22 Ιαν 2025
READING

Opuntia: Μία ομάδα παραγωγών και τυποποίησης φραγκόσυκου με έδρα την Κεφαλλονιά

4 MIN READ

Opuntia: Μία ομάδα παραγωγών και τυποποίησης φραγκόσυκου με έδρα την Κεφαλλονιά

Opuntia: Μία ομάδα παραγωγών και τυποποίησης φραγκόσυκου με έδρα την Κεφαλλονιά

 H Μάγκυ Παπαδάτου είναι γεωπόνος. Και πριν ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα δραστηριοποιούνταν στην αρχιτεκτονική τοπίου. Ωστόσο ήρθε η στιγμή για εκείνη, να προσεγγίσει την πρωτογενή παραγωγή και συνεργαζόμενη με τον σύζυγός της που είναι πολιτικός μηχανικός, έναν αρχιτέκτονα και μία ομάδα ατόμων που αγαπούν τη γη, σύστησαν την εταιρεία Opuntia, η οποία έχει ως αντικείμενο την καλλιέργεια και παραγωγή φραγκόσυκου. Έδρα τους είναι οι Κεραμιές Κεφαλλονιάς. Και η επιλογή του τόπου έγινε με βάση το γεγονός ότι οι φραγκοσυκιές ευδοκιμούν σε ευρεία κλίμακα στο συγκεκριμένο νησί.

«Είχαμε την επιθυμία να ασχοληθούμε με τον πρωτογενή τομέα καθώς είναι το αντικείμενό μου, ενώ και ο άντρας μου αγαπάει πολύ τη γη. Κάναμε μία έρευνα σχετικά με την καλλιέργεια και την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Διαπιστώσαμε ότι το φραγκόσυκο είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διατεθεί στην αγορά λόγω της φύσης του. Ταυτόχρονα,  δεδομένου ότι η γη είναι πολύ ακριβή στην Κεφαλλονιά καθότι το νησί αποτελεί τουριστικό προορισμό, χρειαστήκαμε ένα προϊόν με ικανοποιητικές στρεμματικές αποδόσεις και ελάχιστη καλλιεργητική φροντίδα, κάτι που προσφέρει η καλλιέργεια του φραγκόσυκου. Επιπλέον, στην Κεφαλονιά μπορεί να μην καταναλώνεται καθημερινά όπως συμβαίνει στη Μάνη, ωστόσο το φυτό ευδοκιμεί ιδανικά στις συνθήκες του νησιού. Όπου και να κοιτάξει κανείς υπάρχουν φραγκοσυκιές. Μας άρεσε πολύ και θεωρήσαμε ότι έπρεπε να ασχοληθούμε με αυτό», εξηγεί η Μάγκυ Παπαδάτου.

«Πριν ξεκινήσω την αγροτική παραγωγή ασχολήθηκα για αρκετά χρόνια με την αρχιτεκτονική τοπίου, διαμορφώνοντας ιδιωτικούς χώρους, ξενοδοχεία, αεροδρόμια. Στην πορεία θέλησαννα ασχοληθώ με τον πρωτογενή τομέα. Το εγχείρημα ξεκίνησε το 2017 και σύντομα η Opuntia θα είναι έτοιμη εκτός από την παραγωγή, διαλογή και συσκευασία νωπού φραγκόσυκου να λειτουργήσει ως επισκέψιμος χώρος. Θα είμαστε έτοιμοι τον προσεχή Μάιο, καθότι δημιουργούμε τις απαραίτητες εγκαταστάσεις σε ένα από τα αγροκτήματα στις Κεραμιές Κεφαλονιάς, όπου είναι και η έδρα της επιχείρησης», συμπληρώνει η παραγωγός.

40 στρέμματα καλλιέργειας

Σήμερα οι ιδιοκτήτες του κτήματος Opuntia διαθέτουν 40 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης με φραγκοσυκιές. «Φέτος στήσαμε τη μεταποιητική μας μονάδα, Εκεί θα τοποθετηθεί προσεχώς και ένα μηχάνημα καθαρισμού και διαλογής φραγκόσυκου, το οποίο σχεδιάστηκε από την ομάδα της Opuntia. To συγκεκριμένο μηχάνημα θα κάνει καθαρισμό από τα αγκάθια, διαχωρισμό των καρπών βάσει βάρους, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε πελάτη. Σκοπός μας είναι να μειώσουμε το εργατικό κόστος και ενώ η εύρεση ανθρώπινου δυναμικού είναι πλέον πολύ δύσκολη».

Αυτή την περίοδο το κτήμα προβαίνει στην πειραματική παραγωγή αποστάγματος από φραγκόσυκο. Ωστόσο η απόσταξη φραγκόσυκου δεν επιτρέπεται προς το παρόν στην Ελλάδα. «Γι’ αυτό και έχουμε ετοιμάσει σχετικό φάκελο στον οποίο καταθέσαμε στο Γενικό Χημείο του Κράτους για να εξαχθούν οι αλκοολικοί βαθμοί και να μπορεί να αποστάζεται νόμιμα ο καρπός της φραγκοσυκιάς. Στόχος είναι να αποκτήσουμε το δικό μας αποστακτήριο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια», αναφέρει η Μάγκυ Παπαδάτου.

Προς το παρόν το κτήμα Opuntia καθαρίζει, διαχωρίζει και συσκευάζει αποκλειστικά νωπό φραγκόσυκο. Καλώς εχόντων των πραγμάτων η εξέταση του φακέλου στο Γενικό Χημείο του Κράτους ολοκληρώνεται σύντομα και η ίδια εκτιμά ότι από το 2025 θα ξεκινήσει και την απόσταξη, η οποία αρχικά θα πραγματοποιείται σε συνεργαζόμενο αποστακτήριο.

Ένα φυτό με πολλές δυνατότητες μεταποίησης

Περιγράφοντας τις ιδιότητες που έχει η φραγκοσυκιά κάνει λόγο για ένα φυτό που προσφέρει πολλές δυνατότητες μεταποίησης σε μαρμελάδα, κομπόστα ή άλλα προϊόντα. «Επιπλέον, από τους σπόρους του παράγεται φαρμακευτικό έλαιο που είναι το ακριβότερο στον κόσμο και κοστίζει περίπου 1.000 ευρώ το λίτρο. Αλλά και τα φύλλα μπορούν να αξιοποιηθούν ως ζωοτροφή, αυξάνοντας την παραγωγή γάλακτος, ενώ στην Λατινική Αμερική παράγεται τεχνητό (vegan) δέρμα ή βιοντίζελ από τα φύλλα της φραγκοσυκιάς»

Το φραγκόσυκο προσφέρει στρεμματικές αποδόσεις περίπου 3 – 4 τόνων το στρέμμα, εφόσον πρόκειται για αρδευόμενα τα κτήματα και μικρότερες ποσότητες σε περίπτωση που τα κτήματα δεν ποτίζονται.

Η Opuntia διατηρεί περίπου τις μισές εκτάσεις αρδευόμενες και τις άλλες μισές ξερικές. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε διαδικασία πιστοποίησης τις καλλιέργειας με βάση τα πρότυπα της βιολογικής παραγωγής, την οποία θα λάβει το 2026.

Στόχος η αύξηση των καλλιεργειών για το άνοιγμα των διεθνών αγορών

«Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να αυξήσουμε τις στρεμματικές μας αποδόσεις για να ανοίξουμε μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Σήμερα παράγουμε 10 τόνους και για να μπορέσουμε να κινηθούμε στο εξωτερικό χρειαζόμαστε τουλάχιστον 100 τόνους ετησίως. Για να το πετύχουμε θα αυξήσουμε τα στρέμματα που καλλιεργούμε και θα ενισχύσουμε τις στρεμματικές μας αποδόσεις».

Οι μεγαλύτερες ποσότητες έως τώρα διατίθενται στην τοπική αγορά, σε σούπερ μάρκετ, οπωροπωλεία και εστιατόρια. Προσεχής στόχος είναι να ξεκινήσει και η πανελλήνια διάθεση του παραγόμενου φραγκόσυκου, με στόχο μεγάλους προμηθευτές και σούπερ μάρκετ ανά την επικράτεια. Σημειώνεται τέλος ότι σύνολο των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν έως σήμερα βασίστηκαν σε ίδια χρηματοδότηση αλλά και σε χρηματοδοτήσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την ενίσχυση των αγροτών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.