22 Ιαν 2025
READING

Τουρισμός: Μετεξεταστέα η Ελλάδα στις υποδομές

4 MIN READ

Τουρισμός: Μετεξεταστέα η Ελλάδα στις υποδομές

Τουρισμός: Μετεξεταστέα η Ελλάδα στις υποδομές

Στην ελλιπή συντήρηση των υποδομών αποδίδει ο τουριστικός κλάδος τη «σκόνη» που έχει σηκωθεί με τη συζήτηση για τον υπερτουρισμό. Οι εικόνες των μποτιλιαρισμένων αυτοκινήτων και του συνωστισμού σε λιμένες στα νησιά μονοπωλούν τις διαβουλεύσεις της αγοράς με την πολιτεία για το μέλλον του τουρισμού στην Ελλάδα και τη θέση της χώρας έναντι των ανταγωνιστών της στη Μεσόγειο.

Την αναγκαιότητα λήψης μέτρων επιβεβαιώνουν τα συμπεράσματα της έρευνας του World Economic Forum, που δημοσιεύει το Ινστιτούτο ΣΕΤΕ και κατατάσσει την Ελλάδα στην 21η θέση του Travel & Tourism Development Index 2024, καταγράφοντας άνοδο 6 θέσεων σε σχέση με το 2021. Ανάμεσα στις ανταγωνίστριες χώρες, την καλύτερη θέση καταλαμβάνει η Ισπανία που βρίσκεται στην 2η θέση, ενώ ακολουθεί η Γαλλία στην 4η, η Ιταλία στην 9η και η Πορτογαλία στην 12η. Η Τουρκία βρίσκεται κάποιες θέσεις πιο κάτω από την Ελλάδα, στην 29η θέση, ενώ ακολουθεί, αρκετές θέσεις πιο κάτω, η Κροατία στην 46η θέση.

Στον δείκτη Infrastructure and Services Subindex η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση και λαμβάνει βαθμολογία της Ελλάδας 5,1 το 2024, ανεβαίνοντας ουσιαστικά 5 θέσεις σε σχέση με το 2021.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την άνοδο, έπαιξε η βελτίωση στην υποκατηγορία των αερομεταφορών υποδείκτης που αναμφίβολα επηρεάστηκε ισχυρά από την πανδημία και που πλέον καταγράφει ανάκαμψη, ωστόσο την εικόνα «αμαυρώνουν» οι οδικές και θαλάσσιες μεταφορές. Συγκριτικά με τις ανταγωνίστριες χώρες, η Ελλάδα υστερεί στην υποκατηγορία Ground and Port Infrastructure, με βαθμολογία 3,7 όταν η Γαλλία βρίσκεται στο 5,3 και η Ισπανία στο 4,9, με τη χώρα μας να παρουσιάζει ελαφρά επιδείνωση στη συγκεκριμένη υποκατηγορία σε σχέση με το 2021 που ήταν στο 3,8. Επιπρόσθετα παρουσίασε ελαφρά επιδείνωση στην υποκατηγορία Tourist Service Infrastructure από 6,1 που ήταν η βαθμολογία το 2021, στο 6,0 το 2024. Όπως αναφέραμε, καλύτερη ήταν η εικόνα για την – πολύ σημαντική για τον εισερχόμενο τουρισμό στην Ελλάδα – υποκατηγορία Air Transport Infrastructure σημείωσε σημαντική βελτίωση, από 4,5 το 2021 σε 5,5 το 2024, αν και η αύξηση της συνδεσιμότητας της Ελλάδας στο παγκόσμιο δίκτυο αερομεταφορών θα βελτίωνε έτι περαιτέρων το brand της χώρας σε σύγκριση με τις ανταγωνίστριες αγορές της Μεσογείου.

Όπως επισημαίνει το ΙΝΣΕΤΕ, με βάση τις βαθμολογίες που παρουσιάστηκαν, προκύπτει ότι με τις κατάλληλες βελτιώσεις, η Ελλάδα θα μπορούσε να παρουσιάσει καλύτερη εικόνα και να ανέλθει στην κατάταξη του Infrastructure Subindex. Αυτό θα ήταν ικανό να οδηγήσει και στη βελτίωση της κατάταξης της χώρας στον συνολικό δείκτη και να βρεθεί σε υψηλότερη θέση, από την 21η που κατατάσσεται τώρα. Η ενίσχυση του οδικού δικτύου (εκτός αυτοκινητοδρόμων) με περισσότερους, άρτια κατασκευασμένους δρόμους, η ενίσχυση της πρόσβασης και της αποδοτικότητας των δημόσιων συγκοινωνιών καθώς και των τρένων θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη βαθμολογία του συγκεκριμένου υποδείκτη.

Οι υψηλές τιμές σε δωμάτια ξενοδοχείων, καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και καυσίμων/ενέργειας, καθιστούν την Ελλάδα λιγότερο ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες ανταγωνίστριες χώρες. Η ρύθμιση των τιμών αυτών, ιδιαίτερα στα καύσιμα/ενέργεια που η κατάσταση είναι εξαιρετικά επίκαιρη, θα αύξανε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, συμπέρασμα που εξάγεται και από την κατάταξη στους υπόλοιπους δείκτες. Στην υποκατηγορία Prioritization of Travel & Tourism, που καταδεικνύει την προτεραιοποίηση του τουρισμού για τη χώρα, το 2021 η Ελλάδα είχε βαθμολογία 5,5 ενώ το 2024 έπεσε στο 5,4, όταν η Ισπανία το 2024 βρίσκεται στο 5,7 και η Τουρκία στο 6,1. Μια αύξηση της βαθμολογίας σε αυτή την υποκατηγορία, θα προσέδιδε στην Ελλάδα ακόμα μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με την ενίσχυση της στρατηγικής προώθησης του brand του προορισμού Ελλάδα, καταλήγει ο ΙΝΣΕΤΕ.\

Αντίστοιχα, στην υποκατηγορία Openness to Travel & Tourism, αν και η βαθμολογία το 2024 έμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το 2021, κατάταξη που μπορεί να βελτιωθεί με την διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσης visa για την είσοδο στη χώρα ή τη μείωση των χωρών από τις οποίες οι ταξιδιώτες απαιτείται να έχουν εκδόσει visa για την είσοδο στην Ελλάδα.

Τέλος, στην υποκατηγορία ανταγωνιστικότητας τιμής, το 2021 η Ελλάδα είχε βαθμολογία 3,1 ενώ το 2024 έφτασε στο 3,2, ανεβαίνοντας 9 θέσεις στην κατάταξη, φτάνοντας στην θέση 104. Από τις ανταγωνίστριες χώρες, η Τουρκία το 2024 είχε βαθμολογία 5,2, ενώ η Πορτογαλία και η Ισπανία 3,6.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.