25 Οκτ 2024
READING

Η οικογένεια που ίδρυσε το Sani Resort επιστρέφει στη Χαλκιδική

4 MIN READ

Η οικογένεια που ίδρυσε το Sani Resort επιστρέφει στη Χαλκιδική

Η οικογένεια που ίδρυσε το Sani Resort επιστρέφει στη Χαλκιδική

Tην επιστροφή της οικογένειας Ζησιάδη στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής και στη Σάνη, σηματοδοτεί η επένδυση που πρόκειται να πραγματοποιήσει με τη δημιουργία νέας ξενοδοχειακής μονάδας και πολυτελών κατοικιών στη συγκεκριμένη περιοχή. Υπενθυμίζουμε ότι η εν λόγω οικογένεια και συγκεκριμένα ο Λεωνίδας Ζησιάδης ο πρεσβύτερος, ήταν εκ των ιδρυτών του μετέπειτα γνωστού ως Sani Resort, από κοινού με τον Αναστάσιο Ανδρεάδη.

Αυτή τη φορά η οικογένεια Ζησιάδη που μεταξύ άλλων είναι ιδιοκτήτρια της εταιρείας παραγωγής ενδυμάτων, εσωρούχων και μαγιώ, MED, πρόκειται πραγματοποιήσει νέα επένδυση μέσω της Apex Συμμετοχική, στην οποία υπάγεται και η MED. Eπιπλέον στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει, το 2023 η Apex εξασφάλισε την άδεια κατασκευής συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι η οικογένεια Ζησιάδη δραστηριοποιείται σε αρκετούς τομείς όπου μεταξύ αυτών είναι το realestate και οι κατασκευές. Θυμίζουμε ότι το 2019 αρχικά φερόταν να έχει αποκτήσει τη Βίλα Όλγα ή Βίλα Τζεμποργά, διατηρητέο αρχοντικό επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας στη Θεσσαλονίκη, μέσω της Apex και έναντι τιμήματος ύψους 2,22 εκατομμυρίων ευρώ. Στη συνέχεια ο υποψήφιος επενδυτής αποσύρθηκε από τη διαδικασία απόκτησης του ακινήτου, δεδομένου ότι υπήρχε οφειλή προς το δημόσιο και συγκεκριμένα προς τον ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για το κτίριο που φιλοξενούσε κατά το παρελθόν το ιταλικό προξενείο της Θεσσαλονίκης και σήμερα παραμένει ερειπωμένο και αναξιοποίητο. Στο συγκεκριμένο ακίνητο ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος χρησιμοποίησε τη βίλα για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας «Μια αιωνιότητα και μια μέρα», ενώ η σειρά American Horror story απαθανάτισε το εγκατελελειμμένο κτίριο στο πόστερ της τρίτης σεζόν.

Η νέα τουριστική επένδυση

Η νέα επένδυση περιλαμβάνει την ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων, συγκεκριμένα ξενοδοχειακής μονάδας και βιλών, στην περιοχή Σάνη Χαλκιδικής.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης εκτιμάται μεταξύ 120 και 145 εκατομμυρίων ευρώ, με πιθανή προσαύξηση για λειτουργικές δαπάνες, ενώ μέρος της επένδυσης θα χρηματοδοτηθεί από δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αναμένεται ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην κατασκευή του έργου. Η υλοποίηση της επένδυσης αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 3 χρόνια για την πρώτη λειτουργία και 5 χρόνια για την πλήρη ολοκλήρωσή της, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω αστάθμητων παραγόντων που μπορεί να προκύψουν στη διαδρομή.

Η ίδρυση του Sani Resort

Γυρίζοντας όμως αρκετά χρόνια πίσω για να εξετάσουμε τις επιχειρηματικές ρίζες της οικογένειας, ο Λεωνίδας Ζησιάδης και ο Αναστάσιος Ανδρεάδης συνέταιροι και εξ αγχιστείας συγγενείς, ενώ παραθέριζαν στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Ξενία» στο Παλιούρι της Χαλκιδικής, δέχτηκαν πρόταση να επισκεφθούν μία παρθένα – τότε – έκταση, που ανήκε στην μονή Σταυρονικήτα του Αγίο Όρους. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχε δρόμος που να οδηγεί στη Σάνη και έτσι προσέγγισαν το σημείο με καΐκι. Αντίκρισαν μία περιοχή κατάφυτη, με άγρια βλάστηση και συνθήκες που σε τίποτα δεν θυμίζουν τις σημερινές. Οι δύο άντρες εντυπωσιάστηκαν από τον τόπο και αποφάσισαν να κάνουν το βήμα της ζωής τους, το οποίο ήταν ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο, αφενός λόγω του ότι ο τόπος ήταν παντελώς «ανώριμος» τουριστικά, αφετέρου διότι οι δύο συνέταιροι εξάντλησαν σχεδόν ό,τι κεφάλαια είχαν συγκεντρώσει από την κατασκευαστική τους δραστηριότητα. Έτσι, προχώρησαν στην απόκτηση της έκτασης για να ξεκινήσουν να αναπτύσσουν μία νέα ξενοδοχειακή μονάδα. Ακολούθως ανέθεσαν στον αρχιτέκτονα, Γεώργιο Μπογδάνο, να σχεδιάσει το ξενοδοχειακό συγκρότημα που είχαν κατά νου. Οι εργασίες ξεκίνησαν υπό την επίβλεψη του Λεωνίδα Ζησιάδη. Το ξενοδοχείο άρχισε να λειτουργεί το 1970, με πρώτους πελάτες του, τουρίστες από τη Μεγάλη Βρετανία. Σταδιακά άρχισε να γνωρίζει την διεθνή αναγνώριση, προσελκύοντας επισκέπτες από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Το 2022 ο όμιλος Sani/Ikos, που αποτέλεσε την εξέλιξη της προσπάθειας των δύο επιχειρηματιών, εξαγοράστηκε από το επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης, GIC.

Οι επικεφαλής της Apex Συμμετοχική και η εξαγορά της MED

Πλέον, επικεφαλής της Apex Συμμετοχική μέσω της οποίας θα γίνει η καινούργια επένδυση επένδυση, είναι ο Φωκίων Ζησιάδης, γιος του ιδρυτή του Sani αλλά και ο γιος του Λεωνίδας. Σημειώνεται πως τον Φεβρουάριο του 2023 ο επενδυτικός όμιλος ΑΡΕΧ Συμμετοχική που δραστηριοποιείται στις κατασκευές και τα ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη εξαγόρασε το 70% των μετοχών της MED ABEE. Βασικός μέτοχος της AΡΕΧ Holdings S.A. είναι ο Λεωνίδας Ζησιάδης, ο οποίος είναι και διευθύνων σύμβουλος της MED A.B.E.E.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.