Αυξανόμενη φαίνεται να είναι η στροφή προς τον κλάδο του fitness και του αθλητισμού, πράγμα το οποίο πηγάζει από την αυξανόμενη ανάγκη των καταναλωτών για την υγεία και την ευεξία.
Τα τελευταία χρόνια η αγορά του fitness στην Ελλάδα εξελίσσεται δυναμικά, προσφέροντας μια μεγάλη γκάμα επιλογών, από τα παραδοσιακά γυμναστήρια μέχρι τις πιο σύγχρονες μεθόδους όπως το crossfit, η yoga και το pilates. Παράλληλα με την άσκηση, οι Έλληνες δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για μια ισορροπημένη διατροφή. Σε αυτό το κομμάτι, και προκειμένου να υποστηριχθεί αυτή η… νέα βιομηχανία που «γεννιέται», η τεχνολογία φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και υπηρεσιών στον τομέα του fitness.
Αρκετές ελληνικές startup που υποστηρίζουν το κομμάτι του αθλητισμού και του fitness έχουν αναπτυχθεί, φέρνοντας ουσιαστικά πιο κοντά τις νέες μεθόδους άθλησης και διατροφής στον καταναλωτή, προσφέροντας καινοτόμες επιλογές, φυσικά με την χρήση της τεχνολογίας.
Οι εξελίξεις στην τεχνολογία του fitness
Οι εξελίξεις στην τεχνολογία στον κλάδο του fitness είναι εντυπωσιακή. Μετρητές βημάτων, παλμών, ή και smartwatches (wearables) που παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο στην παρακολούθηση των σημαντικών ενδείξεων του ανθρωπίνου σώματος, καταγράφοντας λεπτομερή δεδομένα από την προπόνηση και την άθληση, αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του αθλητή, είτε είναι ερασιτέχνης είτε επαγγελματίας.
Σύμφωνα με τα οικονομικά στατιστικά, η παγκόσμια αγορά των wearables αναμένεται να φτάσει τα 150 δις. μέχρι το 2026. Αυτό δείχνει μια ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά, η οποία σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς δεν έχει φτάσει καν σε σημείο κορεσμού.
Ταυτόχρονα ο ενδιαφερόμενος, μπορεί να βρει εφαρμογές για διαλογισμό, mindfulness, yoga και άλλες τεχνικές χαλάρωσης, καθώς και εφαρμογές για υγιεινή διατροφή και συνταγές. Όπως για παράδειγμα εφαρμογές που βοηθούν τον καταναλωτή να προγραμματίσει τα γεύματά του εκ των προτέρων, ώστε να ακολουθεί μια σωστή διατροφή προσλαμβάνοντας σωστές θερμίδες, ή ακόμα και για το πώς θα εξοικονομεί χρήματα προετοιμάζοντας τα γεύματά του.
Startups που «γεννήθηκαν» για το fitness
Η Fitness Meals των Γιάννη Αγραφάκη και Νίκου Μαργέλου προσφέρει γεύματα υγιεινής διατροφής με 50 περίπου επιλογές πιάτων, και απευθύνεται σε όλους, χωρίς να περιορίζεται σε ένα target group.
Οι δυο τους, μετά από…χωριστές καριέρες στο εξωτερικό, αποφάσισαν να «παντρέψουν» τις γνώσεις τους και να δημιουργήσουν την fitness meals, με στόχο να «στρέψουν» το ενδιαφέρον των καταναλωτών στην υγιεινή διατροφή.
Ο Γιάννης Αγραφάκης ζούσε για χρόνια στο Λονδίνο και εργαζόταν στον τομέα των χρηματοοικονομικών, ενώ ο Νίκος Μαργέλος ήταν μάγειρας στην Ελβετία, σε εστιατόριο βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin.
Ωστόσο τα βήματά τους, τους οδήγησαν πίσω στην Ελλάδα για να ασχοληθούν με αυτό που αγαπούσαν, δηλαδή το fitness. Τον Νοέμβριο του 2020 εν μέσω του δεύτερου lockdown, η startup που βασίζεται στο direct to consumer μοντέλο, πραγματοποίησε την πρώτη της παραγγελία, και από τότε η πορεία της εταιρείας είναι διαρκώς ανοδική. Αφού από εκεί που μαγείρευαν 2000 γεύματα σε έναν μήνα, πλέον οι σεφ της ετοιμάζουν πάνω από 40.000 σε μηνιαία βάση.
Tα προϊοντα πωλούνται online και οι πελάτες μπορούν να προσαρμόσουν το μενού ανάλογα με τις ανάγκες τους. Επιπλέον, η αριθμομηχανή που διαθέτει η ιστοσελίδα επιτρέπει στον καθένα να κατανοήσει την πρόσληψη θερμίδων που χρειάζεται.
Η Fitpal
Η Fitpal είναι επίσης μια εταιρεία που παρέχει διατροφικές αλλά και προπονητικές λύσεις, που δημιουργήθηκε από τους Χρήστο Διαμαντή και Κωνσταντίνο Βασάλο.
Ο κ. Διαμαντής πριν από την Fitpal εργαζόταν στον κλάδο των πωλήσεων, ενώ ο κ. Βασάλος ασχολείτο με το κομμάτι της γυμναστικής και του fitness.
Γνωρίστηκαν σε μια έκθεση για το fitness και το wellness και συζητώντας πάνω σε σκέψεις που είχε κυρίως ο Χρ. Διαμαντής, αποφάσισαν να «στήσουν» μια επιχείρηση η οποία θα βοηθήσει τους ανθρώπους με ολιστικές λύσεις πάνω στο χώρο.
Μέσω της πλατφόρμας οι συνδρομητές της FitPal μπορούν να παραγγέλνουν τα γεύματα που χρειάζονται κάθε εβδομάδα, αναλόγως με τις ανάγκες τους, χωρίς να δεσμεύονται ή να προπληρώνουν κάποια συνδρομή. Ενώ υπάρχει επιλογή και για διατροφολογική κάλυψη από τη διατροφολογική ομάδα της εταιρείας.
Οι «νεοσύστατες» Serfers και Ena Athletics
Ο Μηνάς Μεγαλοκονόμος και ο Δημήτρης Τσουκαλάς δημιούργησαν την Serfers, πλατφόρμα η οποία επικεντρώνεται στο κομμάτι του Wellness και του Fitness.
Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να κλείσουν online από ραντεβού με διατροφολόγο, μέχρι outdoor activities και fun sports σε βουνό ή θάλασσα.
Ο κ. Μεγαλοκονόμος σπούδασε στην Αμερική χρηματοοικονομικά, ενώ αργότερα, επέστρεψε στην Ελλάδα και δούλεψε σε εταιρίες τεχνολογίας. Αργότερα μετακόμισε στο Ντουμπάι όπου εργάστηκε σε τηλεοπτικό όμιλο ενώ λίγα χρόνια αργότερα «μετακόμισε» στην Huawei όπου και γνώρισε τον κ. Τσουκαλά.
Πριν περίπου 1,5 μήνα, ο όμιλος Λάτση, επένδυσε 145.000 ευρώ για να δημιουργήσει την ENA Athletics, μια startup η οποία θα δραστηριοποιείται στον χώρο των αθλητικών ειδών.
Φιλοδοξία της νέας εταιρείας είναι να αλλάξει τα δεδομένα της κατηγορίας, λανσάροντας το πρώτο ελληνικό running παπούτσι υψηλών προδιαγραφών (supershoe). Στόχος της Ena Athletics είναι να κατακτήσει την ελληνική αγορά, για αρχή μέσα από τη δημιουργία ενός σούπερ αθλητικού παπουτσιού υψηλών προδιαγραφών.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.