20 Δεκ 2024
READING

Δ.Δασκαλόπουλος και Deca Investments: Επιτυχίες, αποτυχίες και ερωτηματικά στις επενδύσεις της σε ελληνικές εταιρείες

5 MIN READ

Δ.Δασκαλόπουλος και Deca Investments: Επιτυχίες, αποτυχίες και ερωτηματικά στις επενδύσεις της σε ελληνικές εταιρείες

Δ.Δασκαλόπουλος και Deca Investments: Επιτυχίες, αποτυχίες και ερωτηματικά στις επενδύσεις της σε ελληνικές εταιρείες

Οι επενδύσεις περιλαμβάνουν αστάθμητους παράγοντες, όπως διαπραγματεύσεις που μπορεί να αποδειχθούν χρονοβόρες και συχνά με αμφίβολο αποτέλεσμα. Περιλαμβάνουν επίσης το στοιχείο της επιτυχίας ή της αποτυχίας που στην περίπτωση ενός fund, οι δύο αυτές παράμετροι κρίνονται κυρίως κατά την αποεπένδυση, όπου για να έρθει αυτή και να είναι επιτυχής απαιτούνται πολλές κινήσεις για τη βελτίωση του επενδυτικου προϊόντος, στο διάστημα που έχει προηγηθεί.

Η περίπτωση της DECA Investments έχει όλα τα παραπάνω. Η εταιρεία private equity που αποτελεί τον αποκλειστικό διαχειριστή επενδύσεων του Diorama Investments Sicar (Diorama I) αλλά και του Diorama Investments II RAIF (Diorama II) όπου μεταξύ άλλων συμμετέχει ο επιχειρηματίας, Δημήτρης Δασκαλόπουλος και άλλοι επιχειρηματίες καθώς και θεσμικοί επενδυτές όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), έχει να επιδείξει αρκετά παραδείγματα.

Η αποεπένδυση από τη Viva και οι βολές του Χάρη Καρώνη

Στις επιτυχίες της καταγράφεται η αποεπένδυση από τη Viva Wallet, όπου διατηρούσε ποσοστό και η πώληση της συμμετοχής στη JP Morgan, στη σημαντική συμφωνία που άγγιξε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Περίπτωση ωστόσο στην οποία ο συνιδρυτής της Viva, Χάρης Καρώνης, είχε βάλει κατά της Deca, λέγοντας χαρακτηριστικά μετά την επίτευξη της συμφωνίας και μεταξύ άλλων, ότι «ήταν λάθος μου να πάρω λεφτά από τη Deca. Δεν θα ξαναέπαιρνα λεφτά από ανθρώπους που ουσιαστικά δεν σέβονται ούτε τους εργαζόμενους, αλλά ούτε και τους ιδρυτές».

Το αποτυχημένο παράδειγμα της Akazoo

Από την άλλη υπάρχουν και αποτυχημένα παραδείγματα επενδύσεων, όπως αυτό της εταιρείας streaming μουσικής Akazoo και στη μητρική του εταιρεία InternetQ, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2016, αποκτώντας τότε ποσοστό μειοψηφίας στην εν λόγω επιχείρηση με επένδυση ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, συμμετέχοντας στη συνέχεια και σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Στην πορεία η Akazoo βρέθηκε αντιμέτωπη με δικαστικές προσφυγές από εξαπατημένους επενδυτές, μετά από την αποκάλυψη του περίφημου σκανδάλου γύρω από το όνομά της από το hedge fund QCM. Εν τέλει η Deca Investments προχώρησε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την InternetQ και την Akazoo, ανακτώντας ένα σημαντικό μέρος της αρχικής της επένδυσης.

H Ελληνική Ζυθοποιΐα Αταλάντης

Ερωτηματικό για τη Deca αποτελεί η Ελληνική Ζυθοποιΐα Αταλάντης και πώς θα αξιοποιηθεί η επένδυση στη συγκεκριμένη εταιρεία.

H DECA Investments διόρισε το προηγούμενο διάστημα τη Rothschild, προκειμένου να πραγματοποιήσει κινήσεις για την πώληση της ζυθοποιίας. Εάν ωστόσο δεν βρεθεί ενδιαφερόμενος έως το τέλος του έτους, ενεργοποιείται η put option (δικαίωμα πώλησης) που υπάρχει με τον επίσης μέτοχο της εταιρείας, Θανάση Συριανό, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να ασκήσει το σχετικό δικαίωμα πώλησης των μετοχών του προς το Diorama στην τιμή της πρώτης εξαγοράς, ήτοι αυτήν του 2019, όταν εισήλθε το fund στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Αυτή τη στιγμή το Diorama έχει στην ιδιοκτησία του περίπου το 38% των μετοχών, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος μέσω εταιρείας συμφερόντων του κατέχει επίσης 38% και το υπολειπόμενο 24% ανήκει στον Θανάση Συριανό.

Στον αντίποδα, εάν βρεθεί αγοραστής πριν το τέλος του έτους ο Θ. Συριανός θα πρέπει ουσιαστικά να πουλήσει και εκείνος το ποσοστό του, όπως προβλέπεται από την αρχική συμφωνία που είχε υπογραφεί.

Η αποεπένδυση από τη φαρμακοβιομηχανία PharOS

Πρόσφατη εξέλιξη που προστίθεται στις επιτυχημένες επιλογές των ανθρώπων της Deca και του επικεφαλής της, Νίκου Κούλη, είναι η αποεπένδυση από την φαρμακευτική εταιρεία, PharOS, με κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 400 εκατομμύρια ευρώ. Εάν λοιπόν επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη πληροφορία, η συμμετοχή της Deca ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ, σημαντικά υψηλότερη από την αρχική επένδυση ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2019. Eπενδυτής μειοψηφίας είναι πλέον η Armira και η Viessmann Generations Group, ενώ οι ιδρυτές και μέτοχοι πλειοψηφίας είναι η Στέλλα Κουκάκη, ο Θεόδωρος και ο Παναγιώτης Παναγόπουλος.

Στις δύο σημαντικές αποεπενδύσεις έως τώρα, αυτές της PharOS και της Viva, υπολογίζεται ότι τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν από το Diorama I ανήλθαν στα 135 εκατομμύρια ευρώ και τα έσοδα σε περίπου 270 εκατομμύρια ευρώ. H PharOS δραστηριοποιείται στην παγκόσμια φαρμακευτική αγορά, με πάνω από 470 πελάτες σε 115 χώρες. Έχει λανσάρει με επιτυχία περισσότερα από 54 προϊόντα και διαχειρίζεται πάνω από 9.200 άδειες κυκλοφορίας παγκοσμίως. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει πάνω από 100 αναπτυγμένα αλλά και υπό ανάπτυξη προϊόντα, τα οποία καλύπτουν θεραπευτικές κατηγορίες όπως η ογκολογία, το κεντρικό νευρικό σύστημα, ο καρδιομεταβολισμός και οι χρόνιοι πόνοι.

Το τοπίο στη Μινέρβα

Σε αναμονή βρίσκεται η αποεπένδυση από την εταιρεία τροφίμων, Μινέρβα Ελαιουργική. Παρά το γεγονός ότι στην αγορά υπήρχε η φημολογία πως η αποεπένδυση θα γινόταν εντός της χρονιάς, πρόσφατα έγινε γνωστό ότι οι διαδικασίες «παγώνουν» για αργότερα. Στόχευση της Μινέρβα είναι εκτός της εδραιωμένης παρουσίας που διατηρεί στα σούπερ μάρκετ με τα προϊόντα «Χωριό», «Pummaro» και άλλες μάρκες που διακινεί, να διευρύνει το εκτόπισμά της και στο food service, όπου τα στελέχη της διαβλέπουν ευκαιρία ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, δεδομένης και της ανοδικής πορείας του τουρισμού που εκ των πραγμάτων ενισχύει και το συγκεκριμένο κλάδο. Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την επιλογή αλλά και στην επιδίωξη για δημιουργία περαιτέρω υπεραξίας στην εταιρεία θα διαδραματίσει η Κ. Βλάχου, η οποία διατηρεί ένα ευρύτερο φάσμα εμπειρίας και στρατηγικής προσέγγισης στον τομέα των τροφίμων και από την πρότερη θητεία της στη Mondelez.

Πρόθεση των επενδυτών είναι η διαδικασία πώλησης να γίνει μέσω διεθνούς διαγωνισμού, γι’ αυτό άλλωστε και επιδιώκουν να “καλλωπίσουν” έτι περαιτέρω την εταιρεία, ώστε να κερδίζουν το ενδιαφέρον και από ξένους επενδυτές και όχι αποκλειστικά από επιχειρήσεις ή επενδυτές με εγχώρια δραστηριότητα.

Να σημειωθεί πάντως, ότι το πρώτο βήμα αποεπένδυσης από τη δραστηριότητα της Μινέρβα, έγινε το καλοκαίρι που μας πέρασε με την πώληση του εργοστασίου φέτας στα Ιωάννινα, όπου παραγόταν η φέτα «Χωριό». Τη βιομηχανική μονάδα απέκτησε η Desserta Hellas, θυγατρική του αυστριακού πολυεθνικού ομίλου Berglandmilch στον τομέα των γαλακτοκομικών, εξαγοράζοντας την εταιρεία Δωρική Τροφίμων, όπου είχε μεταβιβαστεί η εν λόγω δραστηριότητα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.