Η ελληνική αγορά ακινήτων έχει μπει πλέον για τα καλά σε μία νέα -συναρπαστική- φάση, καθώς ορισμένα από τα πιο εμβληματικά και ιστορικά κτήρια της χώρας αλλάζουν χέρια, προσελκύοντας το ενδιαφέρον τόσο ελληνικών όσο και ξένων επενδυτών.
Από τον Πύργο του Πειραιά μέχρι τα πρώην γραφεία της Kodak στο Μαρούσι, τα ακίνητα αυτά που θεωρούνται εμβληματικά, αναβαθμίζονται, μεταμορφώνονται και αναμένεται να δώσουν νέα πνοή τόσο στις περιοχές που βρίσκονται, όσο και συνολικά στον κλάδο του Real Estate.
Στην Αktor το HUB 26 στη Θεσσαλονίκη
Το HUB 26 στη Δυτική Θεσσαλονίκη είναι το πρώτο βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόσφατα πέρασε στην ιδιοκτησία της Aktor, μέσω της εξαγοράς των prime ακινήτων της Prodea. Το ακίνητο έχει συνολική έκταση 31.000 τ.μ. και περιλαμβάνει τέσσερα κτήρια και το κτήριο Citrus, το οποίο αναπτύσσεται από τη Dimand Real Estate σε συνεργασία με την Prodea. Έχει προπωληθεί στην ΑΕΕΑΠ και αναμένεται να παραδοθεί στους μισθωτές στις αρχές του 2025.
Στο HUB 26 θα εγκατασταθούν γνωστές εταιρείες, όπως η αμερικανική TaskUs, η οποία μίσθωσε χώρο 7.000 τ.μ. για να στεγάσει 800 εργαζόμενους, καθώς και οι τράπεζες Alpha Bank και Παρευξείνια Τράπεζα, που θα αποκτήσουν νέα γραφεία στον ίδιο χώρο. Το επιχειρηματικό πάρκο περιλαμβάνει ακόμα χώρους που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον της Siemens, της Coca Cola 3E και άλλων μεγάλων εταιρειών, ενώ η ολοκλήρωση της συναλλαγής με την Prodea αναμένεται μέχρι την άνοιξη του 2025.
Η αναβίωση του Πύργου του Πειραιά
Ο Πύργος του Πειραιά, το ψηλότερο και πιο εμβληματικό κτήριο του Πειραιά με ύψος 88 μέτρων και συνολική επιφάνεια 34.623 τ.μ., είναι άλλο ένα ακίνητο που αλλάζει ιδιοκτησία, με τη Dimand να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με νέους επενδυτές. Το κτήριο, το οποίο διαθέτει γραφεία, καταστήματα λιανικής, χώρους ευεξίας και εστίασης, αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα και ενεργειακά αναβαθμισμένα κτήρια της περιοχής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ακίνητο φιλοξενούνται ήδη μισθωτές όπως η Dialectica, ο όμιλος Inditex με το flagship κατάστημα Zara στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο, η αλυσίδα αθλητικών ειδών JD Sports και η εταιρεία εστίασης Nice n’ Easy. Η αγορά του Πύργου του Πειραιά αναμένεται να ενισχύσει την εμπορική δραστηριότητα της περιοχής, φέρνοντας ανανέωση σε μια περιοχή με μακρά ιστορία.
Το ιστορικό Μινιόν ανανεώνει το κέντρο της Αθήνας
Ένα από τα πιο ιστορικά κτήρια της Αθήνας, το Μινιόν, σε απόσταση «αναπνοής» από την πλατεία Ομονοίας, προσελκύει το ενδιαφέρον επενδυτών για να συνεχίσει τη νέα εποχή του ως κτήριο μικτής χρήσης.
Η Dimand, που βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με νέους επενδυτές, έχει ήδη ξεκινήσει τη μετατροπή του παλιού πολυκαταστήματος σε ένα σύγχρονο κτήριο που θα συνδυάζει εμπορικά καταστήματα, γραφεία και κατοικίες. Με εμβαδόν 13.800 τ.μ., το Μινιόν φιλοδοξεί να επανακτήσει την παλιά του αίγλη, ενώ αναμένεται να στεγάσει ένα νέο κατάστημα Zara και γραφεία της ITX Ελλάς, καθώς και της ΔΕΗ.
Παράλληλα, στο δεύτερο κτήριο του ακινήτου, επί των οδών Δώρου και Σατωβριάνδου, σχεδιάζεται η δημιουργία 36-37 διαμερισμάτων, με τη ζήτηση να έχει ήδη φτάσει τους 120 ενδιαφερόμενους αγοραστές. Η αναγέννηση του Μινιόν αναμένεται να δώσει νέα ζωή στην περιοχή της Ομόνοιας, φέρνοντας ένα κύμα ανάπτυξης και ανανέωσης στο υποβαθμισμένο, τη δεδομένη στιγμή, κέντρο της Αθήνας.
Αλλάζει ιδιοκτήτη το κτήριο της Εθνικής Ασφαλιστικής
Το εμβληματικό κτήριο της Εθνικής Ασφαλιστικής επί της Λεωφόρου Συγγρού 103-105 ετοιμάζεται κι εκείνο να αλλάξει ιδιοκτήτη, με την ολοκλήρωση της πώλησης να αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2025.
Το συγκρότημα, σχεδιασμένο από τον Ελβετό αρχιτέκτονα Mario Botta, αποτελείται από δύο κτήρια τα οποία χαρακτηρίζονται από εντυπωσιακές αρχιτεκτονικές γραμμές και συνδέεται με υπόγειο χώρο επτά επιπέδων που περιλαμβάνει συνεδριακό κέντρο, βιβλιοθήκη, εκθεσιακούς χώρους και χώρο στάθμευσης για 553 οχήματα.
Χτισμένο το 2006, με σκοπό να σηματοδοτήσει τα 115 χρόνια από την ίδρυση της Εθνικής Ασφαλιστικής, το κτήριο αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά ακίνητα της Αθήνας, με υψηλές προδιαγραφές και θέα προς την Ακρόπολη. Με την αλλαγή ιδιοκτησίας, αναμένεται να συνεχίσει την ιστορία του, αναβαθμίζοντας περαιτέρω την εικόνα της Λεωφόρου Συγγρού ως επιχειρηματικό κόμβο.
Η νέα «ταυτότητα» του πρώην ακινήτου της Kodak
Στο Μαρούσι, το πρώην ακίνητο της Kodak βρίσκεται πλέον υπό ανάπτυξη από την THE GRID Α.Ε., μια κοινή εταιρεία της Noval Property και της Brook Lane Capital, οι οποίες σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα υπερσύγχρονο office campus στο χώρο.
Το ακίνητο, με συνολική έκταση 61.500 τ.μ., θα περιλαμβάνει δύο κτίρια σε σχήμα Γ, με κάθε ένα από τα κτίρια να αποτελείται από διακριτούς όγκους που συνδέονται μέσω “γεφυρών”. Το κεντρικό αίθριο με ηλιακή κάλυψη και η επένδυση του κτιρίου με ενεργειακό κέλυφος εξασφαλίζουν υψηλά πρότυπα βιωσιμότητας και απόδοσης, ενώ το συγκρότημα αναμένεται να πιστοποιηθεί με LEED Platinum, τον ανώτερο δείκτη βιωσιμότητας.
Με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ και την αρχιτεκτονική καθοδήγηση του γραφείου Foster + Partners, το νέο αυτό συγκρότημα προσφέρει μια πράσινη προσέγγιση στα γραφεία και αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2026. Το έργο αυτό θα αναβαθμίσει την περιοχή του Αμαρουσίου, ενισχύοντας την εικόνα της ως επιχειρηματικό και τεχνολογικό κέντρο της Αθήνας.
Θεωρείται δεδομένο ότι οι επενδύσεις στο Real Estate θα συνεχιστούν
Φυσικά η νέα εποχή του real estate δε σταματά εδώ. Αντιθέτως, αυτά τα πέντε κτήρια αποτελούν μόνο την αρχή μιας σειράς από επενδυτικές κινήσεις που αλλάζουν ριζικά τον χάρτη του κλάδου των ακινήτων στην Ελλάδα.
Καθώς οι ιδιοκτήτες και οι επενδυτές δίνουν έμφαση στη βιωσιμότητα, στην αρχιτεκτονική ποιότητα και στη διασύνδεση με τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς, αυτά τα κτίρια θα φέρουν νέες επιχειρηματικές δυνατότητες και θα αναδείξουν περιοχές της χώρας σε κέντρα ανάπτυξης και καινοτομίας.
Με την ελληνική αγορά ακινήτων να αναπτύσσεται δυναμικά, η νέα αυτή πραγματικότητα που ξημερώνει στον χώρο του real estate, αναμένεται να προσελκύσει περαιτέρω επενδύσεις και να δημιουργήσει ένα πιο σύγχρονο και πράσινο περιβάλλον για επιχειρήσεις και κατοίκους.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.