20 Δεκ 2024
READING

Συνεχίζεται η πτώση του όγκου containers στον Πειραιά

3 MIN READ

Συνεχίζεται η πτώση του όγκου containers στον Πειραιά

Συνεχίζεται η πτώση του όγκου containers στον Πειραιά

Οι προβλήτες της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά διαχειρίστηκαν 387.000 TEUs (μονάδα μέτρησης των κοντέινερς) τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που εξέδωσε ο κινέζικος ναυτιλιακός γίγαντας, καταγράφοντας πτώση 2,3% σε σχέση με τα αποτελέσματα του προηγούμενου Σεπτεμβρίου.

Για το διάστημα Ιανουάριος – Σεπτέμβριους 2024, η COSCO έχει καταγράψει περίπου 3,5 εκατομμύρια TEUs για το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο μεταφράζεται σε σημαντική μείωση της τάξης του 9,7% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου χρόνου.

Για τη συνολική εικόνα της κίνησης των κοντέινερς στο ελληνικό λιμάνι, πρέπει να λάβουμε υπόψη και τα αποτελέσματα του τρίτου προβλήτα, «Προβλήτας Ι», ο οποίος έχει παραμείνει υπό τη διαχείριση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ). Τα νούμερα που έχουν γίνει γνωστά αφορούν μέχρι και την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου του 2024, δείχνοντας πτώση 7,9% σε σχέση με πέρυσι και αναφέροντας διακίνηση 253.552 TEUs.

Η Αιτία της Πτώσης

Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα είναι η κύρια αιτία για τη μείωση της κίνησης εμπορευματοκιβωτίων στον ελληνικό λιμένα, καθώς η αναδρομολόγηση των πλοίων από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδος απομακρύνει σημαντικό φορτίο από τον Πειραιά. Με το κανάλι του Σουέζ και γενικότερη την Ερυθρά Θάλασσα να παραμένει πεδίο επιθέσεων των Χούθι σε εμπορικά πλοία που διασχίζουν την περιοχή, η COSCO θα πρέπει να βρει τρόπους να μετριάσει τις απώλειες και να προσελκύσει εκ νέου εμπορευματοκιβώτια στον Πειραιά. Ήδη, βέβαια, με την κατάσταση στην παγκόσμια ναυτιλία να σταθεροποιείται, καθώς το «rerouting» των πλοίων έχει γίνει η νέα προσωρινή (;) πραγματικότητα, ο όγκος των κοντέινερς δείχνει να επανακάμπτει.

Ο Ανταγωνισμός στην Υπόλοιπη Ευρώπη

Ενδιαφέρον, φυσικά, έχει να εξετάσουμε και τα αποτελέσματα των υπόλοιπων μεγάλων Ευρωπαϊκών λιμένων, καθώς και των βασικών ανταγωνιστών του Πειραιά. Όσον αφορά του «γίγαντες» της ηπείρου, τα λιμάνια του Ρότερνταμ και της Αμβέρσας έχουν αμφότερα ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια TEUs για τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2024, σημειώνοντας αυξήσεις 2,2% και 6,8% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι. Αξίζει να αναφέρουμε πως το λιμάνι του Βελγίου έχει μειώσει σημαντικά την απόστασή του από το παραδοσιακά πιο πολυσύχναστο λιμάνι της Ευρώπης.

Η προσοχή του Πειραιά, ωστόσο, είναι στραμένη στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Βαλένθια, της οποίας το λιμάνι βρίσκεται σε τροχιά να ξεπεράσει τον ελληνικό λιμάνι σε σύνολο εμπορευματοκιβωτίων για το 2024.

Αυτό επιβεβαιώνεται κι από τα τρέχοντα αποτελέσματα που έχουν δημοσιευτεί από την Λιμενική Αρχή της Βαλένθια, τα οποία δείχνουν άνοδο 30% στην κίνηση των κοντέινερς για τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τα 490.500 TEUs. Ο συνολικός όγκος που έχει διακινηθεί μέσω του Ισπανικού λιμένα τους πρώτους εννέα μήνες του χρόνου έχει φτάσει τα 4.127.863 TEUs, αριθμός ικανός να τον φέρει στην 4η θέση των πιο πολυσύχναστων λιμένων της Ευρώπης, αφήνοντας πίσω τον Πειραιά και βλέποντας μπροστά της μόνο τα λιμάνια του Ρότερνταμ, της Αμβέρσας και του Αμβούργου, τα οποία «τρέχουν» σε διαφορετικές ταχύτητες από την υπόλοιπη ήπειρο.

Τα κοντέινερς Μειώνονται, τα Έσοδα Αυξάνονται

Παρά τη μείωση του συνολικού όγκου εμπορευματοκιβωτίων στο ελληνικό λιμάνι, τα έσοδα του ΟΛΠ παρουσίασαν σημαντική αύξηση τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου, ανακοινώνοντας μάλιστα αριθμούς-ρεκόρ όλων των εποχών. Πιο συγκεκριμένα, τα συνολικά έσοδα για το πρώτο εξάμηνο ξεπέρασαν τα 107 εκατομμύρια ευρώ σε μία αύξηση της τάξης του 4,6% σε σχέση με την ίδια περίδο για το 2023. Ο κλάδος των κοντέινερς συνέβαλε 900.000€, σημειώνοντας άνοδο 4%, ενώ τη μεγαλύτερη συνεισφορά είχε ο τομέας των οχημάτων με 6,2 εκατ. ευρώ και άνοδο 60% με τον κλάδο της κρουαζιέρας να ακολουθεί με 1,2 εκατ. ευρώ και άνοδο 13%.

Σύμφωνα με στελέχη του ΟΛΠ, η δυσαναλογία μεταξύ του συνολικού φορτίου κοντέινερς και των αντίστοιχων εσόδων αιτιολογείται από το γεγονός πως η σημαντική μείωση καταγράφηκε στο φορτίο μεταφόρτωσης (transshipment, το οποίο σημείωσε μείωση 26,5% από 199.621 TEUs σε 146.714 TEUs, ενώ το εγχώριο φορτίο (εισαγωγές και εξαγωγές), που αποτελεί την πιο επικερδή δραστηριότητα για την εταιρεία, αυξήθηκε σημαντικά κατά 41,3% από 75.593 TEUs το 2023, σε 106.837 TEUs το 2024.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.