20 Δεκ 2024
READING

Μπαίνει επιτέλους η Ελλάδα στο χάρτη του χειμερινού τουρισμού;

4 MIN READ

Μπαίνει επιτέλους η Ελλάδα στο χάρτη του χειμερινού τουρισμού;

Μπαίνει επιτέλους η Ελλάδα στο χάρτη του χειμερινού τουρισμού;

Με δειλά αλλά υπαρκτά βήματα καθιερώνεται ως χειμερινός τουριστικός προορισμός η Ελλάδα, με αιχμή του δόρατος το ευρωπαϊκό κοινό, κάτι που αν εξακολουθήσει και τις επόμενες σεζόν θα φέρει στη χώρα την πολυπόθητη επέκτασης της σεζόν και, κυρίως, την «αναδιανομή» των εσόδων σε περισσότερες περιφέρειες, μέσω της αξιοποίησης ορεινών προορισμών. 

Όπως δείχνει η τελευταία έρευνα της European Travel Commission, η κλιματική αλλαγή έχει ανοίξει την όρεξη των, νέων ειδικά, ταξιδιωτών να φτιάξουν βαλίτσες και το χειμώνα, καθώς το 73% των ερωτηθέντων από τους ερευνητές  σχεδιάζει να ταξιδέψει μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου, σημειώνοντας αύξηση 6% σε σύγκριση με πέρσι. Αξιοσημείωτη είναι αύξηση που αναφέρεται στους Ευρωπαίους ηλικίας κάτω των 45 ετών, καθώς το ηλικιακό κοινό 35-44 ετών είναι πιθανότερο να ταξιδέψουν κατά 78%. Το 39% των Ευρωπαίων σχεδιάζει να ταξιδέψει μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου και το 33% σκέφτεται να επισκεφθεί μια γειτονική χώρα, ενώ ο Δεκέμβριος παραμένει ο πιο δημοφιλής μήνας για τους εκδρομείς. Οι μισοί Ευρωπαίοι (51%) σχεδιάζουν να εξερευνήσουν λιγότερο τουριστικούς προορισμούς στις χώρες που θα επισκεφθούν. Μεταξύ εκείνων που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν τους επόμενους έξι μήνες, το 68% σκοπεύει να κάνει ένα ταξίδι αναψυχής, το 15% θα επισκεφθεί φίλους ή συγγενείς και το 8% θα ταξιδέψει για επαγγελματικούς λόγους, ενώ σε ό,τι αφορά τις φθινοπωρινές εξορμήσεις, τα ταξίδια σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά και το city break (17%) πρωτοστατούν, ενώ τα ταξίδια για ήλιο και θάλασσα έχουν πέσει στην τρίτη θέση των προτιμήσεων κι αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα το οποίο επιχειρεί να κερδίσει η Ελλάδα.

Η χώρα φιγουράρει στη λίστα με τις 10 κορυφαίες επιλογές των Ευρωπαίων, με ποσοστό 4,5%, ενώ πρώτες έρχονται η Ισπανία και η Γαλλία, με ποσοστά 6,9% και 6,8% αντίστοιχα. Το πιο ενθαρρυντικό συμπέρασμα που εξάγεται από τα δεδομένα της έρευνας είναι πως η Ελλάδα – μαζί με την Κροατία και την Πορτογαλία – που μετατρέπεται σε «μαγνήτη» νέων επισκεπτών. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των επισκεπτών που επισκέφθηκαν ή προτίθενται να επισκεφθούν τη χώρα, το 18% των επισκεπτών είναι «νεοεισερχόμενοι» κι αυτό είναι το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό. Το 10% αφορά επαναλαμβανόμενους επισκέπτες και το 72% είχαν ταξιδέψει στην Ελλάδα κατά το παρελθόν. Κατά… παράδοση η Ελλάδα έρχεται δεύτερη στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών που θα θα οργανώσουν μία εκδρομή για ήλιο και θάλασσα, κατά τη χειμερινή περίοδο. Συγκεκριμένα, το 9% όσων Ευρωπαίων αναζητούν αυτού του είδους τον προορισμό, επιλέγουν την Ελλάδα και το 15% την Ισπανία.

Αυστραλοί, Βρετανοί και Γάλλοι είναι οι εθνικότητες που βάζουν ψηλά την Ελλάδα στη λίστα των επιλεγμένων προορισμών για το διάστημα Οκτωβρίου 2024 – Μαρτίου 2025.

Αναφορικά με την Αυστρία, το 5% των ταξιδιωτών θα επιλέξει την Ελλάδα και 4% την έχει ήδη επισκεφθεί· αντίστοιχα, το 7% των Βρετανών, ενώ ίσο ποσοστό έχει επισκεφθεί τη χώρα· η Ελλάδα ανήκει στις πέντε κορυφαίες επιλογές των Γάλλων (5%), το 4% των οποίων την έχει ήδη επισκεφθεί.

Αποθαρρυντικό, από την άλλη πλευρά, είναι το γεγονός πως η Αθήνα απουσιάζει από τους πρώτους προορισμούς city break, παρά τις προσπάθειες στις οποίες συμβάλει το νέο ξενοδοχειακό δυναμικό και τη βελτίωση των αεροπορικών συνδέσεων. Πάντως, το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών ενισχύει τη συνδεσιμότητά του κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με πρόγραμμα που περιλαμβάνει ένα νέο προορισμό, αυτόν της Γκραν Κανάρια, εννέα νέα δρομολογίων σε υφιστάμενες γραμμές και την αναβάθμιση 12 εποχικών συνδέσεων σε δωδεκάμηνες πτήσεις. Πρόκειται για τα δρομολόγια που συνδέουν την Αθήνα με τις Βρυξέλλες της Brussels Airlines, με το Δουβλίνο της κρατικής Air Lingus, με τη Γενεύη, δρομολόγιο της easyJet, με τη Λυών και τη Μαρσέιγ της Volotea και η πτήση της Aegean για Κρακοβία.

Από την πλευρά της πολιτείας, το υπουργείο Τουρισμού επιχειρεί να αμβλύνει την εποχικότητα μέσω των ρυθμίσεων που φέρνει το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό. Μεταξύ άλλων, στόχος του Σχεδίου είναι η διεύρυνση της εποχικότητας της λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων με ειδικά κίνητρα για την ανάπτυξη αθλητικών ορεινών δραστηριοτήτων και ειδικών αθλητικών δραστηριοτήτων. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα των 24 χιονοδρομικών σε όλη την επικράτεια, κατά τη διάρκεια της χειμερινής  σεζόν, υπολογίζεται ότι 150.000 επισκέπτες χρησιμοποίησαν αναβατήρες και 500.000 ήταν οι «απλοί» επισκέπτες.
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.