20 Δεκ 2024
READING

Ένας πρώην λέκτορας στο Αριστοτέλειο έφτιαξε ελαιόλαδο με ισχυρισμό υγείας

3 MIN READ

Ένας πρώην λέκτορας στο Αριστοτέλειο έφτιαξε ελαιόλαδο με ισχυρισμό υγείας

Ένας πρώην λέκτορας στο Αριστοτέλειο έφτιαξε ελαιόλαδο με ισχυρισμό υγείας

Oραματιστής και αποφασισμένος να παρουσιάζει ένα προϊόν, που θα είναι άξιο αναφοράς, ο Nίκος Κρημνιανιώτης, πρώην λέκτορας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, στράφηκε στην παραγωγή ελαιολάδου. Επένδυσε στην παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου µε ισχυρισµό υγείας, φέροντας τον χαρακτηρισμό «health claim» και είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φαινόλες, έχοντας συµµετάσχει ως συντονιστής των ευρωπαϊκών προγραµµάτων AristOil µε σκοπό την προαγωγή της υψηλής ποιοτικά παραγωγής.

Σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησε η υλοποίηση των συγκεκριμένων προγραµµάτων µε σκοπό να εκπαιδευτούν 4.500 παραγωγοί – από το 2016 έως και το 2022 – σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κροατία, η Κύπρος. Ακολούθησαν στο πλαίσιο του β’ κύκλου εκπαίδευσης χώρες όπως Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία και κατά τον γ’ κύκλο εκπαιδεύτηκαν Ιταλοί, Κροάτες, Μαυροβούνιοι, Αλβανοί και Έλληνες παραγωγοί.

Το AristOil αποτελεί ευρωμεσογειακό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο οποίο συμμετέχουν από όλες τις μεσογειακές χώρες της Ε.Ε, ελαιοπαραγωγοί , ενώσεις ελαιοτριβείων, Πανεπιστήμια (Φαρμακευτικές Σχολές) και Τοπικές Αυτοδιοικήσεις. Στόχος του προγράμματος είναι η μελέτη και ανάδειξη των ιδανικών συνθηκών που πρέπει να διασφαλίζονται τόσο κατά την συγκομιδή του καρπού όσο και στην παραγωγή του ελαιόλαδου στο ελαιοτριβείο.

Αξιοποίησε τα 6 στρέμματα γης στην Καλαμάτα για να φτάσει τα 85 στρέμματα καλλιέργειας σήμερα

Ο ίδιος αξιοποίησε τα περίπου 6 στρέµµατα γης που διατηρούσε η σύζυγός του ως περιουσία στην Καλαµάτα. Προερχόµενος από αγροτική οικογένεια αφοσιώθηκε στην πορεία της ζωής του στον πρωτογενή τομέα, δίνοντας αξία σε ένα αγροτικό προϊόν όπως το ελαιόλαδο που κυρίως κατά το παρελθόν πωλούνταν χύμα στο εξωτερικό, χωρίς ταυτότητα και ονομασία προέλευσης.

Στη διάρκεια των ετών απέκτησε όµορες εκτάσεις και σήµερα καλλιεργεί 1.500 ελιές σε 85 στρέµµατα ιδιόκτητης γης στο Αριοχώρι Καλαµάτας, τα οποία είναι στο σύνολό τους πιστοποιηµένα ως βιολογικά για την παραγωγή ελαιοποιήσιµης ελιάς Κορωνέικης ποικιλίας καθώς ελιάς Καλαµάτας, η οποία συσκευάζεται και πωλείται ως επιτραπέζια. Το Κτήµα Κρηµνιανιώτη τυποποιεί και εξάγει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Liva», το οποίο εκτός από την ελληνική αγορά διατίθεται σε αρκετές αγορές εκτός συνόρων. Το ελαιόλαδο που παράγει κατατάσσεται σε επιμέρους κατηγορίες ποιότητας ανάλογα µε τις φαινόλες και τις βιταµίνες του, µε κορυφαία από τις ποιότητες να είναι το «Liva Diamond», µε περιεκτικότητα άνω των 1.000 ml σε φαινόλες, ενώ ακολουθούν το «Liva Platinum» µε περισσότερα από 650 ml φαινολών και το «Liva Gold» όπου οι φαινόλες είναι άνω των 350 ml. Η παραγωγή του Κτήµατος ακολουθεί τα πρότυπα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίµων (EFSA) ως προς τις υγειοπροστατευτικές ιδιότητες ενός ελαιολάδου και λαµβάνει το σήµα ισχυρισµού υγείας. Εκτός από τα ιδιόκτητα, µισθώνει και έκταση µε περίπου 600 δέντρα, από την οποία παράγει συµβατικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο µε τις ανάλογες ιδιότητες σε φαινόλες, όπως και για το βιολογικό.

Πειραματίστηκε όχι μόνο με τη μέθοδο παραγωγής, αλλά και με το χρόνο συγκομιδής, τη διαδικασία και το χρόνο μάλαξης του ελαιόκαρπου, προκειμένου να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα κατά την έκθλιψη. Κι αυτό γιατί διαπίστωσε στην πορεία ότι ακόμα και οι προαναφερόμενοι παράγοντες, είναι ικανοί να επηρεάσουν καθοριστικά την ποιότητα του ελαιολάδου.

Διεθνή βραβεία για το ελαιόλαδο που παράγει

Το προϊόν που προέρχεται από την παραγωγή του έχει λάβει σειρά βραβείων σε διεθνείς διαγωνισμούς του εξωτερικού, που έρχονται να επισφραγίσουν την προσπάθεια που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύοντας ένα ξεχωριστό προϊόν.

Για να ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο την παραγωγή του, ο ίδιος έχει προγραμματίσει την κατασκευή ιδιόκτητης μονάδας τυποποίησης με χώρους αποθήκευσης 420 τόνων και δυνατότητα εμφιάλωσης 1.000 τόνων κάθε χρόνο. Η επένδυση ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο ευρώ και έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο. Στο πλάνο του παραγωγού είναι και μία ακόμα επένδυση που αγγίζει τα 2 εκατομμύρια ευρώ, με σκοπό να δημιουργήσει ελαιοτριβείο, καθετοποιώντας πλήρως την παραγωγή του.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.