15 Ιαν 2025
READING

Ανοίγουν φτερά σε Ευρώπη και ΗΠΑ οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής

4 MIN READ

Ανοίγουν φτερά σε Ευρώπη και ΗΠΑ οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής

Ανοίγουν φτερά σε Ευρώπη και ΗΠΑ οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής

Τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, κυρίως στα Βαλκάνια, στην βόρεια Ευρώπη αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανοίγουν οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής, οι οποίες έχουν κάνει δυνατό «μπάσιμο» στα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και στην ανάπτυξη λογισμικού, με πολλές να πρωταγωνιστούν εντός αλλά και εκτός συνόρων.

Αυτή η… εξαγωγική διάθεση των εταιρειών πληροφορικής έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια και διαρκώς επεκτείνεται, αφού όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, «υπάρχουν πολλές ευκαιρίες αρκεί να ψάξεις καλά». Εκτός από τα έργα που υλοποιούν για φορείς ή εταιρείες του εξωτερικού, οι ελληνικές εταιρείες προχωρούν σε εξαγορές πλειοψηφικών ή μειοψηφικών ποσοστών μικρότερων εταιρειών, οι οποίες ωστόσο έχουν καλή παρουσία και πελατεία στη χώρα τους, με στόχο να ισχυροποιήσουν τη θέση τους και την ενίσχυση των τεχνολογικών τους υποδομών στο εξωτερικό.

Η πρόσφατη εξαγορά της Performance

H Performance του Διονύση Χιντζίδη είναι μία από αυτές τις εταιρείες πληροφορικής, οι οποίες στοχεύουν στην είσοδό τους σε αγορές του εξωτερικού.

Μόλις την Τρίτη, ανακοίνωσε εξαγορά μειοψηφικού πακέτου σε ιρλανδική εταιρεία πληροφορικής, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες συνεργάζεται ήδη με την ελληνική εισηγμένη, ενώ έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.

Στόχος είναι αρχικά να ενώσει τις δυνάμεις της με την εταιρεία η οποία φαίνεται να είναι ταχέως αναπτυσσόμενη στην βρετανική αγορά, να έχει μερίδιο από την ανάπτυξή της και φυσικά να ξεκινήσει να έχει παρουσία στις αγορές του εξωτερικού, εντάσσοντας αυτή τη κίνηση στο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας για εξαγορές, που αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στη μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξής της, προσφέροντας παράλληλα αξία στους μετόχους της.

H εισηγμένη ακόμα δεν έχει κάνει κάποια μεγαλύτερη κίνηση για εξαγορά πλειοψηφικού ή ολόκληρου πακέτου κάποιας εταιρείας στο εξωτερικού, ωστόσο αυτή η κίνηση δείχνει τις προθέσεις της διοίκησης, όντας μια καλή αρχή για να προχωρήσει το business plan που έχει στο μυαλό του ο Διονύσης Χιντζίδης, το οποίο είναι να μεγαλώσει την Performance και να εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου.

Unisystems

Δυναμική παρουσία στο εξωτερικό έχει η Unisystems, θυγατρική του κλάδου πληροφορικής της Quest, η οποία έχει ανεκτέλεστο έργων άνω των 500 εκατ. ευρώ, με το 60% περίπου να προέρχεται από έργα που έχει αναλάβει να υλοποιήσει στο εξωτερικό.

Με επίκεντρο την Ελλάδα και επιχειρηματικές οντότητες στο Βέλγιο, στο Λουξεμβούργο, στην Ιταλία, στη Ρουμανία και την Ισπανία και με περισσότερα από 1100 στελέχη, η Unisystems εξυπηρετεί περισσότερους από 200 πελάτες σε 20 και πλέον χώρες.

Παράλληλα η Unisystems, η οποία θέλει να εισέλθει και στην αγορά της αμυντικής βιομηχανίας, έχει ήδη μπει στη λίστα προμηθευτών του ΝΑΤΟ. Μάλιστα πριν από λίγες εβδομάδες, η ένωση εταιρειών COSMOTE-Unisystems, επελέγη από την Υπηρεσία Επικοινωνιών και Πληροφορικής (NCIA) του NATO, για τη δημιουργία σύγχρονων τεχνολογικών υποδομών και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Profile και Netcompany Intrasoft

Δυναμική παρουσία στο εξωτερικό έχει και ο όμιλος Profile, με αρκετές θυγατρικές ενώ στα άμεσα πλάνα είναι η επέκταση και σε νέες αγορές, όπως η Ισπανία.

Η Profile έχει ήδη εξαγοράσει εταιρείες στο εξωτερικό, όπως η Centevo που βρίσκεται στην Σουηδία αλλά και την Login στην Γαλλία, ενώ έχει αναλάβει έργα για μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη βόρεια Ευρώπη αλλά και στην Καραϊβική.

Πριν περίπου δύο εβδομάδες έγινε γνωστή η σύναψη νέας πολυετούς συμφωνίας της Profile Centevo, κορυφαίου παρόχου λογισμικού Asset & Fund Management στις Σκανδιναβικές χώρες, θυγατρικής του εισηγμένου ομίλου Profile Software, με τη μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας, Danske Bank για την παροχή διευρυμένων υπηρεσιών στην Danske Invest, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο διαχείρισης κεφαλαίων.

Παράλληλα διεκδικεί μεγάλα project σε Αγγλία, Γαλλία, Σκανδιναβία, με το ανεκτέλεστο έργων της να αγγίζει τα 130 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, η Netcompany-Intrasoft, με CEO τον Αλέξανδρο Μάνο, διαθέτει ανεκτέλεστο συμβασιοποιημένων έργων ύψους 950 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος αφορά να την Ε.Ε.

Ένα από τα πλέον κομβικά έργα που έχει αναλάβει είναι το Ευρωπαϊκό Πορτοφόλι Ψηφιακής Ταυτότητας, το οποίο υπερψηφίστηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2024 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στόχος της εταιρείας όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη της είναι η περεταίρω ανάπτυξη σε αγορές που έχει ήδη θυγατρικές όπως η Σουηδία, Νορβηγία, Βέλγιο και Βρετανία, ενώ στοχεύει και σε νέες αγορές όπως η γερμανική, με στόχο η Netcompany-Intrasoft να εξελιχθεί μέσα στα επόμενα χρόνια σε έναν από τους top 5 provider στις συγκεκριμένες αγορές.

Η εταιρεία γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη καθώς συνεχίζει να προσθέτει προσωπικό, αφού μόνο το 2023 πρόσθεσε 650 άτομα και το πρώτο εξάμηνο του 2024 ακόμα 250, φτάνοντας έτσι τα 3.500 άτομα σε όλη την Ευρώπη, ενώ μαζί με του Δανούς της Netcompany, ο αριθμός του προσωπικού ξεπερνάει τους 8.000.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.