26 Οκτ 2024
READING

Πεδίο αντιπαράθεσης ο κλάδος πληροφορικής – Οι μάχες στην αγορά και στα έργα του δημοσίου

4 MIN READ

Πεδίο αντιπαράθεσης ο κλάδος πληροφορικής – Οι μάχες στην αγορά και στα έργα του δημοσίου

Πεδίο αντιπαράθεσης ο κλάδος πληροφορικής – Οι μάχες στην αγορά και στα έργα του δημοσίου

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημοσίου είναι το μεγάλο στοίχημα, με τις μεγάλες εταιρείες πληροφορικής να λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος από τα έργα του δημοσίου, τα οποία σε μεγάλη πλειοψηφία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, γεγονός που έχει εντείνει τον ανταγωνισμό αλλά και τις…αντιπαραθέσεις.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί και ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών πληροφορικής και λογισμικού και στον ιδιωτικό τομέα, όπου και εκεί το ενδιαφέρον παραμένει τεράστιο. Το προηγούμενο διάστημα, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δικαστικές διαμάχες, διαφωνίες, προσφυγές και μπλόκα σε διαγωνισμούς ψηφιακού μετασχηματισμού μεταξύ εταιρειών, με πηγές της αγοράς να θεωρούν φυσιολογική εξέλιξη της κατάστασης, από τη στιγμή που όλες οι εταιρείες μάχονται για να πάρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα.

Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και η ελληνική αγορά μικρή για να μπορέσει να τους κρατήσει όλους…ευχαριστημένους, ενώ η κυριαρχία στην αγορά είναι ένας αγώνας δρόμου, αφού οι εξελίξεις τρέχουν ταχύτατα και η τεχνολογία διαρκώς αλλάζει.

Διαμάχες για διαγωνισμούς του δημοσίου

Πριν μερικούς μήνες, εταιρεία πληροφορικής που συμμετέχει σε διαγωνισμούς του δημοσίου, προσέφυγε στο ΣτΕ για έργα ψηφιακού μετασχηματισμού.

Το γεγονός αυτό κινητοποίησε την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία έκανε έφοδο σε εταιρείες πληροφορικής αλλά και τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, προκειμένου να ελεγχθούν για παραβάσεις σε 13 διαγωνισμούς και για πιθανότητα οριζόντιας σύμπραξης νόθευσης δημόσιων διαγωνισμών.

Η έφοδος έγινε σε πάνω από 10 εταιρείες του κλάδου, μεταξύ των οποίων στους τρεις τηλεπικοινωνιακούς παρόχους (ΟΤΕ-Nova-Vodafone), στη Unisystems του ομίλου Quest, στη Byte του ομίλου Ideal, στην Cosmos, στην Space Hellas, στην Q&R και σε αρκετές ακόμα.

Λίγες εβδομάδες πριν, προέκυψε σημαντικό πρόβλημα με τον διαγωνισμό για τον «υπερυπολογιστή Δαίδαλο», έργο μεγάλης σημασίας για την χώρα, προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εταιρεία πληροφορικής μπλόκαρε για ένα μικρό χρονικό διάστημα τον διαγωνισμό, βάζοντας «μπροστά» μια μικρή εταιρεία της επαρχίας. Ωστόσο σύντομα, το πρόβλημα λύθηκε και ενδιαφέρον για την υλοποίηση του έργου εξέφρασαν η Nova ICT και η Hewlett Packard.

Σε αντίστοιχα έργα συναντούμε το τελευταίο διάστημα πολλές καθυστερήσεις στη διαγωνιστική διαδικασία. Όπως στο έργο της ΑΑΔΕ, για την ψηφιοποίηση των αρχείων της, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, στον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, δύο μεγάλες εταιρείες πληροφορικής, με σημαντικό μερίδιο στην αγορά, έχουν καταθέσει προσφυγή στην ΑΑΔΕ, προφανώς διεκδικώντας καλύτερους όρους.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως όλη αυτή την περίοδο υπήρχε ένα γενικότερα καλό κλίμα μεταξύ εταιρειών και κυβέρνησης, με αποτέλεσμα όλα αυτά τα προβλήματα μην βγαίνουν στην επιφάνεια. Όμως, όσο περνούν τα χρόνια, και τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν, τόσο τις εταιρείες όσο και τις αναθέτουσες αρχές, τα προβλήματα θα φαίνονται περισσότερο.

Αντιδικίες στον ιδιωτικό τομέα

Αγωγές, εξώδικα και δικαστικές διαμάχες είχε το… πρόγραμμα το τελευταίο διάστημα στην αγορά πληροφορικής και λογισμικού. Ειδικά όσον αφορά για τις δραστηριότητες των εταιρειών στον ιδιωτικό τομέα.

Πρώτα, «έσκασε» η διαμάχη μεταξύ Viva Wallet και SoftOne-Entersoft. Με τον Χάρη Καρώνη να κατηγορεί τις δύο εταιρείες λογισμικού για αθέμιτο ανταγωνισμό και καταχρηστικές πρακτικές, προσφεύγοντας σε ασφαλιστικά μέτρα, εμπλέκοντας παράλληλα και εταιρείες-συνεργάτες των δύο εταιρειών πληροφορικής, την Worldline και E-PAY.

Η Viva υποστήριξε ότι οι δύο εταιρείες, έχουν επιδοθεί σε καταχρηστικές ως προς τον ανταγωνισμό πρακτικές, καθώς όπως ανέφερε παρέχουν χωρίς χρέωση το υλικό και το λογισμικό διασύνδεσης των προϊόντων τους με τερματικά POS και συγκεκριμένα στους δύο ανταγωνιστές της Viva στον τομέα των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών, Euronet (Epay) και Wordline. Καλώντας τους εντός 24 ωρών να παύσουν την συγκεκριμένη πρακτική.

SoftOne και Entersoft απάντησαν με δικό τους εξώδικο, στο οποίο αρνούνταν «συνολικά» τους ισχυρισμούς χαρακτηρίζοντας τους «αόριστους, αναληθείς, και ανακριβείς», τονίζοντας ότι δεν προχωρούν σε μεγάλες χρεώσεις, υποστηρίζοντας πως υπάρχει κόστος για την ανάπτυξη της εφαρμογής διασύνδεσης του ERP με το POS και ότι το κόστος αυτό το «απορροφούσαν» Worldline και Euronet.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια, με την Viva Wallet να χάνει την πρώτη μάχη, με την δικαστή να κάνει δεκτούς τους ισχυρισμούς των δύο εταιρειών πληροφορικής, απορρίπτοντας εκείνους της Viva. Ενώ αναμένεται να υπάρξει και συνέχεια.

Λίγες ημέρες αργότερα, η DIS (DYNAMIC INTEGRATED SOLUTIONS), με δελτίο τύπου που απέστειλε στα ΜΜΕ ανέφερε ότι διαπίστωσε παραβίαση των δικαιωμάτων της από τις εταιρείες Praktiker και Real Consulting και προσέφυγε στην δικαιοσύνη, διεκδικώντας όπως λέει αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Η Praktiker αντέδρασε πρώτη στο ΔΤ της DIS και με ανακοίνωσή της το χαρακτήρισε παραπλανητικό, αρνούμενη παράλληλα οποιαδήποτε κατηγορία.

Η απάντηση της Real Consulting ήρθε σχεδόν 3 ημέρες αργότερα, με την εισηγμένη πληροφορικής, όπου και αρνήθηκε τις κατηγορίες για ανάμιξη ή συμμετοχή σε παράνομες ή αντιεπαγγελματικές ενέργειες. Σημειώνοντας ότι ουδεμία δικαστική κύρωση οποιουδήποτε χαρακτήρα επιβλήθηκε στην εταιρία.Τόσο η Praktiker όσο και η Real Consulting χαρακτήρισαν τις κατηγορίες της DIS ψευδείς και συκοφαντικές, που μόνο σκοπό είχαν να βλάψουν την φήμη των εταιρειών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.