25 Οκτ 2024
READING

Το Πρόσωπο : Διονύσης Χιντζίδης

5 MIN READ

Το Πρόσωπο : Διονύσης Χιντζίδης

Το Πρόσωπο : Διονύσης Χιντζίδης

Ηγείται της «ανερχόμενη δύναμης» κατά πολλούς στον κλάδο της πληροφορικής, εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που μάλιστα πρόσφατα πέτυχε μετάταξη στην Κύρια Αγορά. Ο λόγος για τον Διονύση Χιντζίδη, πρόεδρο και CEO της Performance, εταιρεία πληροφορικής που θέλει να πρωταγωνιστήσει στην αγορά τα επόμενα χρόνια.

Η Performance έχει πολυετή παρουσία στο χώρο, καθώς ιδρύθηκε το 1993. Ο κ. Χιντζίδης έχει «βγει» σχεδόν από τα σπλάχνα της εταιρείας, καθώς εργάζεται από το 2000 σαν Solutions Consultant στο τμήμα πωλήσεων ενώ το 2011 ανέλαβε Διευθυντής Πωλήσεων. Μετά από 17 χρόνια και αρκετές επιτυχίες στις θέσεις που κατείχε, ανέλαβε καθήκοντα CEO, καθώς κρίθηκε ότι αυτός θα ήταν ο άνθρωπος που μπορούσε να οδηγήσει την Performance στη νέα εποχή.

Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ στην Αγγλία και έχει μεταπτυχιακό στις Σπουδές Τηλεματικής (Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες, Μέσα και Οργάνωση) από το Πανεπιστήμιο του Κρεμς στην Αυστρία.

Η πορεία της Performance στο Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκίνησε το 2008, όταν και μπήκε στην Εναλλακτική Αγορά.

Για να αντιληφθούμε λίγο τα μεγέθη αλλά και την πορεία της εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια, όταν η εταιρεία εισήχθη στην ΕΝΑ, τα EBITDA ανέρχονταν σε 0,41 εκατ. ευρώ. Το 2023 λοιπόν, έκλεισε με EBITDA 7,151 εκατ. ευρώ και τζίρο 57.7 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου. Ενώ το πρώτο εξάμηνο του έτους τα EBITDA ξεπέρασαν τα 3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,7% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 34 εκατ. ευρώ.

Από το 2017 που ανέλαβε ο κ. Χιντζίδης, ο τζίρος της Performance έχει υπερδιπλασιαστεί από τα 15,8 εκατ. ευρώ το 2016, στα 57,7 εκατ., το 2023, καταγράφοντας δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 265%, ενώ το EBITDA αυξήθηκε κατά… 1254%, από τα 524.000 εκατ. ευρώ το 2016 στα 7,1 εκατ. ευρώ το 2023.

Μέσα στο 2024, η μετοχή στο Χρηματιστήριο είναι από τις κερδισμένες του κλάδου, αφού από τα 4,7550 ευρώ στο κλείσιμο της προηγούμενης χρονιάς, τη βρίσκει σήμερα στα 6,2 ευρώ, κάνοντας ένα άλμα 30,25%, ενώ έφτασε ακόμα και τα 7,2900 ευρώ τον Μάιο. Με την κεφαλαιοποίηση της πλέον να ξεπερνάει τα 86 εκατ. ευρώ.

Ο στόχος για τα μεγάλα σαλόνια του Χρηματιστήριο Αθηνών που επετεύχθη

Ήδη από το 2017 που ανέλαβε, ο κ. Χιντζίδης δεν είχε κρύψει την επιθυμία του η Performance να μπει στο κλαμπ των μεγάλων του Χρηματιστηρίου, θεωρώντας ότι μπορεί να σταθεί με αξιώσεις και να γίνει το next big thingτου κλάδου.

Η πρόταση έπεσε στο τραπέζι και αφού αποφασίστηκε από τη διοίκηση ξεκίνησαν οι διεργασίες, αργά και σταθερά ήδη από το 2021.

Πιο εντατικά οι διαδικασίες ξεκίνησαν τέλη του 2022, όταν και πλέον είχε γίνει γνωστό στην αγορά ότι η Performance με τον Χιντζίδη στο τιμόνι ετοιμάζεται να μπει στα μεγάλα σαλόνια.

Οι μέτοχοι τον εμπιστεύτηκαν, όπως φυσικά και οι άνθρωποι της εταιρείας και το καλοκαίρι το 2024 ο στόχος επετεύχθη και η Performance πέτυχε την πολυπόθητη μετάταξη στην ΚΑ.

Η υποδοχή της εταιρείας από το Χρηματιστήριο και τον Γιάννο Κοντόπουλο, έγινε τον Σεπτέμβριο, με μικρή καθυστέρηση λόγω των θερινών διακοπών. Σε μια εκδήλωση όπου ήταν εκεί όλοι οι άνθρωποι και συνεργάτες της performance, με τον Διονύση Χιντζίδη να είναι φυσικά το κεντρικό πρόσωπο.

Ωστόσο οι βλέψεις του για την εταιρεία δεν σταματούν εκεί. Θέλει να την δει να μεγαλώνει, να αποκτά παρουσία σε ευρύτερους της πληροφορικής κλάδους αλλά και στο εξωτερικό. Επιδιώκει νέες εξαγορές, με προτεραιότητα σε εταιρείες εντός Ελλάδας, ενώ ετοιμάζεται να μπει μετοχικά σε μια βρετανική startup, κάνοντας είσοδο στην αγορά της Αγγλίας.

Οι προβλέψεις της διοίκησης για το 2024 είναι πολύ θετικές, εκτιμώντας ότι τα μεγέθη θα συνεχίζουν να μεγαλώνουν ενώ παράλληλα θεωρούν πως η μετάταξη στην Κύρια Αγορά αναμένεται να προσδώσει πολλαπλά οφέλη, τόσο στην εταιρεία όσο και στους μετόχους.

Ποια είναι η Performance

Η Performance έχει πολυετή παρουσία στο χώρο, καθώς ιδρύθηκε το 1993, ιδρύεται από τον κ. Δημήτριο Παπαντωνίου και την κα Αθηνά Παπαθανασίου ως ετερόρρυθμη εταιρεία «Performance Technologies – Δ. Παπαντωνίου Ε.Ε».

Κύρια δραστηριότητά της στην αρχή ήταν με μέσα και συστήματα αποθήκευσης δεδομένων και λογισμικό δικτύωσης, ενώ λίγους μήνες αργότερα, η αρχική ομάδα πλαισιώνεται από τους κ.κ. Γεώργιο Τσουκάλη και Ανδρέα Τσαγκάρη, ενώ παίρνει και τις πρώτες της μεγάλες δουλειές όπως την εγκατάσταση στην εταιρεία Pegasus Publishing Α.Ε. ενός από τα πρώτα στην Ελλάδα ανεξάρτητα συστήματα αποθήκευσης δεδομένων.

Το 2001, η Εταιρεία ήταν η πρώτη ελληνική εταιρεία και από τις πρώτες εταιρείες στην Ευρώπη που σύναψαν επιχειρηματική συνεργασία με την VMware Inc., πρωτοπόρο εταιρεία στην αναδυόμενη τότε αγορά της εικονικοποίησης διακομιστών (server virtualization). Τα επόμενα χρόνια, η Performance αύξησε σημαντικά την πελατειακή της βάση, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας λύσεις που αξιοποιούσαν το λογισμικό της VMware Inc για εικονικοποίηση υποδομών, αποκτώντας έτσι και σημαντικούς πελάτες στο χρηματοπιστωτικό τομέα που ήταν οι πρώτοι που εφάρμοσαν αυτή την τεχνολογία για παραγωγική χρήση.

Από θυγατρικές η Performance διαθέτει διαθέτει την 100% θυγατρική Petabyte Solutions ΑΕ και την 100% θυγατρική Alfavad AE, ενώ τον Σεπτέμβριο 2022 απέκτησε 60% συμμετοχή στην Adaptera IKE. Επίσης έχει ιδρύσει και λειτουργεί θυγατρικές στο εξωτερικό, συγκεκριμένα την Performance Technologies (Cyprus) Ltd (100% άμεση συμμετοχή) και την Performance Technologies BG AD (έμμεση συμμετοχή, 100% θυγατρική της Performance Technologies (Cyprus) Ltd, ενώ κατέχει έμμεσα συμμετοχή στην Adaptera Cyprus Ltd (100% θυγατρική της Adaptera ΙΚΕ).

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.