί σε αυτό ένα τοξικό περιβάλλον», δηλώνει με το θάρρος που τον χαρακτηρίζει ο Χάρης Καρώνης.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.