22 Νοέ 2024
READING

Γαμπροί, νύφες -και οι γονείς τους!- αδιαφορούν για δεξιώσεις γάμου και άλλες σπάταλες

5 MIN READ

Γαμπροί, νύφες -και οι γονείς τους!- αδιαφορούν για δεξιώσεις γάμου και άλλες σπάταλες

Γαμπροί, νύφες -και οι γονείς τους!- αδιαφορούν για δεξιώσεις γάμου και άλλες σπάταλες

Σόγια, συμπέθεροι, φίλοι, ξεχασμένοι συγγενείς, παλιοί γείτονες, απλώς γνωστοί, καλοί συνάδελφοι, κακοί συνάδελφοι!  Τα εκτός χρόνου πανάκριβα νυφικά φορέματα – τούρτες της βικτωριανής εποχής και οι ανθοδέσμες που προστάτευαν τις νύφες, όταν τις έφερναν κοντά στη μύτη απ τη δυσωδία των δρόμων και την αποφορά των καλεσμένων, που ένα μπανάκι ετησίως έκαναν και αυτό παίζεται! Το κοστούμι του γαμπρού, που από τη τελετή του γάμου, θα κλειστεί στη ντουλάπα για πάντα.

Προσκλητήρια και φάκελοι πολυτελείας. Παπιγιόν και γραβάτες και τιάρες και πέπλα και ψηλά, σινιέ τακούνια και παράνυμφοι ή παρανυμφάκια με νυφικά σα από ταινία θρίλερ και κομμώσεις υπερπαραγωγής, που στο Χόλυγουντ του ’50 γίνονταν μόνο. Μπομπονιέρες και κουφέτα και χρυσές βέρες και έξοδα γραφειοκρατίας και πόσους πολυελαίους θέλει το ζευγάρι να ανάψει ο παππάς και με πόσα λουλούδια να στολιστεί η εκκλησία! Το κτήμα ή ο χώρος για τη δεξίωση και ο ανθοστολισμός του, επίσης! Το μυστήριο και πόσο ωραία είναι ή όχι και τόσο η νύφη! Η δεξίωση που ταΐζεις πληρώνοντας προκαταβολικά όλον αυτόν τον κόσμο, που αφού φάει και πιεί θα κρίνει και θα επικρίνει, απ τον στολισμό, μέχρι το αν υπήρχε ανοιχτό μπαρ ή με ένα κατρούτσο γιοματάρι την έβγαλαν οι νεόνυμφοι. Η τούρτα με τους ορόφους από γύψο γιατί άλλη σερβίρουν στις κουζίνες. Οι σαμπάνιες. Οι χοροί και η ζωντανή η όχι ορχήστρα. Το ζευγάρι να λιώνει στα σινιέ απάτητα παπούτσια για να τσουγκρίσει τα ποτήρια του με όλους τους καλεσμένους από τραπέζι σε τραπέζι. Τελειώνοντας όλο αυτό, αφήνει φωτογραφίες μνήμης και άδειες τσέπες από έξοδα χιλιάδων ευρώ ή δολαρίων. Μα στον 21ο υψηλής τεχνολογίας αιώνα, στις μεγάλες γεωπολιτικές, υγείας, πολεμικές, πολιτιστικές αναταραχές, είναι ακόμη ελκυστικά όλα αυτά τα πολυέξοδα προσωπικά σόου; Ποιους αφορούν και ποιοι νοιάζονται ακόμα;

Ας σταθούμε πρώτα απ όλα στο γεγονός, πως σταδιακά οι άνθρωποι παντρεύονται όλο και λιγότερο, με αυτό που θεωρείται κλασσική τελετή, με ή χωρίς μεγαλοπρέπειες. Από τη δεκαετία του 1980 και μετα αυξάνεται τόσο η εκτός γάμου συγκατοίκηση, είτε η μορφή του Συμφώνου Συμβίωσης, αλλά και η εκτός γάμου τεκνοποίηση. Με το πρώτο χρόνο της πανδημίας, το 2020, ελάχιστοι γάμοι γίνονται σε όλο το Δυτικό, για να φτάσουμε στο 2024, που η νέα γενιά η οποία βρίσκεται σε ηλικία, οι Millennials όπως χαρακτηρίζονται, δείχνουν να γυρνάνε τη πλάτη τους στις μεγάλες τελετές και στις δεξιώσεις που τις ακολουθούν. Αφήνουν τις φαντασμαγορίες για γάμους, τις σπατάλες και τις χλιδές σε μυθικά πλούσιους Ινδούς όπως ο Ανάντ Αμπανί και η Ραμπχίκα Μερσάντ, όπου η περσινή του παγκόσμιά κοσμική τελετή ξεπέρασε τα 250 εκατομμύρια λίρες! Σύμφωνα με μεγάλο δημοσίευμα του Bostonian Magazine, οι millennials και οι γονείς τους, στις ΗΠΑ, επιλέγουν όλο και λιγότερο τους μεγάλους γάμους και τις γαμήλιες δεξιώσεις, μετά, που κοστίζουν κατά μέσον όρο 60.000 δολαρίων, προτιμώντας να δώσουν αυτά τα λεφτά -η και λιγότερα- για ένα ωραίο, μακρινό ταξίδι. Με τα έξοδα να φτάνουν σε όσα δίνει ένα ζευγάρι προκαταβολή για να αγοράσει σπίτι, η συντριπτική πλειοψηφία επιλέγει μια τελετή 15λεπτων στο Δημαρχείο και μετα φεύγουν οι δυο τους για ταξίδια στο Παρίσι, τη Ρώμη, τα ελληνικά νησιά, ή τη Χαβάη. Το τυπικό των μεγάλων γάμων στην Αμερική, περιλαμβάνει το πάρτι της πρόβας, τη μέρα της τελετής και τη μεγάλη δεξίωση και το μπραντς της Κυριακής. Πολλά λεφτά δηλαδή, για ζευγάρι που ήδη κουβαλάνε χρέη από τα υψηλά φοιτητικά δάνεια. Τα μεγάλα περιοδικά και οι εφημερίδες σταμάτησαν τις ένθετες, ειδικές εκδόσεις γάμου και οι σοφοί New York Times συνέστησαν: «Θέλετε έναν υπέροχο γάμο; Σκάστε το οι δυο σας»!

Ένας μέσος γάμος στην Ελλάδα κοστίζει περίπου 15.000€, πολύ λιγότερο απ ό,τι στην Αμερική, αλλά εκεί οι μισθοί για τους νέους δεν αφορούν σε 650 ευρώ, βέβαια! Μέσα σε αυτό το νούμερο υπολογίζονται το κόστος του μυστηρίου, της οργάνωσης, καθώς και της γαμήλιας δεξίωσης για περίπου 200 άτομα. Οι νέοι λοιπόν, επιδιώκουν γάμους όσο το δυνατόν πιο οικονομικούς, όταν το αποτολμήσουν.

Μια ολόκληρη βιομηχανία που ζει από τους γάμους, καλείται να προσαρμοστεί. Οι ειδικοί και ακριβοπληρωμένοι τελετάρχες ή  wedding planner ζαχαροπλάστες, μουσικοί και dj, οίκοι μόδας για νυφικά, οι φωτογράφοι, οι εξειδικευμένοι χώροι δεξιώσεων αλλάζουν τακτικές. Οι τελετάρχες πια προτείνουν πακέτα για γάμο, τούρτα, φαγητό, διαμονή και εκδρομές πολυήμερες σε ιδανικούς προορισμούς, όπως η Σαντορίνη, ετοιμάζοντας τα πάντα για το ζευγάρι. Η τιμή είναι γύρω στις 10.000 δολάρια. Ακριβά ίσως για διακοπές, αλλά πολύ φθηνά για γάμο!  Για τους νέους σήμερα, δεν είναι ανασταλτικοί παράγοντες για μια μεγάλη τελετή και τη παραδοσιακή δεξίωση, μόνο τα χρήματα ή ο χρόνος που απαιτείται για να πραγματοποιηθεί όλο αυτό. Πολλά ζευγάρια, μας ζουν μαζί χρόνια και δεν αισθάνονται ότι όλη αυτή η επίδειξη ευημερίας έχει πολύ μεγάλη σημασία, ενώ οι χοροί, οι εξεζητημένες εμφανίσεις και το τάισμα τόσου κόσμου, τους φαίνεται περιττό και ανούσιο. Η δέσμευση ζώντας μαζί, έχει ήδη γίνει. Οι πιστοί κάνουν μια επισημοποίηση στην εκκλησία τους, αλλά χωρίς σειρές παρανύμφων και ειδικών κοστουμιών λες και παίζουν στο «Οσα παίρνει ο άνεμος».

Εκείνοι που λένε πως το να συγκεντρώσεις όλους όσους αγαπάς και βοήθησαν να υπάρξεις ως ζευγάρι με το ερωτικό σου ταίρι, κάνοντας μια μεγάλη γιορτή για τη νέα σου ζωή, είναι κάτι που δεν συμβαίνει στη ζωή, άλλη φορά. Είναι διατιθέμενοι λοιπόν να πληρώσουν το λογαριασμό και να ζήσουν την γαμήλια τους γιορτή στο έπακρο. Μόνο που όσο πάει είναι όλο και πιο λίγοι… 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.