Η ναυτιλιακή ορολογία είναι αρκετά περίπλοκη, οδηγώντας συχνά σε σύγχυση ακόμη και μεταξύ επαγγελματιών του κλάδου, ειδικά όταν πρέπει να μεταφραστούν κάποιοι όροι που χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο στα αγγλικά.
Ένας από αυτούς τους όρους είναι η μεταφόρτωση φορτίου – Στα αγγλικά, ο όρος είναι «transshipment».
Σε αυτό το άρθρο, θα διευκρινίσουμε τι σημαίνει η μεταφόρτωση, θα επισημάνουμε τις διαφορές μεταξύ άμεσης αποστολής και μεταφόρτωσης και θα αναφέρουμε τη σημασία των συγκεκριμένων φορτίων για το λιμάνι του Πειραιά.
Κατανόηση της Μεταφόρτωσης Φορτίου
Η μεταφόρτωση αναφέρεται στη διαδικασία μεταφοράς φορτίου (κοντέινερ) από ένα πλοίο σε ένα άλλο σε ένα ενδιάμεσο λιμάνι μεταξύ του αρχικού λιμανιού και του τελικού προορισμού του φορτίου. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται συχνά λόγω έλλειψης άμεσων ναυτικών διαδρομών, κρατικών περιορισμών ή και για οικονομικούς λόγους. Κατά τη διάρκεια της μεταφόρτωσης, τα κοντέινερς φορτώνονται αρχικά σε ένα πλοίο στο λιμάνι προέλευσης, μεταφέρονται σε ένα κέντρο μεταφόρτωσης, ξεφορτώνονται από το πλοίο και στη συνέχεια φορτώνονται εκ νέου σε ένα διαφορετικό πλοίο, το οποίο θα μεταφέρει το φορτίο στο τελικό λιμάνι προορισμού.
Παράδειγμα Μεταφόρτωσης
Με απλότερους όρους, η μεταφόρτωση περιγράφει τη διαδικασία μεταφοράς φορτίου από το σημείο Α στο σημείο Β μέσω του σημείου Γ. Το σημείο Γ είναι το κέντρο μεταφόρτωσης, όπου το φορτίο ξεφορτώνεται και φορτώνεται σε διαφορετικό πλοίο.
Ένα παράδειγμα διαδρομής μεταφόρτωσης θα μπορούσε να είναι η μεταφορά φορτίου από το λιμάνι της Μασσαλίας στη Γαλλία στο λιμάνι της Νέας Υόρκης στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του λιμανιού της Βαλένθια στην Ισπανία. Σε αυτή την περίπτωση, το φορτίο πακετάρεται σε ένα κοντέινερ και φορτώνεται σε ένα πλοίο (Πλοίο Α) που ξεκινά από τη Μασσαλία προς τη Βαλένθια. Μόλις το κοντέινερ φτάσει στο ισπανικό λιμάνι, ξεφορτώνεται από το Πλοίο Α και φορτώνεται σε ένα άλλο πλοίο (Πλοίο Β). Το Πλοίο Β στη συνέχεια μεταφέρει το κοντέινερ από το λιμάνι της Βαλένθια στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Μόλις το κοντέινερ φτάσει στο αμερικανικό λιμάνι και ξεφορτωθεί, η διαδικασία της μεταφόρτωσης ολοκληρώνεται.
Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, το λιμάνι της Μασσαλίας αποτελεί το Λιμάνι Προέλευσης, το λιμάνι της Βαλένθια λειτουργεί ως Λιμάνι Μεταφόρτωσης και το λιμάνι της Νέας Υόρκης είναι το Λιμάνι Προορισμού.
Διαφορές Μεταξύ Μεταφόρτωσης και Άμεσης Αποστολής
Ακολουθούν οι βασικές διαφορές μεταξύ μεταφόρτωσης και άμεσης αποστολής:
Διαδρομή: Σε μια άμεση αποστολή, το φορτίο ταξιδεύει απευθείας από το λιμάνι προέλευσης στο λιμάνι προορισμού. Αντίθετα, η μεταφόρτωση περιλαμβάνει μια ενδιάμεση στάση όπου το φορτίο ξεφορτώνεται και φορτώνεται εκ νέου σε διαφορετικό πλοίο.
Αριθμός Λιμανιών: Οι άμεσες αποστολές περιλαμβάνουν δύο λιμάνια (το λιμάνι προέλευσης και το λιμάνι προορισμού). Η μεταφόρτωση περιλαμβάνει τρία λιμάνια (το λιμάνι προέλευσης, το λιμάνι μεταφόρτωσης και τον τελικό προορισμό).
Αριθμός Πλοίων: Οι άμεσες αποστολές πραγματοποιούνται με τη χρήση ενός πλοίου για όλη τη διαδρομή μεταξύ δύο λιμένων, ενώ στις μεταφορτώσεις απαιτούνται δύο πλοία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Κόστος: Οι άμεσες αποστολές είναι γενικά πιο ακριβές από τις επιλογές μεταφόρτωσης.
Ταχύτητα: Οι άμεσες αποστολές είναι ταχύτερες από τις μεταφορτώσεις, οι οποίες είναι πιο πιθανόν να παρουσιάσουν και επιπλέον καθυστερήσεις, λόγω της πολυπλοκότητας της μεταφοράς.
Η Σημασία των «Transshipment Containers» για τον Πειραιά
Ο όγκος των εμπορευματοκιβωτίων μεταφόρτωσης είναι εξαιρετικά σημαντικός για το λιμάνι του Πειραιά, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό φορτίου που διαχειρίζεται ανήκει στη συγκεκριμένη κατηγορία. Με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές της Ελλάδας να είναι σχετικά περιορισμένου βεληνεκούς, η κινεζική εταιρεία COSCO έχει στηρίξει τη στρατηγική της στα «transshipmentcontainers», από όταν ανέλαβε τα ηνία του λιμένα, ώστε να τον αναδείξει σε έναν από τους πιο σημαντικούς κόμβους μεταφόρτωσης στην Ευρώπη.
Το εγχείρημα κρίνεται μέχρι σήμερα άκρως επιτυχημένο, αφού ο Πειραιάς συμπεριλαμβάνεται πλέον σε πολλαπλά δρομολόγια των κορυφαίων ναυτιλιακών παγκοσμίως και αποτελεί σημείο αναφοράς στη Μεσόγειο, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, όσον αφορά το εμπόριο και την εφοδιαστική αλυσίδα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.