22 Νοέ 2024
READING

Η Μ.Αγγελικούση προχωρά σε εξαγορά εταιρείας διαχείρισης tankers aξίας 2 δισ. δολαρίων – Ο ελληνικός στόλος κυριαρχεί

4 MIN READ

Η Μ.Αγγελικούση προχωρά σε εξαγορά εταιρείας διαχείρισης tankers aξίας 2 δισ. δολαρίων – Ο ελληνικός στόλος κυριαρχεί

Η Μ.Αγγελικούση προχωρά σε εξαγορά εταιρείας διαχείρισης tankers aξίας 2 δισ. δολαρίων – Ο ελληνικός στόλος κυριαρχεί

Ο Όμιλος Αγγελικούση προχώρησε στην εξαγορά της πλοιοκτήτριας εταιρείας Altera Shuttle Tankers (AST) από την Altera Infrastructure έναντι 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εξαγορά έγινε μέσω της συνδεδεμένης με τον Όμιλο Αγγελικούση εταιρεία Maistros Shiptrade Limited.

Η κίνηση αυτή θα αυξήσει τον στόλο του μεγαλύτερου εφοπλιστικού ομίλου της Ελλάδας κατά 18 shuttle tankers, τα οποία είναι δεξαμενόπλοια που φορτώνουν πετρέλαιο από πλωτές πλατφόρμες εξόρυξης. Η Altera Shuttle Tankers διαχειρίζεται 18 τέτοιου τύπου πλοία στη Βόρεια Θάλασσα, στον Καναδά και στη Βραζιλία.

«Οι μακροχρόνιες σχέσεις της AST και ο εξαιρετικά εξελιγμένος στόλος δεξαμενόπλοιων, σε συνδυασμό με την κοινή κουλτούρα αριστείας και τη δέσμευση για ένα βιώσιμο μέλλον, σημαίνουν ότι από κοινού, η AST και ο Όμιλός μας είναι σταθερά τοποθετημένοι για να προσφέρουν τις καλύτερες στην κατηγορία τους υπηρεσίες στους πελάτες σε όλη την αναπτυσσόμενη αγορά των δεξαμενόπλοιων μεταφοράς», δήλωσε η Μαρία Αγγελικούση, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ομίλου Αγγελικούση, σχολιάζοντας την εν λόγω εξαγορά.

Ο Όμιλος Αγγελικούση αριθμεί συνολικά 144 πλοία συνολικής χωρητικότητας 24,2 εκατ. dwt, την ώρα που απασχολεί περισσότερους από 8.800 εργαζόμενους σε στεριά και θάλασσα και αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς ναυτιλιακούς ομίλους στον κόσμο. Η μερίδα του λέοντος φυσικά ανήκει στο προσωπικό που επανδρώνει τα πλοία του Ομίλου, αφού αποτελεί το 96% του συνολικού ανθρώπινου δυναμικού των εταιρειών της Angelicoussis Group.

Οι Έλληνες Εφοπλιστές Κυρίαρχοι του Παιχνιδιού

Παράλληλα με το νέο άνοιγμα της Αγγελικούση, συνολικά η ελληνική εφοπλιστική κοινότητα φαίνεται εξαιρετικά ενεργή στον τομέα των δεξαμενόπλοιων. Οι «Greeks» έχουν παραγγείλει συνολικά 112 tankers μέσα στο 2024, αποτελούμενα από 9 VlCC, 26 Suezmax, 19 Aframax/LR2, 14 Panamax/LR1, 24 MR2, 13 MR1 και 7 Small Tankers. Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες εφοπλιστές κατέχουν το 27% του παγκοσμίου «orderbook» όσον αφορά τον κλάδο των δεξαμενόπλοιων με 288 παραγγελίες, ενώ οι εφοπλιστές σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο αναμένουν να παραλάβουν συνολικά 779 tankers μέσα στα επόμενα χρόνια.

Τα παραπάνω νούμερα αναμένεται να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την κυριαρχία των Ελλήνων στην συγκεκριμένη κατηγορία της ναυτιλίας. Ήδη, οι «Greeks» είναι το απόλυτο αφεντικό στην αγορά των tankers, έχοντας στην κατοχή τους περίπου το 20% του παγκοσμίου στόλου, ποσοστό που προφανώς θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, όσο οι εταιρείες θα παραλαμβάνουν τα νέα πλοία.

Οι Κινέζοι πλοιοκτήτες βρίσκονται στη δεύτερη θέση διαθέτοντας στόλο με περισσότερα σε αριθμό πλοία, αλλά με συνολική μικρότερη χωρητικότητα και αξία. Χαρακτηριστικά, ο ελληνικός στόλος των δεξαμενόπλοιων αποτιμάται περί τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο αντίστοιχος των Κινέζων εφοπλιστών έχει αξία 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το τρέχον «orderbook», τα πλοία δηλαδή που έχουν παραγγελθεί από τις ναυτιλιακές εταιρείες, αντιστοιχεί στο 13,2% του παγκοσμίου στόλου σε όρους dwt, όταν το αντίστοιχο ποσοστό την περσινή χρονιά ήταν 6,2%. Επιπλέον, σημαντικό στοιχείο αποτελεί πως το 48% του συνολικού orderbook στον κλάδο των δεξαμενόπλοιων έχει τοποθετηθεί μέσα στο 2024, όπου τα ναυπηγεία παρέλαβαν παραγγελίες για 53 VlCC, 45 Suezmax, 80 Aframax/LR2, 26 Panamax/LR1, 145 MR2, 33 MR1 και 135 Small Tankers.

Αυτό προφανώς δείχνει την ανοδική τάση του κλάδου των tankers σε παγκόσμιο επίπεδο, μία τάση που προφανώς οδηγούν και δημιουργούν οι Έλληνες εφοπλιστές, όπως αποδυκνείουν και τα νούμερα που ήδη αναφέραμε.

Πρωταγωνιστές και στα LNG carriers οι Έλληνες

Οι Έλληνες εφοπλιστές επενδύουν σημαντικά και στα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), κατέχοντας τον δεύτερο μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως με περισσότερα από 140 πλοία και αξία μεγαλύτερη των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, οι Έλληνες πλοιοκτήτες στοχεύουν σε περαιτέρω ενίσχυση του στόλου του συγκεκριμένου ναυτιλιακού κλάδου, έχοντας ήδη παραγγείλει 77 πλοία τέτοιου τύπου.

Ο Όμιλος Αγγελικούση φαίνεται να οδηγεί την κούρσα στον τομέα των LNG carriers, αφού μέσω της Maran Gas διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο ανάμεσα στους ανταγωνιστές του με 48 πλοία. Οι GasLog του Πήτερ Λιβανού, Dynagas του Γιώργου Προκοπίου, TMS Gas του Γιώργου Οικονόμου και Capital του Βαγγέλη Μαρινάκη ακολουθούν βάσει των στοιχείων της Marine Information Services.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.