Με το καλεντάρι των ομάδων οι οποίες αγωνίζονται στο κορυφαίο επίπεδο εγχώριων και ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων να είναι ασφυκτικά γεμάτο, οι τραυματισμοί των αθλητών γίνονται ολοένα και συχνότεροι. Αυτό ισχύει κυρίως για τα δημοφιλέστερα αθλήματα της χώρας – ποδόσφαιρο και μπάσκετ, στα οποία οι διοργανώτριες αρχές έχουν ανεβάσει τον αριθμό των αναμετρήσεων που καλείται να δώσει κάθε ομάδα, κυρίως για οικονομικούς λόγους.
Τηλεοπτικά – Υγεία Αθλητών: Σημειώσατε 1
Αναζητώντας τρόπους να αυξήσουν τα έσοδα τους, οι διοργανώτριες αρχές έχουν καταφύγει στην εύκολη λύση που ακολουθεί την απλοϊκή λογική: Περισσότεροι Αγώνες = Περισσότερο Τηλεοπτικό Περιεχόμενο = Περισσότερα Έσοδα από τα Τηλεοπτικά Δικαιώματα. Η πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων αποτελεί μία από τις βασικές πηγές εσόδων τόσο για τους ίδιους τους συλλόγους, όσο και για τις διοργανώτριες αρχές των πρωταθλημάτων. Έτσι, η αύξηση των αναμετρήσεων δίνει την ευκαιρία στους υπεύθυνους των διοργανώσεων να ζητάνε περισσότερα χρήματα από την εκάστοτε τηλεοπτική/μιντιακή πλατφόρμα.
Χαρακτηριστική είναι η τελευταία συμφωνία του NBA, του πρωταθλήματος μπάσκετ της Αμερικής, η οποία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, καθώς θα αποφέρει στη λίγκα 76 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα 11 χρόνια! Οι εταιρείες-κολοσσοί που θα προσφέρουν αυτό το αμύθητο ποσό είναι το ESPN, το ABC, το NBC και το Amazon Prime.
Αύξηση, ωστόσο, παρουσιάζουν και τα τηλεοπτικά έσοδα μικρότερων πρωταθλημάτων, όπως η Ευρωλίγκα, αλλά ακόμα και η πρώτη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος Stoiximan GBL του Ελληνικού Συνδέσμου Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών (ΕΣΑΚΕ), ο οποίος θα λαμβάνει 500.000€ από την COSMOTE ετησίως για τα επόμενα 2+1 χρόνια.
Όλα τα παραπάνω, ωστόσο, έχουν σημαντικό κόστος στην υγεία και τη γενικότερη φυσική κατάσταση των παικτών. Η καταπόνηση από τα συνεχόμενα παιχνίδια και τις λιγοστές ημέρες ξεκούρασης μεταξύ αυτών έχουν ως αποτέλεσμα αρκετές μικρές μυϊκές ενοχλήσεις, αλλά και σοβαρότερους τραυματισμούς. Ήδη, η φετινή σεζόν έχει τελειώσει πρόωρα για αρκετούς αθλητές λόγω σοβαρών τραυματισμών στους πρώτους αγώνες της χρονιάς.
Δεν είναι λίγες οι φορές που προπονητές και παίκτες έχουν εκφράσει τα παράπονά τους για τον μεγάλο αριθμό αγώνων, με τις φωνές τους να μην φτάνουν ποτέ στα αυτιά των αρμοδίων, ή να φτάνουν χωρίς να δίνεται η πρέπουσα σημασία.
Σε μία ακραία κερδοσκοπική εποχή, βλέπουμε τους αθλητές να αντιμετωπίζονται σαν άλογα κούρσας με τους ιθύνοντες να μην νοιάζονται για την υγεία και τη σωματική τους κατάσταση, αλλά να τους υποχρεώνουν να αγωνίζονται σε ρυθμούς που δεν έχουν ξαναυπάρξει στο παρελθόν.
Η πτώση στην ποιότητα του προϊόντος
Η παραπάνω κατάσταση φυσικά έχει επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα των αθλητικών διοργανώσεων. Με τον κίνδυνο του τραυματισμού να πλανάται πάνω από κάθε αναμέτρηση, σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε τους αθλητές να μην αγωνίζονται με την ίδια ένταση, έχοντας στο μυαλό τους κυρίως να προστατευθούν από κάποια επικίνδυνη κατάσταση, η οποία θα τους οδηγήσει στα «πιτς». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η ποιότητα του θεάματος να μειώνεται με το ενδιαφέρον του κοινού να ακολουθεί την ίδια πορεία.
Εκτός αυτού, οι συνεχόμενοι τραυματισμοί αλλοιώνουν πολλές φορές και την ανταγωνιστικότητα των πρωταθλημάτων, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που ο τελικός νικητής είναι αυτός που έχει καταφέρει να κρατήσει τους περισσότερους παίκτες της ομάδας υγιείς και όχι αυτός με την μεγαλύτερη ποιότητα και αγωνιστική αξία. Πολλές ομάδες είναι πιθανόν να βγουν εκτός στόχων λόγω πολλών/σοβαρών τραυματισμών, ενώ άλλες με χαμηλότερη δυναμική να τα καταφέρουν επειδή μπορεί να ήταν τυχερές και να μην αντιμετώπισαν προβλήματα τραυματισμών κατά τη διάρκεια της σεζόν.
Αυτό αν και περιλαμβάνει το στοιχείο της έκπληξης, το οποίο πάντα εξιτάρει στον αθλητισμό, προκαλεί ένα αίσθημα «αδικίας», αφού το προπονητικό πλάνο, η ατομική ποιότητα και η συνολική αγωνιστική αξία της κάθε ομάδας μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και τον πρώτο λόγο έχουν οι γιατροί, οι φυσιοθεραπευτές και οι γυμναστές του εκάστοτε τμήματος.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.