18 Δεκ 2024
READING

Πνιγμένοι στα ρούχα και άρρωστοι από μόδα

7 MIN READ

Πνιγμένοι στα ρούχα και άρρωστοι από μόδα

Πνιγμένοι στα ρούχα και άρρωστοι από μόδα

Η μόδα ως βαρέων βαρών βιομηχανία προστάζει! Πότε φοριούνται τα animal print και πότε τα floral, άλλοτε οι καμπάνες παντελόνια και την επόμενη χαρτιά τα στενά, τα κάπρι ή οι ζιπ κιλότ, τα μίνι η τα μάξι και μη ξεχάσουμε τα μίντι, τα στραφταλιζέ χρυσαφί και ασημί ή μη τα βάλετε φέτος θα σας πούνε «βλάχες» -πράγμα, που κανονικά δεν είναι κακό, διότι ήτο αρχοντογυναίκες .

Στα κελεύσματα της παντοδύναμης βιομηχανίας, οι γυναίκες, ανά τον πλανήτη, προσκυνούν με καταναλωτική υπνωτισμένη μανία και μας σώζει κατά καιρούς καμία τάση τύπου hipster αλά vintage εμφάνιση, όπου το πρόσωπο υπογράφει την δική του τέχνη πια του ρούχου, με την οποία συναισθηματική ή εποχής ιστορία του. Το θέμα είναι όμως, είναι πως περίπου 15 εκατομμύρια τόνοι υφασμάτων σε Αμερική και Ευρώπη καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο! Κάθε Ευρωπαίος πολίτης αποσύρει από τη ντουλάπα του περίπου 15 κιλά ρουχισμού, ετησίως. Κάθε δευτερόλεπτο, υφάσματα που αντιστοιχούν στο φορτίο ενός απορριμματοφόρου, οδηγούνται στους χώρους υγειονομικής ταφής ή καίγονται. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, οι χώρες της Ε.Ε. παράγουν 12,6 εκατ. τόνους κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων ετησίως, ενώ μόνο τα ρούχα και τα υποδήματα αντιπροσωπεύουν 5,2 εκατ. τόνους. Οι μεγάλες βιομηχανίες και οι βιοτεχνίες μόδας, συσσωρεύουν παλιά μοντέλα που όσο και αν βγάλουν σε εκπτώσεις δεν λιγοστεύουν τα στοκ τους.  Περίπου το 85% των ρούχων που παράγονται καταλήγει στις χωματερές και εκεί σπαταλιούνται πόροι και ενέργεια, ενώ αποχαιρετάμε βέβαια το καθαρό και υγιεινότερο περιβάλλον εις το όνομα του άκομψου εργονομικού παντελονιού που πριν χρόνια είχαμε αγοράσει κατά πεντάδες σε όλους τους χρωματισμούς. Η μόδα, ακόμη, ευθύνεται για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ποσοστό που ξεπερνά εκείνο που προκαλείται από τις διεθνείς πτήσεις και τις θαλάσσιες μεταφορές.

Κυκλικότητα και συνειδητοποίηση

Η ίδια η βιομηχανία της μόδας, τώρα, καλείται να ανταποκριθεί σε μια πολύ πιο απαιτητική πρόκληση: να ενσωματώσει την ίδια την κυκλικότητα στον τρόπο λειτουργίας της. Η τάση της κυκλικής μόδας, των ενδυμάτων από ανακυκλώσιμων υλικών, δηλαδή και μπορεί να ξεκινάει από τα statement pieces των σχεδιαστών υψηλής ραπτικής γινεται όμως υποχρέωση όλων. Η συνειδητοποίηση των καταναλωτών κιόλας, υποχρεώνει τους μεγάλους οίκους, να προσαρμοστούν. Στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, οι  μοβ και οι κόκκινοι κάδοι συλλέγουν τα ρούχα και τα παπούτσια των πολιτών και τα μεταφέρουν σε ειδικά εργοστάσια για να ανακυκλωθούν και να δημιουργηθούν νέα υλικά. Στην Αμερική, είναι στην κουλτούρα του κόσμου, στην αρχή κάθε εποχιακής περιόδου πλυμένα και καθαρά φορεμένα ρούχα να πηγαίνουν από οικογένεια σε οικογένεια, ενώ οι αγοραστές δεν διστάζουν να διαλέξουν ρούχα και παπούτσια από αγορές χρησιμοποιημένων. Παντού ακόμα υπάρχουν οι θυρίδες για να τοποθετούνται πάντα καθαρά ρούχα είτε για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Και πάλι  το τεράστιο πρόβλημα δεν λύνεται. Ας δούμε τους αριθμούς! Ενενήντα οκτώ  εκατομμύρια τόνοι, 98.000.000 για να το εμπεδώσουμε και με αριθμούς, μη ανανεώσιμων πηγών -ανάμεσά τους και το πετρέλαιο- καταναλώνονται κάθε χρόνο για τις ανάγκες της βιομηχανίας ρούχων, (υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 θα φτάσουν τους 300 εκατ. τόνους), ενώ ετησίως χρησιμοποιούνται περίπου 93 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

Η Ευρώπη βάζει στο στόχαστρο το fast fashion!

Υπολογίζουμε σ αυτό πως ο παγκόσμιος πληθυσμός τείνει να φθάσει τα 10 δισεκατομμύρια, άρα έπρεπε ήδη, ως  κοινωνία να χρησιμοποιούμε τους πόρους αποδοτικότερα, να βελτιώνουμε ο κάθε με αυτοσυνείδηση, το περιβάλλον και όχι με καταστροφή. Ας ελέγξουμε πάση θυσία τα απόβλητα μας και ας καταφύγουμε σε «πράσινες»  επιλογές, όπως την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και την ανάκτηση. Δείτε το ως τη μεγαλύτερη μόδα που υπάρχει! Σε έναν πλανήτη που έχει ήδη, δεχθεί τεράστιες παρεμβάσεις, η επαναχρησιμοποίηση των πρώτων υλών και η εξάντληση του χρόνου ζωής τους δεν μπορεί παρά να είναι σας ταιριάζει περισσότερο από κάθε άλλο tredy μοντέλο της εποχής. Μπορείτε να τα φορέσετε τα ρούχα σας ξανά, με αλλαγές σε μοδίστρα ή με διαφορετικούς συνδυασμούς και αξεσουάρ! Γιατί εκείνο το πολύτιμο μοντέλο, το πιο ακριβό όλων, είναι που σου ταιριάζει πιο πολύ απ όλα: ο πλανήτης μας! Η Ευρώπη, μόλις έβαλε στο στόχαστρο το fast fashion. «Η γρήγορη μόδα ή η κατασκευή και πώληση φθηνών ρούχων με σύντομη διάρκεια ζωής είναι μια εξαιρετικά μη βιώσιμη τακτική», ανακοίνωσε η Κομισιόν, προτείνοντας μια σειρά από κανόνες και μέτρα για να καταστήσει τους παραγωγούς υπεύθυνους για τον πλήρη κύκλο ζωής των κλωστοϋφαντουργικών τους προϊόντων, αλλά και για να υποστηρίξει τη βιώσιμη διαχείριση των κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος της επεξεργασίας και ανακύκλωσης αποβλήτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που επιδιώκει η Ε.Ε. θα χρειαστούν επενδύσεις αστρονομικού ύψους 6-7 δισεκατ. ευρώ έως το 2030.

Η μόδα μας αρρωσταίνει

Δυσοίωνο και φοβικό είναι το θέμα που πριν λίγες μέρες, έφερε στο προσκήνιο η εφημερίδα Gurdian, δημιουργώντας ένα κύμα αντιδράσεων σε όλο το κόσμο! Η μόδα, οι τάσεις της, η κομψότητα, η προηγμένη τεχνολογία που έρχεται να κάνει φουτουριστικά τα ρούχα μας, ικανά για πολλά πράγματα, σα να ντύνουν υπερήρωες της Marvel, κρύβει κινδύνους. Τα ρούχα που δεν τσαλακώνουν, που μπορούν να γίνονται είτε δροσερά, είτε ζεστά ανάλογα τη στιγμή, που δεν λεκιάζουν ή δεν πιάνουν φωτιά είναι σούπερ, αλλά, να, μπορεί να μας αρρωσταίνουν!  Τα σύγχρονα ενδύματα που οι σχεδιαστές μόδας, φροντίζουν να είναι πολύ θελκτικά, φτιάχνονται από χημικές ουσίες που δεν έχουν ερευνηθεί επιστημονικά αν και σε ποιες ποσότητες είναι ανεκτές από το ανθρώπινο σώμα για να φοριούνται στη σάρκα. Ουσίες όπως φωσφορικό τριβουτύλιο, μόλυβδο, αρσενικό, κοβάλτιο και αντιμόνιο, τολουόλιο, χρώμιο και φουμαρικό διμεθύλιο, ή αντιμυκητιασικά που πολλά έχουν απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκονται σε νέας τεχνολογίας ενδύματα και είναι τοξικά,  επικίνδυνα και υπεύθυνα για διάφορων ειδών καρκίνους, ακραίες διακυμάνσεις του βάρους, κόπωση, υπογονιμότητα, άσθμα, αναπνευστικά προβλήματα και γενικά χρόνιες και λόγων άλλες ασθένειες. Πρόσφατα, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγείας στην Καλιφόρνια βρήκε υψηλά επίπεδα της χημικής ουσίας BPA που διαταράσσει τις ορμόνες σε κάλτσες από πολυεστέρα και σπαντέξ καθώς και αθλητικά σουτιέν δεκάδων μεγάλων εταιρειών, σε επίπεδα έως και 19 φορές μεγαλύτερα από το όριο ασφαλείας. Στον Καναδά εξετάστηκαν 38 παιδικά ρούχα από fast fashion και οικονομικές μάρκες  και διαπιστώθηκε ότι ένα στα πέντε είχε αυξημένα επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών, όπως μόλυβδο, PFAS και φθαλικές ενώσεις. Οι τελευταίες συνδέονται με διάφορους καρκίνους, εμβρυϊκές ανωμαλίες, αναπαραγωγικές διαταραχές, παχυσαρκία και μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι στολές των αεροσυνοδών που ήταν τοξικές και επικίνδυνες

Μια φορά και έναν καιρό, δηλαδή στο 2011, η αεροπορική εταιρεία Alaska Airlines με χαρά έντυσε τους αεροσυνοδούς της με νέες στολές, πολύ κομψές, πρακτικές, άνετες. Και αρχίσαν να αρρωσταίνουν. Βήχας, εξανθήματα, ημικρανίες, θολή όραση, επιπεφύκιτιδα, αναπνευστικά προβλήματα, άγριες αλλεργίες. Με πολλούς εργαόμενους να τρέχουν στα επείγοντα, η εταιρεία έκανε έρευνες και ανακάλυψε πως οι καινούργιες, υπερ ντιζαϊνάτες στολές περιείχαν τοξικές ουσίες και ενώ τις αντικατέστησαν, δεν αποδέχτηκαν, έλλειψη στοιχείων, πως έφταιγαν αυτές. Το προσωπικό κατέθεσε αγωγή κατά της κατασκευαστικής εταιρείας, αλλά δεν δικαιώθηκε. Τα επόμενα χρόνια, ένας εργαζόμενος πέθανε σε ηλικία 66 ετών, μετά από άσθμα και καρδιοαναπνευστική ανακοπή, που είχε παρουσιάσει αφού φόρεσε εκείνες τις στολές, ενώ πριν έχαιρε άκρας υγείας, ενώ πολλοί άλλοι εμφάνισαν αυτοανοσα νοσήματα. Προβλήματα με ασθένειες του προσωπικού συνέβησαν και στις αεροπορικές American Airlines, Delta και Southwest, όταν και αυτές εισήγαγαν νέες στολές, με σύγχρονης τεχνολογίας υφάσματα, για άνεση, κομψότητα και προστασία.  

Πως για τη μόδα ο Λάγκερφελντ συναντά τον Κάστρο

«Η μόδα είναι εφήμερη, επικίνδυνη και άδικη» αφόριζε ο Καρλ Λάγκερφελντ τόσο εύστοχα. Είναι και γοητευτική, σαμπανιζέ, μοιραία, θελκτική και όλοι κάποτε υποκύπτουμε σε κάποια προσταγή της ή σαγήνη της. Ε, ας το κάνουμε και εμείς με συνειδητοποίηση και οι δημιουργοί της και ο βιομηχανία της, με πλαίσιο, κυκλικότητα στην οικονομία, προσοχή και ασφάλεια.

Είπαμε, να πάμε καλιά μας μια μέρα, αλλά όχι σε πνιγμό από ρούχα, ούτε από πρόβλημα υγείας που αποκτήσαμε από μπλουζάκια. Αλλιώς να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Φιντέλ Κάστρο, που αστειεύονταν πως «η στρατιωτική στολή είναι πρακτική, απλή, φτηνή και ποτέ δεν παύει να είναι της μόδας». Ψέματα;

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.