26 Οκτ 2024
READING

Βαγγέλης, Γιάννης και Μάριος από τη θάλασσα στο χορτάρι

4 MIN READ

Βαγγέλης, Γιάννης και Μάριος από τη θάλασσα στο χορτάρι

Βαγγέλης, Γιάννης και Μάριος από τη θάλασσα στο χορτάρι

Τρεις ισχυρές προσωπικότητες της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας καθορίζουν τα ποδοσφαιρικά δρώμενα της χώρας, έχοντας αποκτήσει τα πλειοψηφικά πακέτα στις τρεις πιο δημοφιλείς ομάδες της Αθήνας. Οι Βαγγέλης Μαρινάκης, Γιάννης Αλαφούζος και Μάριος Ηλιόπουλος είναι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ Ολυμπιακός, ΠΑΟ και ΑΕΚ αντίστοιχα.

Επιχειρώντας να επαναφέρουμε την «κόντρα» των τριών από το χορτάρι στη θάλασσα, θα σκιαγραφήσουμε το εφοπλιστικό προφίλ του καθένα, αναλύοντας τις δραστηριότητες και τη δυναμική των εταιρειών τους.

Βαγγέλης Μαρινάκης

Η παρουσία του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι ισχυρή όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και στην παγκόσμια ναυτιλία. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ιδιοκτήτης του ναυτιλιακού ομίλου Capital, η οποία αριθμεί 38 δεξαμενόπλοια συνολικής χωριτικότητας 7 εκατομμυρίων DWT, 37 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων συνολικής χωροτικότητας 111.300 TEUs και 10 φορτηγών πλοίων με συνολική χωριτικότητα 1,4 εκατομμύρια DWT.

Η περιουσία του εκτιμάται στα 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ έχει συμπεριληφθεί αρκετές φορές σε λίστες με τους πιο πλούσιος και πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο, και φυσικά στον χώρο της ναυτιλίας. Η ανοδική πορεία των εταιρειών του τα τελευταία χρόνια τον έχει φτάσει σε επίπεδο να συγκρίνεται πλέον με τα κορυφαία εφοπλιστικά ονόματα της χώρας, όπως αυτά της Αγγελικούση, του Προκοπίου και του Μαρτίνου.

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι δραστηριότητες του Βαγγέλη Μαρινάκη δεν περιορίζονται στον ναυτιλιακό κλάδο, καθώς έχει εξαγοράσει τα πλειοψηφικά πακέτα τριών ποδοσφαιρικών ομάδων (Ολυμπιακός, Νότιγχαμ Φόρεστ, Ρίο Άβε), ενώ είναι ιδιοκτήτης και της Alter Ego στο χαρτοφυλάκιο της οποίας υπάρχουν μεταξύ άλλων ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, οι εφημερίδες Τα Νέα και το Βήμα και οι ενημερωτικές ιστοσελίδες in.gr και Οικονομικός Ταχυδρόμος.

Γιάννης Αλαφούζος

Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός διαθέτει ένα πολύ δυνατό επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, στο οποίο ξεχωρίζει η ενασχόλησή του με τον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ως κάτοχος του τηλεοπτικού καναλιού ΣΚΑΪ και του ομώνυμου ραδιοφωνικού σταθμού, αλλά και ιδιοκτήτης μιας σειράς από ιστοσελίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπως το sportfm, η Μέντα, το Pepper και το Happy, καθώς και της έντυπης εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Πίσω από τα φώτα του Παναθηναϊκού και των media, βρίσκεται η αξιόλογη ναυτιλιακή δράση του Γιάννη Αλαφούζου, ο οποίος έχει διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Kyklades Maritime Corporation και ιδρυτής της εταιρείας διαχείρισης δεξαμενόπλοιων Ermis Maritime Corporation. Πριν από αυτά, στις αρχές του 1980, όταν ο Γιάννης Αλαφούζος ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είχε αναλάβει την επέκταση της οικογενειακής ναυτιλιακής επιχείρησης Glafki (Hellas) Maritime Company. Μέχρι και σήμερα, ο επιχειρηματίας ασχολείται ενεργά με τις ναυτιλιακές εταιρείες της οικογένειάς του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τα οποία τραβάνε οι υπόλοιπες δραστηρίότητές του.

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι αδελφοί Θέμης και Γιάννης Αλαφούζος υπολογίζεται ότι έχουν περιουσία που συνδυαστικά ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια.

Μάριος Ηλιόπουλος

Ο Μάριος Ηλιόπουλος εισήλθε πρόσφατα στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, αγοράζοντας από τον Δημήτρη Μελισσανίδη την ΠΑΕ ΑΕΚ τον Ιούνιο. Ο νέος ιδιοκτήτης των κιτρινόμαυρων είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ναυτιλιακών υπηρεσιών «Seajets», η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα των ταχυπλόων σκαφών που εξυπηρετούν τα ελληνικά νησιά. Με την αξία του στόλου της να ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια δολάρια, η Seajets αποτελεί μία από τις ισχυρότερες εταιρείες του κλάδου στη χώρα μας. Επιπλέον, ο Ηλιόπουλος δημιούργησε φέτος την εταιρεία κρουαζίερας Neonyx Cruises, η οποία για την ώρα διαθέτει ένα κρουαζιερόπλοιο, το Goddessof the Night.

Εκτός των άλλων, ο Μάριος Ηλιόπουλος είναι γνωστός για το πάθος του για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, καθώς συμμετέχει ο ίδιος σε αρκετούς αγώνες ράλι. Το «highlight» της πορείας του στον συγκεκριμένο χώρο είναι η συμμετοχή του στο Ράλι Ακρόπολις, το οποίο αποτελεί έναν από τους πιο δύσκολους και απαιτητικούς αγώνες ράλι στον κόσμο.

Αντί Επιλόγου

Αν θέλαμε να κάνουμε μία άτυπη σύγκριση της ναυτλιακής παρουσία του καθένα, θα μπορούσαμε να πούμε πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης φαίνεται να έχει ένα ξεκάθαρο προβάδισμα αφού οι εταιρείες του σημειώνουν τα τελευταία χρόνια τεράστια ανάπτυξη και εμπλέκονται σε συμφωνίες με μερικές από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο. Ο Γιάννης Αλαφούζος δραστηριοποιείται αρκετά πιο ήσυχα στον ναυτιλιακό κλάδο με τις κινήσεις του να μην λαμβάβουν τόση προβολή, ενώ από την άλλη, ο Μάριος Ηλιόπουλος ασχολείται με το κομμάτι της ελληνικής ακτοπλοΐας, αγορά στην οποία έχει κυριαρχήσει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.