Μερίδιο που προσεγγίζει το 38% των αερομεταφορών στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας κατέχουν οι ελληνικές αεροπορικές, Aegean και Sky Express. Οι δύο εταιρείες βρίσκονται ψηλά στη λίστα των κορυφαίων 10 αερομεταφορέων που προσγειώνονται στους 14 αερολιμένες, ανάμεσα σε μεγάλους tour operators.
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που παρέθεσε ο Γιώργος Βήλος, γενικός διευθυντής ανάπτυξης της Fraport Greece στο πλαίσιο του 28ου ετήσιου North America/Central Europe Airport Issues Conference, η Aegean Group κατέχει το 29%, η Ryanair Group το 16%, η βρετανική easyJet 16%, η TUI Group 9%, η Sky Express 8%, ο βρετανικός tour operator Jet2.com 6%, η γερμανική low cost Eurowings 6%, η ουγγρική low cost Wizz Air Group 3%, η τσεχική Smartwings 2%, όπως και η γερμανική Condor.
Κάτι που φαίνεται και από τη λίστα των αεροπορικών εταιρειών, οι low cost αεροπορικές έχουν μερίδιο 39% στα περιφερειακά αεροδρόμια, οι μεγάλες αεροπορικές 31%, ενώ οι εταιρείες που εξυπηρετούν πτήσεις charter κατέχουν το 30%. Δέλεαρ για την «αποβίβαση» περισσότερων αερομεταφορέων στην Ελλάδα είναι, όπως αναμένεται, η αυξημένη επιβατική κίνηση. Δεδομένων των στοιχείων της Fraport, το 2024 η επιβατική κίνηση στα 14 αεροδρόμια θα σημειώσει νέο ρεκόρ, αυτό των 35,9 εκατομμυρίων επιβατών. Η εταιρεία αύξησε τον αριθμό των απευθείας συνδέσεων, ανεβάζοντας με αυτόν τον τρόπο το μερίδιο αγοράς της διεθνούς κίνησης στη συνολική κίνηση από 73% το 2016 σε 80% το 2024. Επιπλέον, στα δρομολόγια εσωτερικού, ειδικά από Αθήνα, περίπου το 31% των επιβατών είναι κάτοικοι εξωτερικού. Παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας, η ετήσια ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 4,5% το διάστημα 2016 έως το 2024. Να σημειωθεί επίσης πως από το 2016 έχουν αφιχθεί στα αεροδρόμια της Fraport 215 εκατομμύρια επιβάτες.
Ενθαρρυντική για τον τουρισμό είναι η αυξανόμενη προσέλκυση τουριστών από χώρες που μέχρι πρόσφατα δεν ανήκαν στις παραδοσιακές αγορές για την Ελλάδα. Οι επιβάτες από Πολωνία έχουν αυξηθεί φέτος κατά 12,5% σε σύγκριση με το 2023, ενώ οι επιβάτες από Βέλγιο κατά 10%. Περισσότεροι είναι οι επιβάτες και από τις σημαντικές για τη χώρα αγορές, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (+6%, ξεπερνώντας τα 6 εκατομμύρια), τη Γερμανία (+5,5%) και την Ιταλία (+5,3%). Οι επιβάτες από Σκανδιναβία είναι φέτος περισσότεροι κατά 7,6%, από Ολλανδία κατά 4%, από Γαλλία κατά 0,5%, από Αυστρία κατά 6,4% κι από Τσεχία κατά 9,9%.
Συνολικά, οι αεροπορικές θέσεις είναι αυξημένες κατά 9% το 2024 και φτάνουν τα 44,4 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 36% είναι εταιρειών low cost, βάσει στοιχείων της Mabrian. Στη Μεσόγειο οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία ενός προσιτού δικτύου συνδεσιμότητας μεσαίων και μικρών αποστάσεων στις μεσογειακές χώρες, συνδέοντας υποεξυπηρετούμενους προορισμούς και τονώνοντας τον ανταγωνισμό, αλλά επίσης «πιέζουν» τις υποδομές και δημιουργούν υπερβολική εξάρτηση από διαδρομές με μικρότερη ζήτηση.
Οι ίδιοι ερευνητές εκτιμούν ότι το πλεονέκτημα της Ελλάδας όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, που χτίστηκε οργανικά λόγω των γεωγραφικών και δημογραφικών συνθηκών της (ειδικά για τις εσωτερικές γραμμές), θα μπορούσε να αποτελέσει πλεονέκτημα εάν διαχειριστεί και ισορροπήσει, ενισχύοντας περισσότερο τον ανταγωνισμό με άλλους παίκτες της Μεσογείου και θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία νέων ταξιδιωτικών προϊόντων και προορισμών εντός της χώρας.
Η δομή των δικτύων αεροπορικής συνδεσιμότητας της Ελλάδας και των ανταγωνιστών της δείχνει ότι εφαρμόζονται παρόμοιες στρατηγικές: συνδεσιμότητα για την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και ταξίδια σε πολλαπλούς προορισμούς και σημαντική εξάρτηση από τις κύριες ευρωπαϊκές αγορές, με έμφαση σε επισκέψεις μεγάλης διάρκειας, χάρη στο καλό κλίμα της Μεσογείου. Αξίζει να σημειωθούν ορισμένες εξαιρέσεις, που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ευκαιρίες για την Ελλάδα να εξερευνήσει, ειδικότερα, στην αγορά μεγάλων αποστάσεων.
Κατά τη Mabrian σε αυτές ανήκει η ενίσχυση δρομολογίων με τις Ηνωμένες Πολιτείες: η συνδεσιμότητα των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα αυξάνεται κατά 23% ετησίως, αλλά εξακολουθεί να μη συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 κορυφαίων εισερχόμενων αγορών ανά εναέρια χωρητικότητα. Η δεύτερη ευκαιρία έγκειται στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας με την Ασία και τη Μέση Ανατολή, κάτι που κάνουν άλλοι ανταγωνιστές με διαφορετικές ικανότητες, καθώς αυτές οι αγορές είναι το κλειδί για το κλείσιμο του κύκλου εποχικότητας, εκτός της ευρωπαϊκής σεζόν.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.